Yoğun bakımda sıvı açığı şüphesi olan mekanik ventilasyon altındaki hastalarda pasif bacak kaldırma sonrası LVOT VTI tabanlı kardiyak output değişimi ile PPV değişimlerinin sıvı yanıtlılığını öngörme güçlerinin karşılaştırılması: Prospektif gözlemsel çalışma
Comparative performance of LVOT VTI–derived cardiac output and PPV changes after passive leg raising for predicting fluid responsiveness in mechanically ventilated icu patients: A prospective observational study
  1. Tez No: 1013476
  2. Yazar: ELİF ERSÜS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Nabız basıncı değişkenliği, Pasif bacak kaldırma, Sıvı yanıtlılığı, Yoğun bakım, Echocardiography, Fluid responsiveness, Intensive care, Passive leg raising, Pulse pressure variation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, mekanik ventilasyon altında izlenen ve sıvı açığı şüphesi bulunan yoğun bakım hastalarında pasif bacak kaldırma (PLR) manevrası ile indüklenen nabız basıncı değişkenliği değişiminin (ΔPPV) sıvı yanıtlılığını öngörmedeki tanısal değerinin araştırılması amaçlanmıştır. İkincil olarak ΔPPV'nin bazal PPV ile karşılaştırılması ve inferior vena kava distansibilite indeksinin (IVC-DI) ve PLR sonrası IVC-DI değişiminin (ΔIVC-DI) tanısal katkısının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Prospektif gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya, sinüs ritminde, yeterli tidal volüm (≥8 mL/kg) ile ventile edilen ve invaziv arteriyel monitörizasyonu bulunan 60 erişkin hasta dahil edildi. Tüm hastalarda supin pozisyonda ve PLR sırasında PPV, sol ventrikül çıkış yolu hız zaman integrali (LVOT VTI) temelli kardiyak output (CO) ve IVC-DI ölçümleri eş zamanlı olarak kaydedildi. Sıvı yanıtlılığı, PLR sonrası LVOT VTI temelli CO'da ≥%10 artış olarak tanımlandı. ΔPPV (PPVsupin − PPVPLR; yüzde puan) için tanısal performans ROC analizi ile değerlendirildi; bazal PPV ile karşılaştırma DeLong testiyle yapıldı ve gri bölge analizi uygulandı. Bulgular: Hastaların 33'ü (%55) sıvı yanıtlı olarak sınıflandırıldı. ΔPPV sıvı yanıtlılığını öngörmede orta-iyi düzeyde performans gösterdi (AUC 0,754; %95 GA 0,628–0,867) ve bu performans bazal PPV'ye (AUC 0,591) kıyasla anlamlı biçimde üstündü (DeLong p=0,012). Optimum eşik ΔPPV ≥7 yüzde puanda özgüllük %92,6, duyarlılık %45,5 idi. Çok değişkenli analizde yalnızca ΔPPV sıvı yanıtlılığıyla bağımsız ilişkiliydi (OR 1,37; p=0,003). ΔPPV ile ΔCO arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı (ρ=0,436; p<0,001). Rule-in/rule-out eşikleriyle tanımlanan iki aşamalı stratejide duyarlılık %90,9 ve özgüllük %92,6'ya ulaştı; ancak hastaların %48,3'ü gri bölgede kaldı. IVC-DI ve ΔIVC-DI sıvı yanıtlı ve yanıtsız grupları ayırt etmedi (ΔIVC-DI için p=0,518). Sonuçlar: PLR ile indüklenen ΔPPV, mekanik ventilasyon altındaki yoğun bakım hastalarında sıvı yanıtlılığının değerlendirilmesinde bazal PPV'ye kıyasla daha doğru yanıt verebilecek bir parametredir. Ancak hastaların önemli bir bölümünün gri bölgede kalması nedeniyle ΔPPV tek başına kesin karar verdiren bir test olarak değil, hemodinamik değerlendirmeyi destekleyen bir araç olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the diagnostic value of passive leg raising (PLR)-induced changes in pulse pressure variation (ΔPPV) for predicting fluid responsiveness in mechanically ventilated intensive care patients with suspected hypovolemia. Secondary aims were to compare ΔPPV with baseline PPV and to evaluate the diagnostic contribution of the inferior vena cava distensibility index (IVC-DI) and PLR-induced changes in IVC-DI (ΔIVC-DI) Methods: In this prospective observational study, 60 adult patients in sinus rhythm, ventilated with adequate tidal volume (≥8 mL/kg), and with invasive arterial monitoring were enrolled. PPV, LVOT VTI-based cardiac output (CO), and IVC-DI were recorded simultaneously in the supine position and during PLR. Fluid responsiveness was defined as a ≥10% increase in LVOT VTI-based CO after PLR. The diagnostic performance of ΔPPV (PPVsupine − PPVPLR; percentage points) was assessed by ROC analysis, compared with baseline PPV using the DeLong test, and a gray zone analysis was applied. Results: Thirty-three patients (55%) were classified as fluid responders. ΔPPV showed moderate diagnostic performance in predicting fluid responsiveness (AUC 0.754; 95% CI 0.628–0.867), and was significantly superior to baseline PPV (AUC 0.591; DeLong p=0.012). At the optimal threshold of ΔPPV ≥7 percentage points, specificity and sensitivity were 92.6% and 45.5%, respectively. In multivariable analysis, only ΔPPV was independently associated with fluid responsiveness (OR 1.37; p=0.003). ΔPPV correlated moderately with ΔCO (ρ=0.436; p<0.001). A two-step strategy using rule-in/rule-out thresholds achieved 90.9% sensitivity and 92.6% specificity, but 48.3% of patients remained within the gray zone. Conclusion: PLR-induced ΔPPV is an easily applicable parameter that showed better diagnostic performance than baseline PPV for assessing fluid responsiveness in mechanically ventilated intensive care patients. However, because a substantial proportion of patients fall within the gray zone, ΔPPV should be used as a tool supporting hemodynamic assessment rather than as a standalone decisive test.