Periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrası gelişen dentin hassasiyetinde ER,CR: YSGG lazerin farklı güç ayarlarının hassasiyet algısı üzerine klinik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical effects of different power settings of ER,CR: YSGG laser on sensitivity perception in dentin hypersensitivity developing after non-surgical periodontal therapy in patients with periodontitis
  1. Tez No: 1013475
  2. Yazar: GİZEM KANTARCI ARDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE AÇIKGÖZ ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dentin hassasiyeti, kök yüzeyi düzleştirme, lazer tedavisi, periodontitis, YSGG lazeri, dentin hypersensitivity, root planing, laser therapy, periodontisis, YSGG lasers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Evre III–IV periodontitisli hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrası gelişen dentin hassasiyetinin yönetiminde Er,Cr:YSGG lazerin farklı güç ayarları ve kombine uygulama protokollerinin klinik etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Periodontitis tanısı alan toplam 32 hastaya cerrahi olmayan periodontal tedavi (COPT) uygulandı. Sondlanabilir cep derinliği, plak indeksi, gingival indeks, klinik ataşman seviyesi, sondalamada kanama ve dişeti çekilmesini içeren klinik periodontal parametreler kaydedildi. COPT'den 24 saat sonra hastalar dentin hassasiyeti değerlendirmesi için çağrıldı; hava uyaranına bağlı görsel analog skala (VAS) ve Schiff skorları kaydedildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 30 hasta çalışmaya alındı. Her hastanın dört kadranından birer diş olmak üzere, VAS skoru >4 ve Schiff skoru 2 veya 3 olan toplam dört diş seçildi. Bu dişler, 0,25 W, 0,5 W, 0,25 W + 0,5 W ve kontrol grubu olmak üzere rastgele dört gruba ayrıldı. Uygulamaların ardından VAS ve Schiff skorları 1. hafta, 1. ay ve 2. ayda kaydedildi. Takip sürecinde iki hasta ayrıldı ve çalışma 28 hasta ile tamamlandı. Bulgular: COPT sonrası VAS ve Schiff skorlarında artış gözlendi; bu durum tedavi sonrası dentin hassasiyetinin varlığını gösterdi. Lazer uygulanan gruplarda ve kontrol grubunda, her takip zamanında her iki skorda da anlamlı azalma saptandı. Başlangıçtan 2. aya kadar gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte, erken takip döneminde, özellikle 1. hafta ve 1. ayda, dentin hassasiyetindeki azalma lazer uygulanan gruplarda daha belirgindi. Sonuç: Er,Cr:YSGG lazerin farklı güç ayarlarında uygulanması, COPT sonrası dentin hassasiyetinde azalma ile ilişkili bulunmuş ve çalışma süresince herhangi bir olumsuz etki gözlenmemiştir. Bununla birlikte, hiçbir lazer protokolü kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı üstünlük göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the clinical effects of different power settings and combined application protocols of Er,Cr:YSGG laser in the management of dentin hypersensitivity developing after non-surgical periodontal therapy in patients with Stage III–IV periodontitis. Methods: A total of 32 patients diagnosed with periodontitis underwent non-surgical periodontal therapy (NSPT). Clinical periodontal parameters, including probing pocket depth, plaque index, gingival index, clinical attachment level, bleeding on probing, and gingival recession, were recorded. Twenty-four hours after NSPT, patients were recalled for dentin hypersensitivity assessment, and air stimulus-induced visual analog scale (VAS) and Schiff scores were recorded. Thirty patients who met the inclusion criteria were enrolled. Four teeth per patient, one from each quadrant, with VAS scores >4 and Schiff scores of 2 or 3 were selected. These teeth were randomly assigned to four groups: 0.25 W, 0.5 W, 0.25 W + 0.5 W, and control. Following the interventions, VAS and Schiff scores were recorded at 1 week, 1 month, and 2 months. Two patients were lost during follow-up, and the study was completed with 28 patients. Results: Following NSPT, VAS and Schiff scores increased, indicating post-treatment dentin hypersensitivity. Significant reductions in both scores were observed at all follow-up time points in the laser-treated groups and the control group. Although no statistically significant differences were found between the groups from baseline to 2 months, the reduction in dentin hypersensitivity was more pronounced in the laser-treated groups during the early follow-up period, particularly at 1 week and 1 month. Conclusion: Er,Cr:YSGG laser applications at different power settings were associated with reductions in dentin hypersensitivity following NSPT, with no adverse effects observed during the study period. However, no laser protocol demonstrated statistically significant superiority over the control group.