Hematopoetik kök hücre alıcılarında biyobelirteç düzeylerinin enfeksiyon ve enfeksiyon dışı komplikasyon tanısındaki rolü
Evaluation of biomarker levels for the diagnosis of infectious and non-infectious complications in hematopoietic stem cell transplant recipients
  1. Tez No: 1013490
  2. Yazar: ZEYNEP CEMİLE ANKARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA TANYEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoietik kök hücre nakli, nakil ilişkili komplikasyonlar, C-reaktif protein, prokalsitonin, interlökin-6, interlökin-8, C reaktif protein, Hematopoetik kök hücre transplantasyonu, İnterlökin 6, İnterlökin 8, hematopoietic stem cell transplantations, transplant-related complications, C-reactive protein, procalcitonin, interleukin-6, interleukin-8, C reactive protein, Hematopoietic stem cell transplantation, Interleukin 6, Interleukin 8
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hematopoietik kök hücre nakli sonrası erken dönemde birçok komplikasyon görülmekte, gelişen komplikasyonların öngörülmesi ve nedenlerinin ayırt edilmesi klinik açıdan zorluk taşımaktadır. Bu çalışmada CRP, PCT, IL-6 ve IL-8'in erken dönem komplikasyonların öngörülmesi ve sınıflandırılmasındaki rolleri değerlendirildi. Materyal ve Metot: Eylül 2024–Aralık 2025 tarihleri arasında OMÜTF hastanesi Erişkin Kök Hücre Nakil Ünitesi'nde otolog veya allojenik hematopoetik kök hücre nakli yapılan 18 yaş ve üzeri 65 hasta prospektif olarak izlendi. Klinik ve laboratuvar değerlendirmeler yatışta (T0), nakil sonrası 1. günde (T1) ve komplikasyon gelişen hastalarda ayrıca komplikasyon tanı anında (T2; ilk 0–24 saat) ve 48–72. saatte (T3) yapıldı. Bu zaman noktalarında CRP, PCT, IL-6 ve IL-8 düzeyleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 65 hastanın yaş ortalaması 53,52±11,7 yıl olup hastaların %84,6'sına otolog HKHN uygulandı. Nakil sonrası erken dönemde 34 hastada (%52,3) ortalama 7,0±1,9. günde komplikasyon gelişti ve bunların çoğu enfeksiyöz nitelikteydi. En sık enfeksiyon odağı gastrointestinal sistem enfeksiyonları (%57,7) idi. Ateş gelişen hastaların %42,1'inde kan dolaşım enfeksiyonu (KDE) saptandı. Çok değişkenli analizde kadın cinsiyet komplikasyon gelişimi için bağımsız risk faktörüydü (OR=3,50; p=0,044). Yatış PCT düzeyleri komplikasyon gelişimini düşük düzeyde öngördü (AUC=0,655; p=0,032). Nakil sonrası 1. gün IL-8 düzeyi, enfeksiyöz komplikasyonları enfeksiyon dışı komplikasyonlardan ayırt etmede anlamlı bulundu (AUC=0,807; p=0,010). Kan kültüründe üreme saptanan hastalarda komplikasyonun 0–24. saatinde IL-6 ve 48–72. saatinde PCT düzeyleri daha yüksek olup, bakteriyemiyi öngörmede sırasıyla AUC 0,867 ve 0,757 bulundu. Sonuç: Nakil öncesi PCT komplikasyon gelişimi ve nakil sonrası IL-8 enfeksiyöz komplikasyonların ayrımı açısından umut vaadedici olabilir. Ayrıca PCT ve IL-6'nın bakteriyemiyi ayırt etmedeki performansı daha geniş kohortlarda doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Early complications are common after hematopoietic stem cell transplantation (HSCT), and predicting their occurence and distinguishing their etiologies remain clinically challenging . This study aimed to evaluate the roles of C-reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT), interleukin-6 (IL-6), and interleukin-8 (IL-8) in the prediction and classification of early post-transplant complications. Materials and methods: In this prospective study, 65 patients aged ≥18 years who underwent autologous or allogeneic HSCT at the Adult Hematopoietic Stem Cell Transplantation Unit of OMU Faculty of Medicine between September 2024 and December 2025 were included. Clinical and laboratory evaluations were performed at admission (T0), on post-transplant day 1 (T1), and in patients who developed complications, additionally at the time of complication diagnosis (T2; 0–24 hours) and 48–72 hours (T3). Serum levels of CRP, PCT, IL-6 and IL-8 were measured at all time points. Results: The mean age of the 65 patients was 53,52±11,7 years, and 84,6% underwent autologous HSCT. Early post-transplant complications developed in 34 patients (52,3%) at a mean of 7,0±1,9 days, most of which were infectious. The most common infection focus was the gastrointestinal tract (57,7%). Bloodstream infections (BSI) were detected in 42,1% of patients with fever . Female sex was identified as an independent risk factor for complications in multivariate analysis (OR=3.50; p=0,044). Baseline PCT levels showed limited predictive value for complications (AUC=0,655; p=0,032). IL-8 levels on post-transplant day 1 were significantly higher in patients with infectious complications and demonstrated predictive performance (AUC=0,807; p=0,010). In patients with BSI, IL-6 levels at 0–24 hours and PCT levels at 48–72 hours of complications were significantly higher, with AUC values 0,867 and 0,757, respectively. Conclusion: Baseline PCT may have limited value in predicting complications, while IL-8 measured on post-transplant day 1 appears to be a promising marker for identifying infectious complications. Additionally, PCT and IL-6 may be useful in predicting BSI. These findings should be validated in larger cohorts.