Minimal invaziv cerrahi geçiren endometrium kanseri hastalarında preoperatif bilgisayarlı tomografi ile vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi ve postoperatif klinik sonuçlarla ilişkisi
Evaluation of body composition by preoperative computed tomography and its association with postoperative clinical outcomes in patients with endometrial cancer undergoing minimally invasive surgery
- Tez No: 1013492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİME PELİN KAVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Endometrium Neoplazileri, Obezite, Sarkopeni, Postoperatif Komplikasyonlar, Computed Tomography, Endometrial Neoplasms, Obesity, Sarcopenia, Postoperative Complications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Minimal invaziv cerrahi uygulanan endometrium kanseri hastalarında preoperatif bilgisayarlı tomografi (BT) ile belirlenen vücut kompozisyonu parametrelerinin—sarkopeni, obezite, sarkopenik obezite ve visseral obezitenin postoperatif klinik sonuçlarla ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tasarlanan bu çalışmaya, 2022–2025 yılları arasında endometrioid tip endometrium kanseri tanısıyla minimal invaziv cerrahi geçiren 193 kadın hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara ait preoperatif abdominopelvik BT görüntülerinden L3 düzeyinde iskelet kas indeksi (İKİ) ve otomatik segmentasyon yöntemiyle toplam ve visseral yağ doku hacimleri hesaplanmıştır. Bu ölçümlere dayanarak dört fenotip (O−/S−, O+/S−, O−/S+, O+/S+) oluşturulmuştur. Postoperatif komplikasyonlar Clavien–Dindo sınıflamasına göre değerlendirilmiş, komplikasyon yükü Kapsamlı Komplikasyon İndeksi (Comprehensive Complication Index-CCI) ile hesaplanmıştır. Ayrıca hastanede kalış süresi, ilk 30 gün yeniden başvuru ve yeniden yatış oranları analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada minimal invaziv cerrahi uygulanan endometrium kanserli toplam 193 hastada preoperatif BT'den hesaplanan vücut kompozisyonu fenotipleri ile postoperatif klinik sonuçlar arasındaki ilişki değerlendirildi. İKİ <41 cm²/m² ile sarkopeni, TYD ≥27110 cm³ ile obezite tanımlanarak O−/S−, O+/S−, O−/S+ ve O+/S+ olmak üzere dört fenotip oluşturuldu. Postoperatif komplikasyon yükünü gösteren CCI skoru en düşük O−/S− grubunda, en yüksek O+/S+ grubunda saptandı; O−/S− grubu hem obez hem sarkopenik gruplara göre anlamlı derecede daha düşük CCI ve daha yüksek komplikasyonsuz seyir oranına sahipti. Majör komplikasyonlar (Clavien 3a–3b) yalnızca sarkopenik fenotiplerde, özellikle de O+/S+ grubunda yoğunlaşırken, uzun hastane yatışı ve ilk 30 günde yeniden başvuru oranları da bu grupta en yüksek düzeyde izlendi. Obez hastalar içinde yapılan alt grup analizinde, visseral obez ve visseral olmayan obez hastalar demografik açıdan benzer olmakla birlikte, visseral obez grupta VYD ve VYD/TYD oranları ile CCI skorları anlamlı ölçüde daha yüksek, komplikasyonsuz seyir oranı ise daha düşük bulundu; buna karşın 30 günlük yeniden yatış ve başvuru oranları açısından anlamlı fark saptanmadı. Bu bulgular, özellikle sarkopenik obezite ve visseral obezitenin postoperatif komplikasyon yükü ve yatış süresi üzerinde belirgin olumsuz etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Sonuç: Preoperatif BT tabanlı vücut kompozisyonu analizi, minimal invaziv cerrahi uygulanan endometrium kanseri hastalarında postoperatif komplikasyon riskini öngörmede değerli bir araçtır. Obezite ve sarkopeninin bağımsız risk bileşenleri olduğu; ancak sarkopenik obezitenin kümülatif etkisiyle en yüksek morbiditeyi oluşturduğu görülmüştür. Visseral yağlanmanın prognostik öneminin belirginleşmesi, rutin klinik değerlendirmenin BT tabanlı kompozisyon ölçümleri ile desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between preoperative computed tomography (CT)–derived body composition parameters—sarcopenia, obesity, sarcopenic obesity, and visceral obesity—and postoperative clinical outcomes in patients with endometrial cancer undergoing minimally invasive surgery. Materials and Methods: This retrospective study included 193 women who underwent minimally invasive surgery for endometrioid-type endometrial cancer between 2022 and 2025. Skeletal muscle index (SMI) at the L3 level and total and visceral fat tissue volumes were calculated from preoperative abdominopelvic CT scans using automatic segmentation methods. Based on these measurements, four phenotypes were defined (O−/S−, O+/S−, O−/S+, O+/S+). Postoperative complications were graded according to the Clavien–Dindo classification, and overall complication burden was quantified using the Comprehensive Complication Index (CCI). Length of hospital stay, 30-day readmission, and re-admission rates were also analyzed. Findings: Among the 193 patients included, body composition phenotypes showed a clear association with postoperative outcomes. CCI scores were lowest in the O−/S− group and highest in the O+/S+ group. The O−/S− phenotype had significantly lower CCI scores and a higher complication-free course compared with both obese and sarcopenic phenotypes. Major complications (Clavien 3a–3b) occurred exclusively in sarcopenic phenotypes, particularly in the O+/S+ group. Similarly, hospital stay duration and 30-day readmission rates were highest in the O+/S+ group. In the subgroup analysis of obese patients, visceral obese and non-visceral obese patients had comparable demographic characteristics; however, visceral obese patients demonstrated significantly higher VYD and VYD/TYD ratios, higher CCI scores, and a lower complication-free rate, although 30-day readmission and re-admission rates did not differ significantly. These findings indicate that sarcopenic obesity and visceral obesity, in particular, have substantial negative impacts on postoperative morbidity and length of hospital stay.Conclusion: Preoperative CT-based body composition analysis is a valuable tool for predicting postoperative complication risk in patients undergoing minimally invasive surgery for endometrial cancer. Obesity and sarcopenia were identified as independent risk factors; however, sarcopenic obesity showed the highest morbidity due to its cumulative effect. The growing prognostic relevance of visceral adiposity suggests that routine clinical assessment should be enhanced with CT-derived body composition metrics.