Yeşil yatırımlar ve şirket değerine etkisi: Endonezya borsasında listelenen imalât şirketleri üzerine bir uygulama
Green investments and their effect on firm value: Evidence from manufacturing companies listed on the Indonesia stock exchange
- Tez No: 1013520
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Asya, Avrupa, Endonezya, Finansman, Karbon, İklim, Şirket hissesi, Africa, Asia, European, Indonesia, Financing, Carbon, Climate, Company stock
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirliğin vurgulandığı modern iş çağında, şirketlerin yalnızca finansal getirilere değil, aynı zamanda çevresel sorumluluğa da odaklanmaları gerekmektedir. Yeşil yatırım, bir şirketin çevreye olan bağlılığını yansıtan önemli göstergelerden biridir ve yatırımcıların gözünde şirketin değerini etkileyerek uzun vadeli katma değer sağlayabilir. Şirket değeri sadece kâr gibi bir finansal performansı değil, aynı zamanda piyasanın şirketin çevreye olan bağlılığına verdiği tepkiyi de yansıtır. Ayrıca, aktif kârlılığı (ROA) da şirketin piyasa değerine yaptığı katkı açısından araştırılması gereken önemli bir finansal performans göstergesidir. Bu çalışma, 2020-2024 yılları arasında Endonezya Borsası'nda işlem gören imalât şirketlerinde yeşil yatırımların ve varlık getirisinin şirket değeri üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada nicel veriler kullanılmıştır. Örneklem seçimi amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve 29 şirket örnekleme dahil edilmiştir. Kullanılan analiz yöntemi SPSS kullanılarak yapılan çoklu regresyon analizidir. T testinden elde edilen araştırma sonuçları, yeşil yatırımların şirket değeri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Aktif kârlılığının da şirket değeri üzerinde pozitif bir etkisi bulunmaktadır. F testi sonuçları ise bağımsız değişkenler olan yeşil yatırım ve aktif kârlılığının eş zamanlı olarak bağımlı değişken olan şirket değerini etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the modern business era, where sustainability is increasingly emphasized, companies are required to focus not only on financial returns but also on environmental responsibility. Green investment is one of the key indicators reflecting a company's commitment to the environment, which can influence investors' perceptions and create long-term added value. Firm value does not merely represent financial performance such as profit, but also reflects the market's response to the company's environmental commitment. Furthermore, return on assets (ROA) is an important financial performance indicator that needs to be examined in terms of its contribution to a company's market value. This study aims to determine the effect of green investment and return on assets on firm value in manufacturing companies listed on the Indonesia Stock Exchange during the period 2020–2024. This research employs quantitative data. The sample was selected using purposive sampling, resulting in 29 companies included in the study. The analytical method applied is multiple regression analysis using SPSS. The results of the t-test indicate that green investments have a positive effect on firm value. Return on assets also has a positive effect on firm value. Moreover, the findings of the F-test show that the independent variables, namely green investment and return on assets, simultaneously influence the dependent variable, firm value.