Tavşanlarda oluşturulan kritik defekt modelinde SVF ve i-PRF'nin kemik rejenerasyonu üzerine etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effects of SVF and i-PRF on bone regeneration in a critical-size defect model created in rabbits
  1. Tez No: 1013570
  2. Yazar: RABİA MAVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA MUSLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik rejenerasyonu, Stromal vasküler fraksiyon, Bone regeneration, Stromal vascular fraction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tavşan mandibulasında oluşturulan kritik boyutlu kemik defekti modelinde zenogreft materyalinin tek başına uygulanması ile enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (i-PRF) ve stromal vasküler fraksiyon (SVF) ile desteklenmiş zenogreft uygulamalarının kemik rejenerasyonu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kemik iyileşmesi morfometrik ve immünohistokimyasal olarak incelenmiş; kemik remodelasyonu, inflamatuvar yanıt ve osteojenik aktivitenin değerlendirilmesi için RANKL, OPG, IL-1β ve BMP-2 immünoreaktivite düzeyleri analiz edilmiştir. Çalışma toplam 24 tavşan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney hayvanlarının mandibulalarında“split-mouth”(bölünmüş çene) çalışma tasarımına uygun olarak kritik boyutlu kemik defektleri oluşturulmuş ve toplam 48 yarım çene/defekt alanı değerlendirmeye alınmıştır. Mandibulanın lateral yüzünde 8x3x2 mm boyutlarında kutu şeklinde kemik defekti hazırlanmıştır. Defekt alanları uygulanan materyal ve takip süresine göre kontrol, zenogreft, zenogreft+i-PRF ve zenogreft+SVF gruplarının birinci ve ikinci ay alt gruplarına ayrılmıştır. Kontrol grubunda defekt alanı boş bırakılmış, zenogreft grubunda yalnızca partikül greft materyali uygulanmıştır. Zenogreft+i-PRF grubunda greft materyali i-PRF ile; zenogreft+SVF grubunda ise mekanik yöntemle elde edilen SVF ile birlikte uygulanmıştır. Deney hayvanları 4. ve 8. haftalarda sakrifiye edilmiş, elde edilen örnekler stereomikroskopik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Defekt alanlarının morfometrik değerlendirmesi ImageJ programı kullanılarak yapılmış, elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmamızda tüm gruplarda başlangıç defekt alanına kıyasla deney sonrası defekt alanında azalma izlenmiştir. İmmünohistokimyasal değerlendirmede RANKL ekspresyonunun kontrol ve erken dönem zenogreft gruplarında daha belirgin olduğu, buna karşılık ikinci ayda zenogreft+i-PRF ve zenogreft+SVF gruplarında azaldığı görülmüştür. OPG ekspresyonu ise özellikle ikinci ayda biyolojik ajanlarla desteklenen gruplarda artış göstermiştir. Bu bulgular, i-PRF ve SVF ile desteklenen zenogreft uygulamalarının osteoklastik aktiviteyi sınırlandırarak kemik yapımı-yıkımı dengesini kemik rejenerasyonu lehine değiştirebileceğini düşündürmektedir. IL-1β ekspresyonu kontrol ve erken dönem zenogreft gruplarında daha yoğun izlenirken, zenogreft+i-PRF ve zenogreft+SVF gruplarının ikinci ayında azalmıştır. Bu durum, i-PRF ve SVF'nin inflamatuvar mikroçevreyi modüle ederek iyileşme sürecini daha rejeneratif bir yöne taşıyabileceğini göstermektedir. BMP-2 ekspresyonu değerlendirildiğinde ise özellikle zenogreft+SVF gruplarında belirgin artış izlenmiştir. Bu bulgu, SVF'nin zenogreft materyali ile birlikte osteojenik indüksiyonu destekleyebileceğini düşündürmektedir. Zenogreft+i-PRF grubunda izlenen BMP-2 immünoreaktivitesi de i-PRF'nin osteoblastik aktivite ve erken osteojenik yanıt üzerindeki destekleyici etkisiyle uyumlu bulunmuştur. Ayrıca uygulanan split-mouth tasarımı sayesinde, deney hayvanları arasındaki sistemik ve biyolojik varyasyonların saptırıcı etkisi minimize edilerek elde edilen bulguların güvenilirliği artırılmıştır. Sonuç olarak, i-PRF ve SVF ile desteklenen zenogreft uygulamalarının tavşan mandibulasında oluşturulan kritik boyutlu kemik defektlerinde inflamatuvar yanıtı modüle ederek, osteoklastik aktiviteyi sınırlandırarak ve osteojenik mikroçevreyi destekleyerek kemik rejenerasyonuna katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, elde edilen bulgular deneysel tavşan modeli ile sınırlı olduğundan, klinik uygulamalara aktarılmadan önce daha uzun takip sürelerini içeren ileri deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of xenograft material applied alone or in combination with injectable platelet-rich fibrin (i-PRF) and stromal vascular fraction (SVF) on bone regeneration in a critical-size bone defect model created in the rabbit mandible. Bone healing was assessed morphometrically and immunohistochemically, and RANKL, OPG, IL-1β, and BMP-2 immunoreactivity levels were analyzed to evaluate bone remodeling, inflammatory response, and osteogenic activity. The study was conducted on 24 rabbits using a split-mouth design. A total of 48 box-shaped bone defects measuring 8 × 3 × 2 mm were created on the lateral surface of the mandible. The defects were allocated to control, xenograft, xenograft+i-PRF, and xenograft+SVF groups, with first- and second-month subgroups. In the control group, the defects were left empty; in the xenograft group, particulate graft material was applied alone; and in the experimental groups, the xenograft was combined with either i-PRF or mechanically obtained SVF. The animals were sacrificed at the 4th and 8th weeks, and the specimens were evaluated stereomicroscopically and immunohistochemically. Morphometric measurements were performed using ImageJ software, and the obtained data were statistically analyzed. A reduction in defect area was observed in all groups compared with the initial defect size. Immunohistochemical findings showed that RANKL expression was more prominent in the control and early-period xenograft groups, whereas it decreased in the xenograft+i-PRF and xenograft+SVF groups at the second month. Conversely, OPG expression increased particularly in the biologically supported groups at the second month. These findings suggest that xenograft applications combined with i-PRF or SVF may shift bone remodeling toward regeneration by limiting osteoclastic activity. IL-1β expression was higher in the control and early-period xenograft groups but decreased in the second-month xenograft+i-PRF and xenograft+SVF groups, indicating that these biological adjuncts may modulate the inflammatory microenvironment and promote a more regenerative healing pattern. BMP-2 expression was especially increased in the xenograft+SVF groups, suggesting that SVF may enhance osteogenic induction when combined with xenograft material. The BMP-2 immunoreactivity observed in the xenograft+i-PRF group also supported the potential contribution of i-PRF to osteoblastic activity and early osteogenic response. The use of a split-mouth design contributed to more reliable intergroup comparisons by reducing the confounding effects of systemic and biological variations among experimental animals. However, although a reduction in defect area was observed morphometrically, these findings should be interpreted together with the immunohistochemical results. In conclusion, xenograft applications combined with i-PRF or SVF may support bone regeneration in critical-size mandibular defects by modulating inflammation, limiting osteoclastic activity, and enhancing the osteogenic microenvironment. However, as these findings are limited to an experimental rabbit model, further experimental and clinical studies with longer follow-up periods are needed before clinical translation.