Tavşan modelinde, kemik defektlerinin tedavisinde, spongioz otogreftler ile ksenogreft ve kemik iliği karışımının karşılaştırılması
  1. Tez No: 165439
  2. Yazar: ALPASLAN CEVDET ATAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DAVUT KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ksenogreft, kemik iliği, kemik defekti
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
m ÖZET Amaç:. Bu çalışmada; farklı tavşan gruplarında, deneysel olarak oluşturulan ulna defektleri, sığır kaynaklı spongioz cips greft (Unilab surgibone 33 cc ®), kemik iliği- spongioz cips greft karışımı ve otolog kansellöz kemik grefti ile doldurularak elde edilen kemik kaynaması ve defekti kapatmadaki başarı radyolojik, biyomekanik ve histopatolojik olarak değerlendirilmiş ve gruplar birbiriyle karşılaştırılmıştır. Böylece osteogenezis ve osteoindüksiyon özelliği bulunmayan ksenogreftlerin, kemik iliği aspiratı ile karıştırıldığında bu eksiklerinin ne oranda giderildiği ve ideal greft tipi olan otolog greftlerin başarısına ne kadar yakın olduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada yaşları ortalama 1 yıl (11-13 aylık) ve ağırlıkları ortalama 2900 gr. (2200-3800 gr.) olan 80 adet Yeni Zelanda Albino cinsi tavşan kullanıldı. Denekler her biri 10 tavşan içeren 4 gruba ayrıldı. Tüm tavşanlarda, Kingsbury G. Heiple ve ark. (68)'nın tarif ettiği gibi kritik boyutta, ulna diafiz çapının 1,5 katından fazla, distal radioulnar ekleminin 3 cm proksimalinden kemik defekti oluşturuldu. Daha sonra ilk grupta defekt sadece sığır kaynaklı spongioz chips greft ile dolduruldu. 2. grupta defekt, sığır kaynaklı spongioz chips greft ile dolduruldu ve ilk operasyondan 5 gün sonra femur medullaşından alınan otojen kemik iliği perkütanöz olarak enjekte edildi. 3. grupta defekt, iliak kanattan alınan otolog kansellöz kemik grefti ile dolduruldu. 4. grupta defekt, sığır kaynaklı spongioz chips greft ile dolduruldu ve aynı operasyon esnasında femur medullaşından alınan otojen kemik iliği perkütanöz olarak enjekte edildi. Tüm tavşanların operasyonları bittikten hemen sonra, 2. hafta, 4. hafta, 40 tanesinin ise ilave olarak 6. hafta ve 8. hafta da radyolojik kontolleri yapıldı ve değerlendirildi. Tavşanların yarısı 1. ayda, diğer yarısı 2. ayda sakrifiye edildi ve sakrifiye edilen hayvanların hepsinin ulnalarında biyomekanik çalışma yapıldı ve daha sonra histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Grup 1 bütün değerlendirme kriterleri açısından en kötü skorlara sahip olan gruptu ve diğer gruplardan çok anlamlı olarak farkı vardı (p0,05). 2. ay sakrifiye edilen tavşanların biyomekanik değerlerinde, grup 3 ile grup 4 arasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0,05), grup 3 diğer gruplar arasında en iyi skora sahipti. Grupların içinde, radyolojik, biyomekanik ve histopatolojik kriterler açısından genelde anlamlı ve çok anlamlı korelasyon mevcuttu (p0,05). Kemik iliğinin 5. günde uygulanması. ile hemen uygulanması arasındaki sonuçlar açısından anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Kemik iliği enjeksiyonu, osteogenezisi stimüle ederek kemik defektlerinin iyileşmesine olumlu yönde etki etmektedir. Kemik iliği, çeşitli kırıklarda oluşan defektleri doldurmakta, tümör cerrahisi sonrasında meydana gelen defektlerin doldurulmasında ve artodezleri güçlendirmek amacıyla kompozit greft olarak, diğer greft materyalleri ile birlikte kullanılabilir. Bu tür kullanım, hem kullanılan greft materyalinin etkisini artırmakta, hem de kullanılan greft materyalinin antijenitesini azaltmaktadır. Hem ksenogreftler, hem de kemik iliği, tek başına büyük, kritik boyutta, kemik defektlerini doldurmakta yetersiz kalabilirler. Bu iki greft materyali, birlikte, kompozit greft olarak, birbirlerinin güçlerini artırarak, açık kemik greftlemesi için geniş endikasyonu olan bu tür vakalarda alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. Kemik iliği enjeksiyonu, aynı zamanda basit, zaman kazandırıcı, ucuz, güvenilir, hem genel anestezi hem de lokal anestezi altında uygulanabilen, hasta cildinin açık cerrahiye elverişsiz olduğu durumlarda dahi kullanılabilen, hem alıcı hem de verici saha komplikasyonlarını en aza indiren, tekrarlanabilen bir tekniktir. Aynı zamanda her iki greft materyali de kolay ve bol miktarda elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: İn this study, experimental formed ulna defects in different rabbit groups, spongiouse cips graft originating from cows (unilab surgibone 33 cc®), is filled up marrow spongiouse cihps graft mixture and autologous cancellous bone graft. The success on the tuberculosis of the bones and to cover the defect are evaluated with radiologic, biomechanic and histopathologic ways and being compared each other. In this way, it is aimed to evaluate the success rate of Xenografts having no function as osteogenesis and osteoinduction, when it is mixed up marrow aspirate and how the deficiencies are removed. Equipment and Methods: In this study average age is 1 year (1 1-13 month aged) and 2900 gr. (2200-3800 gr.) weighted 80 New Zealander Albino kind rabbits are used. Subject of the experiment are seperated from four different groups including ten rabbits for each. Bone defects are made with a critical dimension, 2 times ulna diaphyseal diameter, 3 cm proximal of radioulnar joint as Kingsbury G. Heiple et al. (68) defined. Then the defect in the first group is filled up only spongiouse chips graft originated from cows In the second group the defect is filled up only spongiouse chips graft originated from cows. In the second group the defect is filled up only spongiouse chips graft originated from cows and five days later from the first operation autogen marrow is injected as percutaneous gained from femur medullary. In the third group the defect is filled up autologous bone graft gained from iliac wing. In the fourth group the defect is filled up spongiouse chips graft and at the same time autogen marrow gained from femur m edullary is injected asp ercutaneous. A fter the operation, to the whole rabbits, in the second and fourth weeks their radiologic checks and evaluations have done. In addition to this fourty rabbits are checked and evaluated in the sixth and eight weeks. Half of the rabbits, in the first month, and the rest in the second are being killed. After that biomechanic operation have done. Then the results are evaluated. Group 1, was the worst of all and had a meaningful difference from the rest (p0,05).The biomechanic evaluation of the rabbits being killed in the second month group 3, in spite of there was no statistical difference with group 4, had the best score.