İnsan kaynaklı dentin greftinin kritik boyuttaki defekt modelinde osteoindüktif ve osteokondüktif etkisinin histolojik olarak incelenmesi
Histological examination of osteoinductive and osteoconductive effects of human-origin dentin graft in critical defect model
- Tez No: 698423
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN KAVAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Demineralize dentin grefti, Kalvaryal defekt, Kemik iyileşmesi, Demineralized dentin graft, Calvarial defect, Bone healing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmada insan kaynaklı dentin greftinin kritik boyuttaki defekt modelinde osteoindüktif ve osteokondüktif etkisini histolojik olarak incelemeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmada 16 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Her tavşanın kalvaryumunda dört adet 6mm çapında standart defektler oluşturuldu. Toplam 16 tavşan; Grup I (n=16) kontrol grubu, Grup II (n=16) ksenogreft , Grup III (n=16) allogreft ve Grup IV (n=16) insan kaynaklı dentin grefti olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Tavşanların yarısı 4. hafta diğer yarısı ise 12. haftada sakrifiye edildi. Alınan örnekler histolojik ve immünohistokimyasal olarak incelendi. İmmünohistokimyasal olarak BMP-2, VEGF, Osteopontin ekspresyonlarına bakıldı. Yeni kemik oluşumu incelendiğinde hem 4. hafta hem de 12. hafta sonuçlarında kontrol grubu ile diğer gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık görüldü. Sonuç: Çalışma sonucunda; dentin grefti ile rutin uygulamada kullanılan diğer greft materyalleri benzer kemik iyileşmesi göstermiştir. Bu durum bize dentin greftinin oral ve maksillofasiyal cerrahide kullanılabilecek yeni bir materyal olabileceğini kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to histologically examine the osteoinductive and osteoconductive effects of human-derived dentin graft in a critically sized defect model. Material-Method: 16 New Zealand rabbits were used in the study. Four 6mm diameter standard defects were created in the calvarium of each rabbit. A total of 16 rabbits; They were divided into 4 groups: Group I (n=16) control group, Group II (n=16) xenograft, Group III (n=16) allograft, and Group IV (n=16) human dentin graft. Half of the rabbits were sacrificed at the 4th week and the other half at the 12th week. The samples were examined histologically and immunohistochemically. BMP-2, VEGF, and Osteopontin expressions were examined immunohistochemically. When the new bone formation was examined, a statistically significant difference was observed between the control group and the other groups in the results of both the 4th week and the 12th week. Conclusion: In the results of working; The dentin graft and other graft materials used in routine practice showed similar bone healing. This situation proves that dentin graft can be a new material that can be used in oral and maxillofacial surgery.