Yoğun bakım ünitesinde yatan kritik durumdaki hastaların ideal hasta transferi düzeyinin mevcut durum açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the ideal patient transfer level of critically ill patients in the intensive care unit in terms of current practice
  1. Tez No: 1013595
  2. Yazar: EDA NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hasta transferi, hasta güvenliği, hemşirelik, güvenlik iklimi, Intensive care, patient transfer, patient safety, nursing, safety climate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitesinde yatan kritik durumdaki hastaların hastane içi transfer sürecine ilişkin yoğun bakım sorumlu hemşirelerinin ideal uygulamalara yönelik güvenlik algısını ve bu algıyı etkileyebilecek faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı türde olup, veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Araştırma bulgularına göre katılımcıların Hastane İçi Transfer Güvenliği Ölçeği (HITGO) puanlarının cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki deneyim süresi ve çalışılan yoğun bakım ünitesi gibi demografik ve mesleki değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlendi. Benzer şekilde transfer kontrol listesi kullanımı, transfer eğitimi alma durumu, transfer sıklığı ve hasta teslim süreçlerine ilişkin değişkenler açısından da anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak sıra ortalamaları incelendiğinde, entegre iletişim sistemleri, kapsamlı ekipman kullanımı ve bütüncül hasta güvenliği yaklaşımlarına sahip katılımcıların daha yüksek güvenlik algısına sahip olduğu görüldü. Araştırmada ayrıca katılımcıların büyük çoğunluğunun transfer sırasında kontrol listesi kullandığı ve transfer eğitimi aldığı belirlendi. Transfer sırasında en önemli risk faktörünün hasta stabilitesi olduğu ifade edildi. Bu bulgular, hastane içi transfer güvenliğinin bireysel özelliklerden ziyade ekip çalışması, iletişim ve kurumsal güvenlik kültürü ile ilişkili olduğunu gösterdi. Hastane içi transfer güvenliğinin artırılması için yalnızca eğitim ve prosedürlerin varlığının yeterli olmadığı; bu süreçlerin etkili iletişim, ekip koordinasyonu ve güçlü bir güvenlik iklimi ile desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı. Haziran 2026 , 99 sayfa.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the perceptions of intensive care unit (ICU) charge nurses regarding safety in relation to ideal practices during the intrahospital transfer process of critically ill patients, as well as to identify factors that may influence these perceptions. The study was designed as a cross-sectional and descriptive research, and the data were analyzed using appropriate statistical methods. According to the findings, no statistically significant differences were observed in the scores of the Intrahospital Transfer Safety Scale (HITSS) with respect to demographic and professional variables such as gender, age, level of education, years of professional experience, and the type of ICU in which the participants worked. Similarly, no significant differences were found in relation to variables such as the use of transfer checklists, receiving transfer-related training, frequency of transfers, and patient handover processes. However, when mean ranks were examined, participants who reported the use of integrated communication systems, comprehensive equipment, and holistic patient safety approaches demonstrated higher levels of safety perception. The study also revealed that the majority of participants used checklists during transfers and had received transfer-related training. Patient stability was identified as the most critical risk factor during transfer. These findings suggest that intrahospital transfer safety is more closely associated with teamwork, communication, and institutional safety culture rather than individual characteristics. It was concluded that merely having training programs and procedures in place is not sufficient to enhance intrahospital transfer safety; these processes must be supported by effective communication, team coordination, and a strong safety climate. June 2026, 99 pages.