Taktik tekerlekli askeri bir taşıt için çözülebilir viraj denge çubuğu tasarımı
Design of a decouplable anti-roll bar for a tactical wheeled military vehicle
  1. Tez No: 1013628
  2. Yazar: ONUR SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT TOPAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Defense and Defense Technologies, Automotive Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi taşıtları, Ağır taşıtlar, Motorlu taşıtlar, Road vehicles, Heavy vehicles, Motor vehicles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Konstriksüyon ve İmalat Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, taktik tekerlekli askeri bir taşıt için çözülebilir (decouplable) viraj denge çubuğu (VDÇ) tasarımı geliştirilmiş ve taşıtın yol–arazi kullanım gereksinimleri arasındaki çelişkiyi azaltmaya yönelik bir yaklaşım sunulmuştur. Öncelikle referans taşıtın çok cisimli dinamik (MBD) modeli oluşturulmuş; ardından VDÇ'nin bağlı (coupled) ve çözülmüş (decoupled) çalışma modlarını temsil eden parametreler tanımlanarak MSC ADAMS/Car ortamında simülasyon temelli değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Yol koşullarında virajlanma tepkisi, kütle transferi ve gövde yalpası gibi ölçütler üzerinden yol tutuş ve stabilite incelenirken; arazi koşullarında tekerlek artikülasyonu, tek tekerlek darbeleri ve engebeli yol senaryolarında süspansiyon çalışma aralığı üzerinden arazi kabiliyeti analiz edilmiştir. Ayrıca VDÇ rijitliği ve bağlantı karakteristiklerindeki değişimlerin yönlendirme tepkisi ve sürüş dinamiğine etkisi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Mekanik tasarımı ve boyutlandırması yapılan sistem, kritik yük durumları için gerçekleştirilen ANSYS sonlu elemanlar analizleri ile yapısal açıdan doğrulanmıştır. Elde edilen bulgular, VDÇ'nin uygun koşullarda çözülmesinin arazi hareket kabiliyetini artırdığını; bağlı konumun ise yol kullanımında gövde yalpasını azaltarak ve yük transferi dengesizliğini sınırlayarak stabiliteyi desteklediğini göstermiş, böylece çözülebilir VDÇ konseptinin taktik taşıtlarda performans uyarlaması için uygulanabilir bir çözüm olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a decouplable anti-roll bar (ARB) design is developed for a tactical wheeled military vehicle, proposing an approach to mitigate the inherent trade-off between on-road handling/stability and off-road mobility. First, a multi-body dynamics (MBD) model of the reference vehicle is established, and the ARB is parameterized to represent both coupled and decoupled operating modes; simulation-based evaluations are then conducted in MSC ADAMS/Car. On-road performance is assessed using metrics such as cornering response, load transfer, and body roll, while off-road capability is investigated through wheel articulation, single-wheel bump events, and suspension travel utilization under uneven terrain conditions. In addition, the effects of varying ARB stiffness and connection characteristics on steering response and overall vehicle dynamics are analyzed comparatively. The mechanically designed and sized system is further validated structurally via ANSYS finite element analyses under critical loading cases. The results show that decoupling the ARB under appropriate conditions enhances off-road mobility, whereas the coupled mode supports stability in on-road operation by reducing body roll and limiting load-transfer imbalance. Overall, the study demonstrates that a decouplable ARB concept is a practical solution for performance adaptation in tactical wheeled military vehicles.