Biosynthesis and degradation of canine placental prostaglandins: Prepartum changes in expression and function of prostaglandin f2alpha-synthase (pgfs, akr1c3) and 15-hydroxyprostaglandin dehydrogenase (hpgd)
Köpek plasental prostaglandinlerinin biyosentezi ve parçalanması: Prostaglandin f2alfa-sentaz (pgfs, akr1c3) ve 15-hidroksiprostaglandin dehidrogenazın (hpgd) ekspresyonunda ve fonksiyonunda doğum öncesi değişiklikler
- Tez No: 1013643
- Danışmanlar: PROF. DR. MARIUSZ P. KOWALEWSKI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Veteriner hekimlik, Üreme, Veterinary medicine, Reproduction
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıtat Zurıch
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Veternerlik Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayvan Morfolojisi ve Anatomisi Biim Dalı
Özet
Gebe köpeklerde doğum öncesi prostaglandin F2alfa (PGF2alfa) artışının mekanizmasına dair kesin bir açıklama bulunmamaktadır. PGF2alfa-sentaz (PGFS [AKR1C3]) mRNA ekspresyonu ve lokalizasyon profilleri daha önce köpek uterus/plasenta bölümlerinde incelenmiş olsa da, PGFS (AKR1C3) proteininin mevcudiyeti ve biyokimyasal aktivitesi bilinmemektedir. Köpeklerde uterustaki PGF2alfa mevcudiyetinin ve doğum öncesi luteolitik miktarlarda salınımının düzenlenmesini daha iyi anlamak için, köpek türüne özgü PGFS (AKR1C3) ve 15-hidroksiprostaglandin dehidrogenaz (HPGD) antikorları üretildi ve gebelik boyunca ve doğum öncesi luteoliz sırasında uterus/plasenta bölümlerinde ve korpus luteumda PGFS (AKR1C3) ve HPGD'nin ekspresyonunu, hücresel lokalizasyonunu ve biyokimyasal özelliklerini karakterize etmek için kullanıldı. Luteal örneklerde PGFS (AKR1C3) ekspresyonu zayıf veya yoktu. Uterin PGFS (AKR1C3) implantasyon sonrası dönemde yukarı regüle edildi ve doğum öncesi dönemde azaldı. PGFS (AKR1C3)'ün utero/plasental ekspresyonu, gebelik boyunca yüzeysel uterin bezlerde ve plasentasyon sırasında fetomaternal temas bölgesindeki trofoblast hücrelerinde tespit edildi; bu da PGFS (AKR1C3)'ün trofoblast invazyonunda olası bir rolüne işaret etmektedir. Utero-plasental HPGD, implantasyon sonrasına kadar yukarı regüle edildi, gebeliğin ortasında daha düşüktü ve doğum öncesi dönemde büyük ölçüde baskılandı. Ekspresyon rutin olarak endometriyum yüzeyinde ve bez epitelyumlarında tespit edildi ve fetomaternal temas bölgesindeki trofoblast hücrelerinde de pozitif sinyaller gözlendi. Rekombinant PGFS (AKR1C3) ve HPGD'nin biyokimyasal aktivitesi, heterolog bir sistemde ekspresyonundan sonra doğrulandı. HPGD'nin PGFS (AKR1C3) ekspresyonuyla birlikte lokalize olması, HPGD'nin gebe köpek uterusunda prostaglandin tedarikinde düzenleyici bir rol oynadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
There is no distinct explanation of the mechanism for the prepartal prostaglandin F2alpha (PGF2alpha) increase in pregnant dogs. Although the PGF2alpha-synthase (PGFS [AKR1C3]) mRNA expression and localization profiles have been previously investigated in canine utero/placental compartments, the availability and biochemical activity of the PGFS (AKR1C3) protein remain unknown. In order to better understand the regulation of canine uterine PGF2alpha availability and eventual prepartum release in luteolytic amounts in dogs, canine-specific PGFS (AKR1C3) and 15-hydroxyprostaglandin dehydrogenase (HPGD) antibodies were generated and used to characterize the expression, cellular localization, and biochemical properties of PGFS (AKR1C3) and HPGD in the utero/placental compartments and corpus luteum throughout pregnancy and at prepartum luteolysis. PGFS (AKR1C3) expression was weak or absent in luteal samples. Uterine PGFS (AKR1C3) was up-regulated postimplantation and declined prepartum. The utero/placental expression of PGFS (AKR1C3) was identified in the superficial uterine glands throughout gestation and in the trophoblast cells within the feto-maternal contact zone during placentation, suggesting a possible role for PGFS (AKR1C3) in the trophoblast invasion. Utero-placental HPGD was up-regulated until postimplantation, lower at midgestation, and greatly suppressed at prepartum. Expression was routinely identified in the endometrial surface and glandular epithelia, and positive signals were also observed in the trophoblast cells at the feto-maternal contact zone. The biochemical activity of recombinant PGFS (AKR1C3) and HPGD was confirmed after its expression in a heterologous system. The colocalization of HPGD with PGFS (AKR1C3) expression suggests a modulatory role for HPGD as a gatekeeper of the supply of prostaglandin in the pregnant canine uterus.