Çocuklarda kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işlemi öncesi uygulanan quilling çalışmasının korku ve kaygı üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of quilling activity applied before cardiac catheterization and angiography on fear and anxiety levels in children: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 1013649
  2. Yazar: RÜVEYDA NUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, Çocuk, Hemşirelik, Kalp Kateterizasyonu, Kaygı, Korku, Angiography, Anxiety, Cardiac Catheterization, Children, Fear, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işlemi öncesinde çocuklara uygulanan quilling çalışmasının korku ve kaygı düzeyi üzerine etkisini incelemek amacıyla paralel grupta ön test-son test randomize kontrollü deneysel tasarımda yapıldı. Araştırma, Ekim 2024- Haziran 2026 tarihleri arasında, Ankara ilinde bulunan bir hastanenin Çocuk Kardiyoloji ve Kalp-Damar Cerrahisi (KVC) Servisinde yürütüldü. Araştırmaya kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işlemi olması planlanan, 9-12 yaş aralığında bulunan 68 çocuk randomize olarak müdahale (n = 34) ve kontrol gruplarına (n = 34) atandı. Müdahale grubunda bulunan çocuklara kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işleminden yarım saat önce araştırmacı iş birliğinde quilling seti aracılığıyla daha önceden örnekleri bulunan hayvan ve bitki figürlerinden 2 adet seçmesi istendi. Çocuğun kendi seçtiği 2 adet figür araştırmacı eşliğinde 20-30 dakikalık bir zaman diliminde çocuğun odasında çocuk ve ailesi ile yapıldı. Kontrol grubunda kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işlemi için rutin hemşirelik bakımı uygulanmaya devam edildi. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuklar için Durumluk Kaygı Envanteri ve Çocuk Korku Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, standart sapma, medyan ve çeyrek aralık değerleri, Shapiro Wilk, Ki-kare testleri, Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (ANOVA) uygulandı. Araştırmanın etik kurul ve kurum izni alındı, protokol kaydı (Clinical Trial No: NCT06755931) yapıldı. Araştırmaya katılan çocukların %35'inin dördüncü sınıf öğrencisi olduğu, %9'unun tek çocuk ve %76'sının daha önce hastaneye yatışı olmuş çocuklar olduğu belirlendi. Çocukların ön test ölçüm zamanında korku puan ortalamaları gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p > 0,05). Son test ölçüm zamanında müdahale grubunda alınan korku puan ortalaması kontrol grubundan istatistiksel olarak düşük olduğu saptandı (p < 0,05). Müdahalenin korku düzeyi üzerindeki etkisinin büyük düzeyde olduğu belirlendi (η2 = 0,214). Çocukların ön test ölçüm zamanında durumluluk kaygı puan ortalamaları gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p > 0,05). Son test ölçüm zamanında müdahale grubunda alınan durumluk kaygı puan ortalaması kontrol grubundan istatistiksel olarak düşük olduğu saptandı (p < 0,05). Müdahalenin kaygı düzeyi üzerindeki etkisinin büyük düzeyde olduğu belirlendi (η2 = 0,677). Sonuç olarak Quilling çalışmasının kalp kateterizasyonu ve anjiografi işlemi öncesinde çocukların korku ve kaygı düzeylerini azaltmada etkili olduğu tespit edildi. Quilling çalışmasının işlem öncesi çocuğun korku ve kaygısını azaltmaya yönelik uygulanan terapötik işlemlerden biri olarak klinikte kullanıma uygun ve faydalı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a parallel-group, pretest–posttest randomized controlled experimental design to examine the effect of quilling activities on the fear and anxiety levels of children before cardiac catheterization and angiography procedures. The research was carried out between October 2024 and June 2026 in the Pediatric Cardiology and Cardiovascular Surgery (CVS) Service of a hospital located in Ankara, Türkiye. A total of 68 children aged 9–12 years, who were scheduled to undergo cardiac catheterization and angiography, were randomly assigned to either the intervention group (n = 34) or the control group (n = 34). Children in the intervention group were asked, 30 minutes before the cardiac catheterization and angiography procedure, to select two animal or plant figures from previously prepared examples using a quilling set in collaboration with the researcher. The two figures chosen by the child were completed together with the researcher, the child, and the family in the child's room within a 20–30 minute period. In the control group, routine nursing care for cardiac catheterization and angiography procedures continued to be applied. Data were collected using the Introductory Information Form, the State Anxiety Inventory for Children, and the Children's Fear Scale. Data analysis included percentages, means, standard deviations, median and interquartile range values, as well as the Shapiro–Wilk test, Chi-square tests, and Intraclass Correlation Coefficient (ANOVA). Ethical committee approval and institutional permission were obtained for the study, and the protocol was registered (Clinical Trial No: NCT06755931). It was determined that 35% of the children participating in the study were fourth-grade students, 9% were only children, and 76% had previously been hospitalized. At the pretest measurement, the mean fear scores of the children did not differ significantly between the groups (p > 0.05). At the posttest measurement, the mean fear score in the intervention group was found to be statistically significantly lower than that of the control group (p < 0.05). The effect of the intervention on fear level was determined to be large (η2 = 0.214). At the pretest measurement, the mean state anxiety scores of the children did not differ significantly between the groups (p > 0.05). At the posttest measurement, the mean state anxiety score in the intervention group was found to be statistically significantly lower than that of the control group (p < 0.05). The effect of the intervention on anxiety level was determined to be large (η2 = 0.677). In conclusion, quilling activities were found to be effective in reducing children's fear and anxiety levels before cardiac catheterization and angiography procedures. It is thought that quilling activities may be suitable and beneficial for clinical use as one of the therapeutic interventions aimed at reducing children's fear and anxiety before procedures.