Sigara bırakma sürecinde yoga pratiğinin etkisi
The effect of yoga practice on the smoking cessation process
- Tez No: 1013681
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma, yoga, nikotin bağımlılığı, sigara içme arzusu, psikolojik bağımlılık, Smoking cessation, yoga, nicotine dependence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sigara bırakma sürecinde standart sigara bırakma yaklaşımına ek olarak uygulanan yoga pratiğinin sigara bırakma davranışı, nikotin bağımlılığı, sigara içme arzusu ve psikolojik bağımlılık düzeyleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Sigara Bırakma Tedavisi Polikliniği'ne başvuran 18 yaş ve üzeri katılımcılar ile yürütülmüştür. Araştırma açık etiketli, paralel gruplu yarı deneysel müdahale çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın birincil sonuç değişkeni Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) skorundaki değişim olarak belirlenmiştir. İkincil sonuç değişkenleri sigara bırakma durumu, Sigara İçme Arzusu Ölçeği (SİAÖ) ve Psikolojik Bağımlılık Ölçeği (PBÖ) skorlarıdır. Örneklem büyüklüğü hesaplaması sonucunda her grupta en az 30 katılımcı olacak şekilde toplam 61 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Müdahale grubuna motivasyonel görüşmeye ek olarak sekiz hafta boyunca haftada iki kez yapılandırılmış çevrim içi vinyasa yoga programı uygulanırken, kontrol grubuna yalnızca motivasyonel görüşme uygulanmıştır. Katılımcılar başlangıçta, ikinci haftada ve sekizinci haftada değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı analizler, Mann–Whitney U testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, ki-kare analizi ve intention-to-treat analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya toplam 61 katılımcı dahil edilmiş olup bunların 31'i müdahale, 30'u kontrol grubunda yer almıştır. Gruplar başlangıçtaki sosyodemografik özellikler, sigara kullanım özellikleri ve bağımlılık düzeyleri açısından benzer bulunmuştur. Çalışma sonunda FNBT skorlarındaki değişim açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Her iki grupta da başlangıca göre FNBT skorlarında anlamlı düzeyde azalma görülmüştür (p<0,001). Sigara bırakma oranı müdahale grubunda %32,3, kontrol grubunda %26,7 olarak bulunmuş olup gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,632). Müdahale grubunda sekiz haftalık süreçte sigara içme arzusu düzeyinde daha belirgin azalma olduğu görülmüş (p=0,004), ayrıca psikolojik bağımlılık düzeyinde hem erken dönemde hem de sekizinci hafta sonunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla azalma saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Sigara bırakma sürecinde standart yaklaşımlara ek olarak uygulanan yoga pratiği, nikotin bağımlılığı düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik oluşturmamış olmakla birlikte sigara içme arzusu ve psikolojik bağımlılık düzeylerinde anlamlı iyileşme sağlamıştır. Müdahale grubunda sigara bırakma oranlarının daha yüksek olması ve psikolojik süreçlerde daha belirgin iyileşme gözlenmesi, yoganın sigara bırakma sürecinde destekleyici bir yaklaşım olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle daha geniş örneklemli ve uzun dönem takip içeren çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of yoga practice, in addition to standard smoking cessation approaches, on smoking cessation behavior, nicotine dependence, desire to smoke, and psychological dependence levels during the smoking cessation process. Method: The study was conducted with participants aged 18 years and older who applied to the Smoking Cessation Clinic of the Department of Family Medicine at Dokuz Eylul University. The study was designed as an open-label, parallel-group, quasi-experimental intervention study. The primary outcome of the study was the change in Fagerström Test for Nicotine Dependence (FTND) scores. Secondary outcomes included smoking cessation status, Desire to Smoke Scale scores, and Psychological Dependence Scale scores. According to the sample size calculation, a total of 61 participants were included in the study, with at least 30 participants in each group. Participants in the intervention group received a structured online vinyasa yoga program twice weekly for eight weeks in addition to motivational interviewing, whereas the control group received motivational interviewing alone. Participants were evaluated at baseline, week 2, and week 8. Descriptive analyses, Mann–Whitney U test, Wilcoxon signed-rank test, chi-square analysis, and intention-to-treat analysis were performed for data analysis. Results: A total of 61 participants were included in the study, with 31 participants in the intervention group and 30 participants in the control group. The groups were similar regarding baseline sociodemographic characteristics, smoking-related variables, and dependence levels. No statistically significant difference was observed between groups in terms of changes in FTND scores at the end of the study (p>0.05). However, significant reductions in FTND scores were observed within both groups compared to baseline (p<0.001). Smoking cessation rates were 32.3% in the intervention group and 26.7% in the control group, with no statistically significant difference between groups (p=0.632). Participants in the intervention group demonstrated a greater reduction in desire to smoke over the eight-week period (p=0.004). Additionally, psychological dependence scores showed a significantly greater reduction in the intervention group during both the early follow-up period and at week 8 (p<0.001). Conclusion: Although yoga practice in addition to standard smoking cessation approaches did not result in a statistically significant improvement in nicotine dependence levels, it was associated with significant reductions in desire to smoke and psychological dependence levels. Higher smoking cessation rates and greater improvements in psychological aspects observed in the intervention group suggest that yoga may serve as a supportive approach during the smoking cessation process. Further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed.