Bulk-Fill ve geleneksel kompozitlerin polimerizasyonları esnasında oluşan ısısal değişimleri ve mikrosertliklerinin incelenmesi
Investigation of thermal changes during the polymerization and microhardness of Bulk-Fill and conventional composites
- Tez No: 1013682
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TÜRKMEN, PROF. DR. BİLGE TARÇIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bulkfill, renk, kalınlık, termal kamera, mikrosertlik, Bulk-fill, shade, thickness, thermal camera, microhardness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Tezin Başlığı: Bulkfill ve Geleneksel Kompozitlerin Polimerizasyonları Esnasında Oluşan Isısal Değişimleri ve Mikrosertliklerinin İncelenmesi Öğrencinin Adı Soyadı: Enise Yılmaz Akın Danışman adı Soyadı: Prof. Dr. Cafer Türkmen, Prof. Dr. Bilge Tarçın (Eş Danışman) Program Adı: Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Amaç: Bu in vitro çalışmada, farklı renk ve kalınlıklardaki bulkfill ve geleneksel yapıdaki kompozitlerin polimerizasyonları sırasında meydana gelen ısısal değişimlerinin incelenmesi ve yüzey sertliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada iki farklı markanın bir geleneksel ve bir bulkfill yapıdaki kompozitlerinin (Filtek Universal Restorative, 3M ESPE; Filtek One Bulk Fill Restorative,3M ESPE; GrandioSO, VOCO; GrandioSO x-tra, VOCO) A1 ve A3 renkleri kullanılarak geleneksel kompozitler 2mm kalınlıkta, bulkfill yapıdakiler 2mm ve 4mm kalınlıklarda olacak şekilde 12 deney grubu oluşturuldu (n=11). Çalışmanın birinci aşamasında 8x2 mm ve 8x4mm (bulkfill grubu için) boyutlarında hazırlanan 132 adet disk şeklinde örneğin polimerizasyon sürecinde meydana gelen ısısal değişiklikler termal kamera (CA-20, Dianyang Technology) ile ölçüldü. Her örnek Valo Grand, Ultradent ışık cihazıyla 20 saniye süreyle polimerize edildi. T0 (başlangıç sıcaklığı), T20 (20. saniyedeki sıcaklık), T20-T0 (sıcaklık değişimi) ve Tmax (maksimumum sıcaklık değeri) kaydedildi. İkinci aşamada yeni 132 örnek aynı şekilde hazırlandı. Daha sonra bitim ve cilası üç aşamalı diskler (Sof-Lex, 3M ESPE) ve iki aşamalı spiraller (Diacomp Plus Twist, EVE) ile tamamlandıktan sonra ISO/TR28642:2016 standartlarına göre 37°C distile suda 24 saat bekletildi. Kompozit örneklerin üst ve alt yüzeylerinde üç ayrı noktadan Vickers mikrosertlik (VHN) ölçümleri 300 gram-kuvvet (gf) yük altında 15 saniye boyunca yapıldı ve sertlik oranları hesaplandı. Veriler SPSS v31 (IBM) programı ile analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Gruplar arasında en yüksek T20, Tmax, sıcaklık değişimi geleneksel yapıdaki Filtek Universal A3 rengi 2mm kalınlıkta ölçüldü. Ölçülen sıcaklık parametreleri 2mm kalınlığındaki gruplarda 4mm grubuna oranla anlamlı derecede daha yüksek ölçüldü (p<0,001). Renk faktörü açısından A3 rengi gruplarda A1 rengine göre anlamlı düzeyde daha yüksek T20 değerleri elde edildi (p<0,004). Kompozit tipine göre bulkfill kompozit grubu anlamlı derecede daha düşük sıcaklık değerlerine ulaştı (p<0,001). Marka bazında 3M grubu kompozitler VOCO grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek sıcaklık değerleri gösterdi (p<0,001). En yüksek üst ve alt yüzey sertlik değerleri geleneksel yapıdaki GrandioSo A3 2mm grubunda elde edildi. Sertlik oranı (alt/üst) 2mm grubunda 4mm grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bir dağılım sergiledi (p<0,001). Renk faktörü açısından A1 ve A3 renkleri arasında üst ve alt yüzey mikrosertlik değerleri için anlamlı fark bulunamamıştır. Buna karşın, sertlik oranı A1 renk grubunda A3 rengine göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,001). Markalar arasında sertlik oranı açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Kompozit tipi (bulkfill -nonbulkfill), rengi ve kalınlığı polimerizasyon sıcaklığı ve mikrosertlik üzerinde etkilidir. Klinik uygulamalarda uygun kompozit tipi ve uygulama metodu seçimi restoratif başarının arttırılmasında kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Title of the Thesis: Investigation of Thermal Changes During the Polymerization and Microhardness of Bulk-Fill and Conventional Composites Student Name, Surname: Enise Yılmaz Akın Supervisor Name: Prof. Dr. Cafer Türkmen, Prof. Dr. Bilge Tarçın (Co-supervisor) Program Name: Department of Restorative Dentistry Objective: This in vitro study aimed to investigate the thermal changes occurring during the polymerization of bulkfill and conventional composites of different shades and thicknesses, and to compare their surface microhardnesses. Materials and Methods: In the study, 12 experimental groups (n=11) were formed using one conventional and one bulk-fill composite from two different brands (Filtek Universal Restorative, 3M ESPE; Filtek One Bulk Fill Restorative,3M ESPE; GrandioSO, VOCO; GrandioSO x-tra, VOCO), in A1 and A3 shades. Conventional composites were prepared at a thickness of 2 mm, while bulk-fill composites were prepared at thicknesses of 2 mm and 4 mm. In the first stage of the study, thermal changes during the polymerization process of 132 disk shaped specimens prepared in sizes of 8x2 mm and 8x4 mm (fort he bulkfill group) were measured using a thermal camera (CA-20, Dianyang Technology). Each sample was polymerized for 20 seconds using a Valo Grand (Ultradent) light-curing unit. T0 (initial temperature), T20 (temperature at 20 seconds), T20–T0 (temperature change), and Tmax (maximum temperature value) were recorded. In the second stage, an additional 132 specimens were prepared using the same methodology. The finishing and polishing procedures were then completed using three-step discs (Sof-Lex, 3M ESPE) and two-step spirals (Diacomp Plus Twist, EVE). Subsequently, the specimens were stored in deionized water at 37°C for 24 hours in accordance with ISO/TR 28642:2016 standards. Vickers microhardness (VHN) measurements were obtained from three different points on both the top and bottom surfaces of the composite specimens under a load of 300 gram-force (gf) applied for 15 seconds, and hardness ratios were calculated. The data were analyzed using SPSS version 31 (IBM), with the level of statistical significance set at p < 0,05. Results: The highest T20, Tmax, and temperature change values among the groups were measured in the conventional Filtek Universal A3 shade, 2mm thick material. The measured temperature parameters were found to be significantly higher in the 2 mm-thick groups than in the 4 mm-thick group (p<0,001). In terms of the color factor, significantly higher T20 values were obtained in the A3 shade groups compared to the A1 shade groups (p < 0,004). According to the composite type, the bulk-fill composite group reached significantly lower temperature values (p < 0,001). When compared by brand, the 3M group of composites exhibited significantly higher temperature values than the VOCO group (p<0,001). The highest surface hardness values for both the upper and lower surfaces were obtained in the conventionally structured GrandioSo A3 2mm groups. The hardness ratio (bottom/top) was significantly higher in the 2 mm group compared with the 4 mm group (p < 0,001). With respect to the color factor, no statistically significant differences were observed between the A1 and A3 shades in terms of upper and lower surface microhardness values. However, the hardness ratio was significantly greater in the A1 shade group than in the A3 shade group (p < 0,001). No statistically significant differences were identified among the brands regarding the hardness ratio. Conclusion: Composite type (bulk-fill vs. non–bulk-fill), shade, and thickness have a significant influence on polymerization temperature and microhardness. The selection of an appropriate composite type and application method is therefore critical for enhancing restorative success in clinical practice.