Diyabet modelinde fermente urmu dut (Morus nigra L.) suyunun metabolik etkilerinin belirlenmesi
Determination of metabolic effects of fermented urmu mulberry (Morus nigra L.) juice in a diabetes model
  1. Tez No: 1013684
  2. Yazar: ŞEYMA NUR DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE AKTAÇ, PROF. DR. SEMRA TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Morus nigra, diyabet, fermantasyon, fermente urmu dutu suyu, antioksidan, Morus nigra, diabetes, fermentation, fermented urmu mulberry juice, antioxidant
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Tezin Başlığı : Diyabet Modelinde Fermente Urmu Dut (Morus nigra L.) Suyunun Metabolik Etkilerinin Belirlenmesi Öğrenci : Şeyma Nur DEMİREL Danışman : Doç. Dr. Şule AKTAÇ Program : Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı Amaç: Bu çalışmanın amacı, fermente urmu dutu suyunun (FUDS) diyabetik ratlarda metabolik, antioksidan ve antiinflamatuar etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 150-200 g ağırlığındaki erkek Sprague-Dawley ratlar kontrol (KT), diyabet (DM), diyabet+metformin (MET) ve diyabet+FUDS (FUDS) gruplarına ayrılmıştır. Diyabet, streptozotosin (STZ; 45 mg/kg, ip) ile oluşturulmuş; açlık kan şekeri ≥200 mg/dL olan ratlar diyabetik kabul edilmiştir. MET grubuna 100 mg/kg/gün metformin, FUDS grubuna ise 2 mL/kg/gün FUDS dört hafta süreyle intragastrik gavaj yoluyla uygulanmıştır. Antropometrik ölçümler, yem-su tüketimi, glisemik ve biyokimyasal parametreler, serum oksidatif stres ve inflamasyon belirteçleri değerlendirilmiştir. Karaciğer dokusunda Nrf-2 ve NF-κB ekspresyonu, böbrek dokusunda ise PKCβ1 ve PPARγ düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular: Müdahale sonunda vücut ağırlığı DM ve MET gruplarında KT grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunurken, FUDS grubu ile KT grubu arasında anlamlı fark saptanmamıştır (KT: 365,00±35,06 g; DM: 278,10±32,49 g; MET: 302,80±52,19 g; FUDS: 314,03±26,98 g; p=0,002). Müdahale sonu boy uzunluğu KT ve FUDS grubunda DM grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla 24,25±0,53 cm; 23,83±0,52 cm; 22,67±0,68 cm; p=0,001). Bel çevresi artışı FUDS grubunda KT ve MET gruplarına göre daha düşük bulunmuştur (sırasıyla 4,17±0,52 cm; 5,56±0,56 cm; 5,43±0,67 cm; p=0,002). Açlık kan şekeri düzeyi, müdahale öncesinde diyabetik gruplarda KT grubuna kıyasla yüksek bulunurken, müdahale sonrasında gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,001; p=0,053). İnsülin, hemoglobin A1c, HOMA-IR, lipid profili, serum tümör nekroz faktörü alfa, süperoksit dismutaz ve malondialdehit düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Karaciğer dokusunda NF-κB ekspresyonu DM grubunda artarken, MET ve FUDS gruplarında azalma eğilimi göstermiş; Nrf-2 ekspresyonu ise DM grubunda azalırken MET ve FUDS gruplarında artmıştır (p<0,05). Sonuç: Serum biyokimyasal ve glisemik göstergelerde sınırlı etki göstermesine karşın, bazı antropometrik ölçümler ile özellikle karaciğer dokusunda oksidatif stres ve inflamasyonla ilişkili yolaklar üzerinde oluşturduğu olumlu değişiklikler, FUDS'nin diyabette tedaviyi destekleyici bir beslenme yaklaşımı potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis : Determination of Metabolic Effects of Fermented Urmu Mulberry (Morus nigra L.) Juice in a Diabetes Model Student : Şeyma Nur DEMİREL Supervisor : Doç. Dr. Şule AKTAÇ Program : Nutrition and Dietetic Master of Science Program Objective: This study aimed to investigate the metabolic, antioxidant, and anti-inflammatory effects of fermented urmu mulberry juice (FUDS) in diabetic rats. Material and Method: Male Sprague-Dawley rats weighing 150-200 g were divided into control (KT), diabetes mellitus (DM), diabetes+metformin (MET), and diabetes+FUDS (FUDS) groups. Diabetes was induced by streptozotocin (STZ; 45 mg/kg, ip), and rats with fasting blood glucose levels ≥200 mg/dL were considered diabetic. The MET group received metformin at a dose of 100 mg/kg/day, while the FUDS group received 2 mL/kg/day FUDS via intragastric gavage for four weeks. Anthropometric measurements, food and water intake, glycemic and biochemical parameters, and serum oxidative stress and inflammation markers were evaluated. Nrf-2 and NF-κB expressions in liver tissue and PKCβ1 and PPARγ levels in kidney tissue were analyzed. Results: At the end of the intervention, body weight was significantly lower in the DM and MET groups compared with the KT group, whereas no significant difference was observed between the FUDS and KT groups (KT: 365.00±35.06 g; DM: 278.10±32.49 g; MET: 302.80±52.19 g; FUDS: 314.03±26.98 g; p=0.002). Final body length was higher in the KT and FUDS groups than in the DM group (24.25±0.53 cm; 23.83±0.52 cm; 22.67±0.68 cm, respectively; p=0.001). The increase in waist circumference was lower in the FUDS group compared with the KT and MET groups (4.17±0.52 cm; 5.56±0.56 cm; 5.43±0.67 cm, respectively; p=0.002). Fasting blood glucose levels were higher in diabetic groups than in the KT group before the intervention, whereas no significant difference was detected among groups after the intervention (p=0.001; p=0.053). No significant differences were observed among groups regarding insulin, hemoglobin A1c, HOMA-IR, lipid profile, serum tumor necrosis factor-alpha, superoxide dismutase, and malondialdehyde levels (p>0.05). In liver tissue, NF-κB expression increased in the DM group but tended to decrease in the MET and FUDS groups, whereas Nrf-2 expression decreased in the DM group and increased in the MET and FUDS groups (p<0.05). Conclusion: Although FUDS showed limited effects on serum biochemical and glycemic parameters, the favorable changes observed in certain anthropometric measurements and particularly in pathways related to oxidative stress and inflammation in liver tissue suggest that FUDS may have potential as a supportive nutritional approach in diabetes management.