Troid ince iğne aspirasyon biyopsisi nondiagnostik veya yetersiz raporlanan ve tiroidektomi yapılan hastalarda malignite açısından prediktif faktörlerin araştırılması
Investigation of predictive factors for the patients whose FNAB results were reported as nondiagnostic or insufficient and who have undergone thyroidectomy
  1. Tez No: 1013685
  2. Yazar: İBRAHİM KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ YETİŞİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nondiagnostik tanı, Hipoekojenite, Antitroglobulin, Nondiagnostic cytology, Hypoechogenicity, Anti-thyroglobulin antibody
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Troid ince iğne aspirasyon biyopsisi nondiagnostik veya yetersiz raporlanan ve tiroidektomi yapılan hastalarda malignite açısından prediktif faktörlerin araştırılması Amaç: Bu çalışmada Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsi (TİİAB) sonucu ikinci kez veya daha fazla nondiagnostik olarak raporlanan ve cerrahi tedavi uygulanan hastaların preoperatif verileri ile postoperatif nihai patoloji sonucu incelenerek malignite açısından prediktif faktörler araştırrıldı. Materyal ve Metod: Ocak 2010 ile Temmuz 2013 tarihleri arasında, TİİAB sonucu en az iki defa nondiagnostik olarak yorumlanmış ve bu endikasyonla opere edilmiş toplam 171 hastanın preoperatif ve postoperatif değerlerine dosyaları ve dijital kayıtlarına ulaşıldı. Hastalar yaş, cinsiyet ve sahip oldukları preoperatif Tiroglobulin (TG), Antitiroglobulin (AntiTG), Antitiroidperoksidaz (AntiTPO) değerleri ve ultrasonografik olarak değerlendirilen; nodül boyutları, ekojeniteleri (hiperekoik, hipoekoik, izoekoik veya izohipoekoik), nodülün yapısı (solid, kistik veya miks), kenar düzensizliği, halo varlığı ve mikrokalsifikasyon durumları incelendi. İstatiksel analizler SPSS 15.0 paket proğramı kullanılarak yapıldı. Kategorik değişkenler için Ki-Kare testi kullanıldı ve bulunan p değerleri 0.05 değeri ile karşılaştırılıp %95 güven düzeyi ile incelendi. Bağımsız örneklemler ise t testi ile incelendi. Bulgular: İncelenen 171 hastanın 45(%26.3)'inin nihai patoloji sonucu malign iken 126(%73.7)'sının sonucu bening idi. Bu iki hasta grubu arasında, cinsiyet, yaş ortalaması, nodül çapı, TG düzeyi, AntiTPO düzeyi ve nodülün solid veya kistik olması bakımından fark bulunamazken AntiTG düzeyi açısından fark vardı. Yine bu iki hasta grubu arasında, hipoekojenite, mikrokalsifikasyon, kenar düzensizliği, halo yokluğu gibi ultrasonografik bulgulardan sadece hipoekojenite özelliği açısından fark bulundu. Sonuç: TİİAB sonucu birden fazla defa nondiagnostik olarak sonuçlanan hastalarda, nodülü hipoekojen ve antitroglobulin düzeyi düşük olanlar için cerrahi tedavi kuvvetle düşünülmelidir. Halo yokluğu, mikrokalsifikasyon varlığı ve kenar düzensizliği parametreleri tek başlarına bu hastalarda kuvvetle cerrahiyi düşündürmek için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Predictive Factors for Malignancy in Patients with Repeatedly Nondiagnostic Thyroid Fine-Needle Aspiration Biopsy Results Who Underwent Thyroidectomy Objective: This study aimed to identify predictive factors for malignancy by comparing the preoperative characteristics and postoperative final histopathological findings of patients who underwent surgical treatment after receiving two or more consecutive nondiagnostic thyroid fine-needle aspiration biopsy (FNAB) results. Materials and Methods: The medical records and electronic databases of 171 patients who underwent thyroidectomy between January 2010 and July 2013 because of at least two consecutive nondiagnostic FNAB results were retrospectively reviewed. The evaluated variables included age, sex, preoperative serum thyroglobulin (TG), anti-thyroglobulin antibody (anti-Tg), and anti-thyroid peroxidase antibody (anti-TPO) levels. Ultrasonographic features, including nodule size, echogenicity (hyperechoic, hypoechoic, isoechoic, or mixed iso-hypoechoic), composition (solid, cystic, or mixed), margin irregularity, halo sign, and the presence of microcalcifications, were also analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS version 15.0. Categorical variables were compared using the chi-square test, and continuous variables were analyzed using the independent-samples t-test. A p value <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 171 patients included in the study, 45 (26.3%) had malignant lesions and 126 (73.7%) had benign lesions on final histopathological examination. There were no significant differences between the benign and malignant groups with respect to sex, mean age, nodule diameter, serum TG level, anti-TPO level, or nodule composition (solid versus cystic). However, anti-Tg levels differed significantly between the two groups. Among the ultrasonographic characteristics evaluated, only hypoechogenicity was significantly associated with malignancy, whereas microcalcifications, irregular margins, and absence of a halo were not significantly different between the groups. Conclusion: In patients with repeatedly nondiagnostic thyroid FNAB results, surgical treatment should be strongly considered in the presence of a hypoechoic thyroid nodule and low serum anti-thyroglobulin antibody levels. In contrast, the absence of a halo, the presence of microcalcifications, and irregular margins alone do not appear to be sufficiently reliable indicators for recommending surgery in this patient population.