Paklitaksele bağlı oluşan oksidatif strese ve inflamasyona karşı fisetinin biyokimyasal parametreler üzerine etkisi ve elektrokimyasal analizi
The effect of fisetin against paclitaxel-induced oxidative stress and inflammation on biochemical parameters and electrochemical analysis
  1. Tez No: 1013705
  2. Yazar: SHABNAM ALLAHVERDIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAKKI YÖRÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Fisetin, İnflamasyon, Oksidatif stres, Paklitaksel, Antioxidant, Fisetin, Inflammation, Oxidative stress, Paclitaxel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Paklitaksel, tanımlanan ilk mikrotübül stabilize edici antikanser ilaç olup ve son yirmi yılda kemoterapide en önemli gelişme olarak kabul edilmektedir. Çeşitli kanser türlerinde en yaygın kullanılan antineoplastik ajanlardan biri olarak bilinmektedir. Fisetin çeşitli bitkilerde bulunan, geniş biyolojik aktivitelere sahip, toksitesi düşük ve potent bir fitoflavonoiddir. Araştırmamızda, farelerde paklitaksel ile oluşturulmuş oksidatif strese ve enflamasyona karşı fisetinin koruyucu etkileri, aynı zamanda fisetinin voltametrik analizi incelenmiştir. Çalışmamızın birinci kısımında, her grupta 8 hayvan olmakla 5 grupa ayrılan 40 adet fare kullanılmıştır. Araştırmamızda, kontrol, paklitaksel, paklitaksel+fisetin (10 mg/kg), paklitaksel+fisetin (20 mg/kg) ve paklitaksel +fisetin (40 mg/kg) olmak üzere 5 grupa ayrıldı. Çalışmamızın birinci kısmında çeşitli biyokimyasal parametrelere ve vitamin düzeylerine bakıldı. Çalışmamızın ikinci kısmında, bor katkılı elmas (BDD) elektrodu kullanılarak fisetinin tekli ve eş zamanlı analizlerinin belirlenmesi için yeni bir voltametrik yöntem geliştirildi. Voltametrik yöntemde, fisetinin elektrokimyasal özelliklerinin dönüşümlü voltametri (CV) ve aynı zamanda kare dalga adsorptif anodik sıyırma voltametrisi (SWV-AdSV) ile incelendi. Paklitaksel uygulandıktan sonra MDA, PCO, 8-OHdG, PGE2 ve NO düzeylerinde istatistiksel olarak artış saptandı (p<0,05). Paklitaksel bağlı ARE, PON, GSH ve GSH-Px düzeylerinde anlamlılık bulunmadı (p>0,05). Fisetin grubunda SOD, CAT ve GSH-Px düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı artış görüldü (p<0,05). Vitamin E düzeyi, PTX grubu ile kontrol grubun karşılaştırıldığında PTZ+20 mg/kg grubunda yüksek bulundu (p<0,05). Ayrıca PTX grubu ile karşılatıldığında vitamin D3 düzeyi tüm fisetin gruplarında anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0,05). Fisetinin özellikle orta ve yüksek (20 ve 40 mg/kg) dozları etkili bulundu. Elde ettiğimiz bulgular paklitakselin oksidatif stresi ve enflamasyonu artırdığı, fisetinin oksidatif stresi ve enflamasyonu azalttığını gösterdi. BDD elektrot iyi bir duyarlılık, üşük gözlenebilme sınırı ve iyi bir tekrar edilebilirlik gibi avantajlar sergilemiştir. Geliştirilen bu yöntem fisetinin miktarının bulunmasına başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Sonuçlardan yola çıkarak, fisetinin, paklitaksel kullanan bireylerde oluşabilecek komplikasyonları azaltabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Paclitaxel was the first microtubule-stabilizing anticancer drug identified and is considered the most important advance in chemotherapy in the last two decades. It is known as one of the most widely used antineoplastic agents in various types of cancer. Fisetin is a low-toxicity, potent phytoflavonoid found in various plants, with wide biological activities. In our research, the protective effects of fisetin against paclitaxel-induced oxidative stress and inflammation in mice, as well as the voltammetric analysis of fisetin, were examined. In the first part of our study, 40 mice divided into 5 groups, with 8 animals in each group, were used. In our study, they were divided into 5 groups: control, paclitaxel, paclitaxel+fisetin (10 mg/kg), paclitaxel+fisetin (20 mg/kg) and paclitaxel +fisetin (40 mg/kg). In the first part of our study, various biochemical parameters and vitamin levels were examined. In the second part of our study, a new voltammetric method was developed for the single and simultaneous determination of fisetin using boron-doped diamond (BDD) electrode. In the voltammetric method, the electrochemical behaviors of fisetin were examined by cyclic voltammetry (CV) as well as square wave adsorptive anodic stripping voltammetry (SWV-AdSV). After paclitaxel administration, a statistical increase was detected in MDA, PCO, 8-OHdG, PGE2 and NO levels (p<0.05). There was no significance in paclitaxel-related ARE, PON, GSH and GSH-Px levels (p>0.05). A statistically significant increase was observed in SOD, CAT and GSH-Px levels in the fisetin group (p<0.05). Vitamin E level was found to be higher in PTZ+20 mg/kg group compared to PTX group and control group (p<0.05). In addition, vitamin D3 level was found to be significantly higher in all fisetin groups when compared with PTX group (p<0.05). Particularly medium and high (20 and 40 mg/kg) doses of fisetin were found to be effective. Our findings showed that paclitaxel increased oxidative stress and inflammation, and fisetin reduced oxidative stress and inflammation. The BDD electrode exhibited advantages such as good sensitivity, low detection limit, and good repeatability. This developed method has been successfully applied to determine the amount of fisetin. Based on the results, it is thought that fisetin may reduce complications that may occur in individuals using paclitaxel.