Vajinal doğum sürecinde levator ani kas koaktivasyonunun izleme aracı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of levator ani muscle coactivation as a monitoring tool during vaginal delivery
  1. Tez No: 1013742
  2. Yazar: GÜL SAYGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SERKAN KARAŞİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: doğum distosisi, ikinci evre, levator ani koaktivasyonu, levator hiatus, transperineal ultrasonografi, labor dystocia, levator ani coactivation, levator hiatus, second stage of labor, transperineal ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada aktif fazda değerlendirilen levator hiatus Valsalva yanıtının, klasik partografik ve klinik doğum takibine eklenebilecek tamamlayıcı ultrasonografik bir izlem yaklaşımı olarak kullanılabilirliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel kohort çalışmaya, 18-45 yaş arasında, tekil gebeliği bulunan, 37-42 gebelik haftalarında ve vajinal doğum amacıyla travay takibine alınan 270 gebe dahil edildi. Ultrasonografik ölçümler latent fazda (<6 cm) ve aktif fazda (≥6 cm) standart olarak yapıldı; uygun olgularda ikinci evre ölçümü ek dinamik değerlendirme amacıyla kaydedildi. Temel analizlerde aktif faz ölçümleri esas alındı. Aktif faz Valsalva AP çapı ana sayısal izlem parametresi, levator ani koaktivasyonu uzamış ikinci evre açısından uyarı değişkeni ve Delta LHA yüzdesi arrest sezaryen riski açısından tamamlayıcı gösterge olarak değerlendirildi. Koaktivasyon, Valsalva sırasında levator hiatus ölçümlerinin istirahate göre azalması olarak tanımlandı. Bulgular: Levator ani koaktivasyonu 102 olguda (%37,8), uzamış ikinci evre 39 olguda (%14,4) ve arrest sezaryeni 32 olguda (%11,9) saptandı. Koaktivasyon olanlarda ikinci evre süresi [113,00 dk (35-190)] ve toplam travay süresi [656,50 dk (241-1052)] anlamlı olarak daha uzundu (p<0,001). Aktif faz Valsalva AP çapı, Valsalva hiatus alanı ve Delta LHA yüzdesi koaktivasyon grubunda daha düşüktü. İkinci evre süresi ile aktif faz Valsalva AP çapı arasında negatif korelasyon izlendi (r=-0,576; p<0,001). Lineer regresyonda koaktivasyon varlığı ikinci evre süresinde bağımsız artışla ilişkiliydi (B=60,743; p<0,001). ROC analizinde uzamış ikinci evreyi öngörmede koaktivasyon (AUC=0,864), arrest sezaryenini öngörmede Delta LHA yüzdesi (AUC=0,872) anlamlı ayırt edicilik gösterdi. Sonuç: Aktif faz Valsalva AP çapı doğum progresyonunun objektif değerlendirilmesine katkı sağlayabilecek sayısal bir parametre olarak öne çıkarken, levator ani koaktivasyonu uzamış ikinci evre ve Delta LHA yüzdesi arrest sezaryen riski açısından tamamlayıcı göstergeler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated whether the active-phase Valsalva response of the levator hiatus could be used as a complementary ultrasonographic monitoring approach in addition to conventional partographic and clinical labor follow-up. Materials and Methods: This prospective observational cohort study included 270 pregnant women aged 18-45 years with singleton pregnancies between 37 and 42 weeks of gestation who were admitted for labor follow-up with the intention of vaginal delivery. Ultrasonographic measurements were routinely performed in the latent phase (<6 cm) and active phase (≥6 cm); second-stage measurements, when feasible, were recorded as supplementary dynamic assessments. Primary analyses were based on active-phase measurements. Active-phase Valsalva anteroposterior diameter was evaluated as the main numerical monitoring parameter, levator ani coactivation as a warning variable for prolonged second stage, and Delta LHA percentage as a complementary indicator for arrest cesarean delivery. Coactivation was defined as a decrease in levator hiatus measurements during Valsalva compared with rest. Results: Levator ani coactivation was observed in 102 women (37.8%), prolonged second stage in 39 women (14.4%), and arrest cesarean delivery in 32 women (11.9%). Women with coactivation had longer second-stage duration [113.00 min (35-190)] and total labor duration [656.50 min (241-1052)] (p<0.001). Active-phase Valsalva anteroposterior diameter, Valsalva levator hiatus area, and Delta LHA percentage were lower in the coactivation group. Second-stage duration was negatively correlated with active-phase Valsalva anteroposterior diameter (r=-0.576; p<0.001). In linear regression, coactivation was independently associated with increased second-stage duration (B=60.743; p<0.001). In ROC analysis, coactivation predicted prolonged second stage (AUC=0.864), while Delta LHA percentage predicted arrest cesarean delivery (AUC=0.872). Conclusion: Active-phase Valsalva anteroposterior diameter may support objective evaluation of labor progression, while levator ani coactivation and Delta LHA percentage may serve as complementary indicators for prolonged second stage and arrest cesarean risk.