Yalnız yaşayan yaşlıların gündelik yaşamdaki dini hayat tecrübeleri (Isparta örneği)
The experiences of religious life in daily life of the elderly living alone (The case of Isparta)
- Tez No: 1013747
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALEDDİN TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Din, Sosyoloji, Social Work, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Yaşlılık, Din, Yalnız Yaşayan Yaşlı, Gündelik Dini Yaşam, Loneliness, Old Age, Religion, Elderly Living Alone, Daily Religious Life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Dünya genelinde ve Türkiye'de demografik dönüşümle birlikte yaşlı nüfusun artması, yalnız yaşayan yaşlı olgusunu önemli bir sosyal sorun haline getirmiştir. Yaşlılık dönemi, fiziksel ve ekonomik kayıpların yanı sıra çocukların evden ayrılması, sosyal rollerin azalması ve eş kaybıyla birlikte derin bir yalnızlık hissinin tecrübe edildiği bir evredir. Bu çalışmanın amacı, Isparta ilinde yalnız yaşayan yaşlıların gündelik dini yaşam deneyimlerini araştırırken yalnızlık, yaşlılık, din gibi fenomenlere yaşlıların yükledikleri anlamları ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desenin kullanıldığı bu çalışmada, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen ve Isparta il merkezi ile köylerinde yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri, 30 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplamda 30 katılımcı ile gerçekleştirilen görüşmelerin 15'i kırsal alanda, 15'i ise kentte yaşayan yaşlı bireylerden oluşmaktadır. Cinsiyet dağılımı göz önünde bulundurularak 16 kadın, 14 erkek katılımcı ile görüşülmüştür. Elde edilen veriler, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların yalnızlık olgusunu genellikle zorlayıcı ve yıpratıcı bir yaşam deneyimi olarak algıladıklarını ortaya koymuştur. Katılımcılar, dine hayati bir ihtiyaç ve rehber olarak bakmaktadırlar. Katılımcıların yaşlılık tanımları da kronolojik bir bakıştan ziyade, bedensel kapasiteye odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The increase in the elderly population worldwide and in Turkey, driven by demographic changes, has made the phenomenon of elderly people living alone a significant social problem. Old age is a period characterized by physical and economic losses, as well as the departure of children from home, a reduction in social roles, and the loss of a spouse, all of which contribute to a profound sense of loneliness. The aim of this study is to investigate the daily religious experiences of elderly people living alone in Isparta province, while revealing the meanings they attribute to phenomena such as loneliness, old age, and religion. This study, which utilizes a phenomenological design from qualitative research methods, involved in-depth interviews with 30 participants aged 65 and over living alone in the city center and villages of Isparta province, selected using a purposive sampling method. Of the 30 participants, 15 lived in rural areas and 15 in urban areas. Considering gender distribution, 16 women and 14 men were interviewed. The data obtained were analyzed using descriptive analysis and content analysis methods. The research findings revealed that participants generally perceived loneliness as a challenging and stressful life experience. Participants viewed religion as a vital need and guide. Their definitions of old age also focused more on physical capacity than on a chronological perspective.