3D baskı ile üretilmiş kalıcı reçinelerin fiziksel özelliklerinin farklı direkt-indirekt kompozit reçineler ile karşılaştırılması
Comparison of physical properties of permanent resins produced by 3D printing with different direct-indirect composite resins
- Tez No: 1013757
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFA TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Baskı, Hibrit Seramikler, Bilgisayar Destekli Üretim, Kompozit Reçineler, Bükülme Dayanımı, 3D Printing, Hybrid Ceramics, Computer-Aided Manufacturing, Composite Resins, Flexural Strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde restoratif diş hekimliğinde farklı üretim tekniklerine sahip materyaller kullanılmaktadır. Konvansiyonel ve bulk-fill kompozit reçineler gibi direkt teknikle kullanılabilen materyallerin yanı sıra CAD/CAM sistemlerine dahil olan rezin nano seramik bloklar ve 3D baskı reçineleri gibi indirekt restoratif materyaller klinik uygulamalarda yer almaktadır. Özellikle 3D baskı teknolojisi, reçine esaslı materyaller kullanılarak restorasyonların katmanlı üretimine olanak sağlamakta; yüksek hassasiyet, hızlı üretim ve kişiye özel tasarım gibi avantajlar sunmaktadır. Ancak bu yöntemle üretilen materyallerin diğer restoratif materyallerle karşılaştırıldığında optik, mekanik ve fiziksel özellikler açısından performanslarının kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Araştırmada, direkt ve indirekt üretim yöntemlerini temsil eden dört materyal değerlendirilmiştir. Rezin nano-seramik blok (Cerasmart 270), konvansiyonel restoratif kompozit reçine (3M Filtek Easy Match Universal Restoratif Kompozit), bulk-fill kompozit reçine (3M Filtek One Bulk Fill) ve 3D baskı reçine (Flexcera Smile Ultra Plus). Analizler için her materyalden renk, yüzey parlaklığı, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik ölçümlerinde kullanılmak üzere disk şeklinde (8×2 mm, n=10), su emilimi ve çözünürlük testleri için uygun boyutlarda (Cerasmart 270 için 14×12×1 mm, diğer materyaller için 15×1 mm, n=10) ve bükülme dayanımı testleri için çubuk formunda (2×2×12 mm, n=10) örnekler hazırlanmıştır. Başlangıç ölçümlerinin ardından tüm numunelere 10.000 siklus termal yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Ardından testler tekrarlanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 27 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş; veriler ortalama ± standart sapma ve medyan (minimum–maksimum) değerleri ile ifade edilmiştir. Materyal ve zaman faktörlerinin etkileri iki yönlü tekrarlı ölçümler varyans analizi ile değerlendirilmiş, gerekli durumlarda parametrik ve non-parametrik uygun ileri analiz yöntemleri uygulanmıştır. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Contemporary restorative dentistry employs materials fabricated using different production techniques. In addition to direct materials such as conventional and bulk-fill composite resins, indirect restorative materials including CAD/CAM resin nano ceramic blocks and 3D-printed resins are widely used in clinical practice. In particular, 3D printing technology enables the layer-by-layer fabrication of restorations using resin-based materials, offering advantages such as high precision, rapid production, and patient-specific design. However, the optical, mechanical, and physical properties of these materials require comprehensive evaluation in comparison with conventional restorative materials. In this study, four materials representing direct and indirect manufacturing techniques were evaluated: a resin nano-ceramic block (Cerasmart 270), a conventional composite resin (3M Filtek Easy Match Universal Restorative Composite), a bulk-fill composite resin (3M Filtek One Bulk Fill), and a 3D-printed resin (Flexcera Smile Ultra Plus). Disk-shaped specimens (8×2 mm, n=10) were prepared for color, surface gloss, surface roughness, and microhardness analyses. Specimens for water sorption and solubility tests (14×12×1 mm for Cerasmart 270, 15×1 mm for the others, n=10), and bar-shaped specimens (2×2×12 mm, n=10) for flexural strength testing were also prepared. After baseline measurements, all specimens were subjected to 10,000 thermal cycles, and the tests were repeated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 27. Data were expressed as mean ± standard deviation and median (minimum–maximum). Material and time effects were analyzed using two-way repeated measures ANOVA with appropriate post hoc tests. The significance level was set at p<0.05.