Radyofrekans termal ablasyon yöntemi ile yapılan myolizis sonuçlarının değerlendirilmesi
Assessment of the clinical outcomes of myolysis using radiofrequency thermal ablation
- Tez No: 1013756
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterin Miyom, Radyofrekans Termal Ablasyon, Myolizis, Yaşam Kalitesi, Perimenopoz, UFS-QOL, Leiomiyoma, Radiofrequency Ablation, Myolysis, Quality of Life, Perimenopause, UFS-QOL
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Uterin miyomlar, reprodüktif çağdaki kadınların %70-80'ini etkileyen en sık benign monoklonal neoplazilerdir. Özellikle perimenopozal dönemde semptomatik hale gelen miyomlar; metroraji, kronik pelvik ağrı ve bası semptomları aracılığıyla yaşam kalitesini ciddi ölçüde deprese etmektedir. Bu prospektif, tek merkezli ve tek kollu gözlemsel çalışmanın amacı, semptomatik FIGO Tip 2-6 uterin miyomu bulunan perimenopozal kadınlarda, transvajinal ultrasonografi rehberliğinde uygulanan Radyofrekans Termal Ablasyon (RFTA) yönteminin klinik ve radyolojik etkinliğini değerlendirmektir. Çalışmaya Nisan 2025 – Kasım 2025 tarihleri arasında başvuran, medikal tedaviye dirençli semptomları olan 15 hasta dahil edilmiştir. Müdahale kapsamında VIVA RF sistemi ve ayarlanabilir aktif uçlu elektrotlar kullanılarak miyom dokusunda kontrollü koagülatif nekroz oluşturulmuştur. Hastalar preoperatif ve postoperatif 1, 3 ve 6. aylarda; miyom hacmi, UFS-QOL (Semptom Şiddeti ve Yaşam Kalitesi), SF-36, VAS ağrı skalaları, FSFI ve PHQ-9 ölçekleri ile takip edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, postoperatif 6. ayda miyom hacminde medyan %40,2 oranında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma kaydedilmiştir (p=0,004). Olguların %66,7'si FAST-EU kriterlerine göre başarı eşiği kabul edilen ≥%30 hacim azalmasını karşılamıştır. Klinik etkinlik açısından, UFS-QOL Semptom Şiddeti Skorunda aylık -3,91 puanlık bir düşüş hızı saptanmış ve hastaların %93,3'ünde klinik anlamlı fark eşiği (MID ≥ 10 puan) aşılmıştır. Ayrıca VAS dismenore ve disparoni skorlarında dramatik bir gerileme izlenirken, SF-36'nın tüm alt boyutlarında ve cinsel işlev indeksinde (FSFI) anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. Güvenlik profilinde, bir hastada termal yayılıma bağlı intestinal perforasyon gelişmiş ve cerrahi olarak yönetilmiştir; bu durum yöntemin teknik hassasiyetinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Sonuç olarak RFTA; perimenopozal semptomatik miyom tedavisinde yüksek hasta memnuniyeti, belirgin hacim redüksiyonu ve çok boyutlu yaşam kalitesi artışı sağlayan, histerektomiye güçlü bir uterus koruyucu alternatif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Uterine fibroids remain the most prevalent benign monoclonal neoplasms, affecting up to 80% of women during their reproductive years. Symptomatic fibroids, particularly in the perimenopausal period, significantly compromise quality of life through menorrhagia, chronic pelvic pain, and bulk-related symptoms. This prospective, single-center, single-arm observational study aimed to evaluate the clinical and radiological efficacy of ultrasound-guided transvaginal Radiofrequency Thermal Ablation (RFTA) in perimenopausal women presenting with symptomatic FIGO Type 2-6 fibroids. The study cohort comprised 15 symptomatic patients refractory to medical management, recruited between April 2025 and November 2025. Controlled coagulative necrosis was induced utilizing the VIVA RF system with adjustable active-tip electrodes. Clinical and radiological outcomes were assessed preoperatively and at postoperative months 1, 3, and 6, employing fibroid volume measurements alongside UFS-QOL, SF-36, VAS, FSFI, and PHQ-9 scales. The results demonstrated a statistically significant median volume reduction of 40.2% at the 6th postoperative month (p=0.004), with 66.7% of cases achieving the success threshold (≥30% reduction) defined by FAST-EU criteria. Regarding clinical outcomes, a monotonic decline of -3.91 points per month was observed in the UFS-QOL Symptom Severity Score, and 93.3% of patients exceeded the minimal important difference (MID ≥ 10 points). Significant improvements were also recorded in VAS dysmenorrhea/dyspareunia scores, SF-36 sub-dimensions, and sexual function (FSFI). One instance of intestinal perforation due to thermal spread was managed surgically, underlining the necessity of technical expertise. In conclusion, RFTA emerges as a robust, uterus-preserving alternative to hysterectomy, offering substantial volume reduction, high patient satisfaction, and a significant multi-dimensional enhancement in quality of life for perimenopausal women.