8-14. gebelik haftasında abortus imminens tanısı almış olan gebelerde maternal serum elabela düzeyinin araştırılması
Investigation of maternal serum elabela levels in pregnant women diagnosed with abortus imminens between 8-14 weeks of pregnancy
  1. Tez No: 1013766
  2. Yazar: SİMGE ÖZGEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ÖZGÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus imminens, erken gebelik komplikasyonları, ELABELA (APELA), plasental disfonksiyon, Threatened miscarriage, early pregnancy complications, Elabela (Apela), Placental dysfunction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Abortus imminens, erken gebelik döneminde serviksin kapalı olduğu vajinal kanama ile karakterize olup, obstetrik pratiğin en sık karşılaşılan klinik tablolarından biridir. Günümüzde kullanılan ultrasonografi ve β-hCG gibi tanı yöntemleri, gebelik prognozunu öngörmede her zaman yeterli doğruluğu sağlayamamaktadır. Bu çalışmanın amacı, abortus imminens tanısı alan gebelerde maternal serum ELABELA düzeylerini değerlendirmek ve bu biyobelirtecin erken gebelik sonuçlarını öngörmedeki potansiyel rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka-kontrol tasarımıyla yürütülen çalışmaya, 8-14. gebelik haftaları arasında abortus imminens tanısı alan 45 gebe ve benzer demografik özelliklere sahip 45 sağlıklı gebe dahil edildi. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinde maternal serum ELABELA düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Abortus imminens grubunda maternal serum ELABELA düzeyleri (medyan: 649,82 pg/mL), kontrol grubuna (medyan: 859,60 pg/mL) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı (p=0,021). Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi ve obstetrik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. ROC analizinde ELABELA için eğri altında kalan alan (AUC) %64,10 (p=0,021) olarak belirlendi. 712,0 pg/mL eşik değerinde ELABELA'nın duyarlılığı %60, özgüllüğü %68,89, pozitif kestirim değeri %65,85 ve negatif kestirim değeri %63,27 olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmamız, düşük maternal serum ELABELA düzeylerinin abortus imminens ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgu, ELABELA eksikliğinin erken gebelik dönemindeki trofoblastik invazyon kusuru ve plasental vasküler adaptasyon yetersizliğini yansıtan biyokimyasal bir gösterge olabileceğine işaret etmektedir. ELABELA'nın tanısal süreçlerde diğer klinik ve ultrasonografik parametrelerle birlikte değerlendirilmesi, gebelik prognozunun öngörülmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Abortus imminens, characterized by vaginal bleeding with a closed cervix in early pregnancy, is one of the most common clinical conditions encountered in obstetric practice. Current diagnostic tools, including ultrasonography and β-hCG measurements, are not always sufficient to accurately predict pregnancy outcomes. This study aimed to evaluate maternal serum ELABELA levels in patients diagnosed with abortus imminens and to investigate its potential role as a biomarker for predicting early pregnancy outcomes. Materials and Methods: In this prospective case-control study, 45 pregnant women diagnosed with abortus imminens between 8–14 weeks of gestation and 45 healthy pregnant women with similar demographic characteristics were included. Maternal serum ELABELA levels were measured using the ELISA method from venous blood samples obtained from all participants. Results: Maternal serum ELABELA levels were significantly lower in the abortus imminens group (median: 649.82 pg/mL) compared to the control group (median: 859.60 pg/mL) (p = 0.021). There were no significant differences between the groups in terms of age, body mass index, or obstetric characteristics. In the ROC analysis, the area under the curve (AUC) for ELABELA was 0.641 (p = 0.021). At a cutoff value of 712.0 pg/mL, ELABELA demonstrated a sensitivity of 60%, specificity of 68.89%, positive predictive value of 65.85%, and negative predictive value of 63.27%. Conclusion: Our findings demonstrate that decreased maternal serum ELABELA levels are significantly associated with abortus imminens. This suggests that ELABELA deficiency may reflect impaired trophoblastic invasion and inadequate placental vascular adaptation in early pregnancy. Evaluating ELABELA alongside clinical and ultrasonographic parameters may contribute to improved prediction of pregnancy outcomes.