Süt azı dişlerinde farklı pediatrik kuronların stres dağılımlarının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of stress distributions in different pediatric crowns used in primary molars
  1. Tez No: 1013775
  2. Yazar: EMRE SERHAN ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜLER, DOÇ. DR. MEHMET SAMİ GÜLER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, dental stres analizi, pulpotomi, kuron, zirkonyum, BioFlx, üç boyutlu baskı kuron, Biyomedikal ve dental materyaller, Pedodonti, Sonlu elemanlar stres analizi, Çocuk diş hekimliği, Finite element analysis, dental stress analysis, crown, pulpotomy, zirconium, Bioflx, Three-dimensional printed crown, Biomedical and dental materials, Pedodontics, Finite elements stress analysis, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, MTA amputasyonu uygulanmış ve farklı pediatrik kuron sistemleriyle restore edilmiş mandibular süt ikinci azı dişlerinde oluşan stres dağılımlarının sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemiyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ortodontik nedenlerle çekilmiş, çürük, çatlak veya defekti bulunmayan bir mandibular süt ikinci azı dişi kullanılarak altı model oluşturulmuştur. Model 1 kontrol grubu olarak oluşturulurken, Model 2-6'da MTA amputasyonu ve cam iyonomer siman (CİS) uygulanmış dişlerde sırasıyla paslanmaz çelik, NuSmile zirkonyum, Kids-e zirkonyum, Kids-e BioFlx ve üç boyutlu (3D) baskı sistemi ile oluşturulan pediatrik kuronlar değerlendirilmiştir. Modellerde mesiobukkal tüberkülün iç eğimine 245 N kuvvet 0°, 45° ve 90° açılarla uygulanmış, maksimum von Mises stres değerleri SEA yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm yükleme koşullarında en yüksek von Mises stres değerleri kontrol grubunda elde edilmiştir. Kuron uygulanmış modeller arasında 0° yükleme koşulunda benzer stres değerleri gözlenirken, en yüksek stres değerleri 45° yükleme altında ortaya çıkmıştır. 45° yükleme koşulunda en düşük stres değeri NuSmile zirkonyum kuron grubunda (Model 3), 90° yükleme koşulunda ise Kids-e BioFlx kuron grubunda (Model 5) belirlenmiştir. Paslanmaz çelik kuron grubunda (Model 2) diğer kuron gruplarına göre daha yüksek stres değerleri elde edilirken, 3D baskı sistemi ile üretilen pediatrik kuron grubunun sonuçları (Model 6), zirkonyum ve BioFlx kuronlarla benzer bulunmuştur. Sonuç: Değerlendirilen tüm pediatrik kuron sistemleri kabul edilebilir biyomekanik performans göstermiştir. Yükleme yönünün stres dağılımını önemli ölçüde etkilediği ve özellikle oblik yüklemelerde stres değerlerinin arttığı belirlenmiştir. Bulgular, zirkonyum, BioFlx ve 3D baskı ile üretilen pediatrik kuronların paslanmaz çelik kuronlara alternatif olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the stress distributions in mandibular primary second molars restored with different pediatric crown systems after MTA pulpotomy, using finite element analysis (FEA). Materials and Methods: Six models were created using a mandibular primary second molar that had been extracted for orthodontic reasons and showed no caries, cracks, or defects. Model 1 served as the control group. In Models 2–6, teeth treated with MTA pulpotomy and glass ionomer cement (GIC) were restored with stainless steel, NuSmile zirconia, Kids-e zirconia, Kids-e BioFlx, and three-dimensional (3D)-printed pediatric crowns, respectively. A 245 N force was applied to the inner incline of the mesiobuccal cusp at angles of 0°, 45°, and 90°. Maximum von Mises stress values were analyzed using FEA. Results: The highest von Mises stress values were recorded in the control group under all loading conditions. Among the crown-restored models, stress values were similar under 0° loading, whereas the highest stress values occurred under 45° loading. Under 45° loading, the lowest stress value was observed in the NuSmile zirconia crown group (Model 3), while under 90° loading, the lowest value was found in the Kids-e BioFlx crown group (Model 5). The stainless steel crown group (Model 2) showed higher stress values than the other crown groups. The results of the 3D-printed pediatric crown group (Model 6) were comparable to those of the zirconia and BioFlx crowns. Conclusion: All pediatric crown systems evaluated in this study demonstrated acceptable biomechanical performance. The direction of loading had a clear effect on stress distribution, with higher stress values observed especially under oblique loading. These findings suggest that zirconia, BioFlx, and 3D-printed pediatric crowns may be considered as alternatives to stainless steel crowns.