Endodontik tedavili süt azı dişlerine uygulanan pediatrik kronların biyomekanik etkilerinin değerlendirilmesi: Üç boyutlu sonlu elemanlar analizi
Evaluation of biomechanical effects of pediatric crowns applied to endodontically treated primary molars: Three-dimensional finite element analysis
- Tez No: 966370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ABAKLI İNCİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bioflx kron, Mikro-BT, Paslanmaz Çelik Kron, Pediatrik Zirkonyum Kron, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Bioflx crown, Micro-CT, Stainless Steel Crown, Pediatric Zirconium Crown, Finite Element Stress Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Süt azı dişlerinde endodontik tedavi sonrası uygulanacak kron materyali, biyolojik uyum ve uzun dönem klinik başarı açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, pulpotomi uygulanmış süt azı dişine yerleştirilen paslanmaz çelik, pediatrik zirkonyum ve Bioflx kronların; farklı yapıştırma simanları ile birlikte maksimum ısırma kuvveti altında dental dokular üzerindeki stres dağılımına etkisi, üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulguların, pedodontik restoratif tedavilerde materyal seçimine bilimsel katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, başka bir amaçla önceden çekilmiş, çürüksüz ve anatomik bütünlüğü korunmuş bir adet maksiller süt azı dişi kullanılmıştır. Dişin mikro-BT görüntüsü alınarak üç boyutlu model oluşturulmuş, sanal pulpotomi tedavisi kapsamında MTA ve cam iyonomer siman uygulanmıştır. Modellemede paslanmaz çelik kron (PÇK), pediatrik zirkonyum kron (PZK) ve Bioflx kron; yapıştırıcı olarak cam iyonomer siman (CİS) ve rezin modifiye cam iyonomer siman (RMCİS) ile farklı kombinasyonlar oluşturulmuştur. Literatür verilerine göre belirlenen mekanik özellikler temel alınarak, modellere 0°, 45° ve 90° açılarda toplam 245 N kuvvet uygulanmış ve stres dağılımı sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmiştir. Bioflx kron kullanılan modellerde, tüm kuvvet yönleri altında dentin ve yapıştırıcı siman katmanlarında oluşan von Mises gerilme değerleri, paslanmaz çelik ve pediatrik zirkonyum kronlara kıyasla belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur. En düşük gerilme değerleri ise pediatrik zirkonyum kron kullanılan modellerde gözlemlenmiştir. Radiküler pulpa bölgesindeki von Mises gerilme değerleri modeller arasında benzerlik göstermiş ve biyolojik açıdan zarar oluşturacak kritik seviyelerin altında kalmıştır. Dentin dokusundaki stres dağılımı açısından sağlıklı diş modelinin oluşturduğu gerilme, paslanmaz çelik ve zirkonyum kronlar arasında bir seviyede saptanmıştır. Yapıştırıcı simanlar karşılaştırıldığında, rezin modifiye cam iyonomer siman kullanılan modellerde, siman katmanında daha düşük; dentin ve pulpa düzeyinde ise daha yüksek stres değerleri tespit edilmiş, ancak bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, farklı kuvvet yönleri altında oluşan stres dağılımlarının analizi, çocuk hastalarda uygulanacak restoratif tedavilerde kron materyali ve simantasyon yöntemi seçiminde yol gösterici olabilir. Bu çalışma, özellikle yeni bir materyal olan Bioflx kronun benzer metodolojilerle yapılacak ileri araştırmalar için bilimsel bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The selection of crown materials following endodontic treatment in primary molars is critical for ensuring both biological compatibility and long-term clinical success. This study aimed to comparatively evaluate the stress distribution on dental tissues under maximum bite force using different crown materials — stainless steel, pediatric zirconia, and Bioflx crowns — combined with various luting cements, through three-dimensional finite element analysis (FEA). The findings of this study are intended to provide scientific insight to guide material selection in pediatric restorative treatments. A previously extracted, caries-free, morphologically intact maxillary primary molar was used. A three-dimensional model was created from micro-CT images of the tooth, and virtual pulpotomy was performed by simulating the placement of MTA and glass ionomer cement. Three crown types — stainless steel crown (SSC), pediatric zirconia crown (PZC), and Bioflx crown — were modeled, each combined with either glass ionomer cement (GIC) or resin-modified glass ionomer cement (RMGIC). Material properties were assigned based on Young's modulus and Poisson's ratio values from the literature. A total of 245 N of force was applied at angles of 0°, 45°, and 90° to simulate masticatory loading, and von Mises stress distribution was analyzed. Results showed that the Bioflx crown models exhibited higher von Mises stress values in dentin and cement layers compared to SSC and PZC models across all loading angles. The lowest stress values were observed in the PZC models. Stress values in the radicular pulp area were similar among all models and remained below critical thresholds for biological damage. In terms of dentin stress distribution, the healthy tooth model showed intermediate stress levels between the SSC and PZC models. When comparing luting cements, RMGIC models presented lower stress in the cement layer but higher stress in dentin and pulp tissues. However, these differences were not statistically significant. In conclusion, the analysis of stress distributions under various force directions may aid clinical decision-making in selecting crown and cement materials for pediatric patients. Furthermore, this study provides a scientific foundation for future research on the biomechanical performance of the novel Bioflx crown material.