İşitme cihazı kullanan çocuklarda temporal işlemlemenin okuma yazma becerisine etkisi
The effect of temporal processing on reading and writing skills in children using hearing aids
- Tez No: 1013854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE MERAL ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Santral İşitsel İşlemleme, Temporal İşlemleme, Okuma-Yazma Becerisi, İşitme Cihazı, Central Auditory Processing, Temporal Processing, Reading-Writing Skill, Hearing Aid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
İşitme kaybı olan çocukların santral işitsel işlemleme süreçlerinde eksiklikler yaşayabileceği bilinmektedir. Santral işitsel işlemlemenin önemli bir bileşeni olan temporal işlemleme, işitsel girdilerin zamansal özelliklerini algılama, sıralama ve işleme yeteneğidir. Temporal işlemleme zayıflığı olan işitme cihazlı çocuklar, konuşma seslerinin zamansal özelliklerini ayırt etmekte güçlük çektikleri için hızlı ardışık sesleri algılamadaki zorluk yaşayabilirler ve bu durum çocukların okuma-yazma becerilerini etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı, işitme cihazı kullanan çocukların temporal işlemleme becerileri ile okuma-yazma performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmaya, ilkokul 2., 3. ve 4. sınıfa devam eden 21'i normal işitmeye sahip ve 24'ü işitme cihazı kullanan toplam 45 çocuk dahil edilmiştir. Temporal işlemleme becerisini değerlendirmek amacıyla Frekans Patern Testi ve Süre Patern Testi uygulanmış olup; okuma-yazma becerilerini değerlendirmek amacıyla ise Okuma-Yazma Değerlendirme Bataryası uygulanmıştır. İşitme cihazı kullanan çocukların temporal işlemleme ve yazma becerilerinde, normal işiten akranlarına kıyasla anlamlı düzeyde düşük performans sergiledikleri tespit edilmiştir (p<0,01). Ayrıca, temporal işlemleme becerileri ile okuma-yazma becerileri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulunmuştur (p<0,01). Cihazlanma yaşı ile okuma-yazma ve temporal işlemleme becerileri arasında negatif yönde anlamlı korelasyon elde edilmiştir (p<0,05). İşitme cihazı kullanım süresi ve rehabilitasyon hizmeti alma süresi ile okuma-yazma ve temporal işlemleme becerileri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon elde edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, çocukların temporal işlemleme yeteneklerinin dil bilgisi, kelime tanıma ve anlam çıkarma gibi akademik süreçlerde etkin bir şekilde rol aldığı gösterilmiştir. Ayrıca, işitme cihazı kullanımının erken yaşta başlaması, işitme cihazının düzenli kullanılması ve düzenli işitsel rehabilitasyon desteği alınması temporal işlemleme ve okuma-yazma becerilerini olumlu etkileyen faktörler olarak ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, işitsel işlemleme becerilerinin okuma, anlama ve yazma üzerinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle, işitme kaybı olan çocuklar için erken yaşta cihazlanma, düzenli işitsel rehabilitasyon ve özel eğitim programları büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that children with hearing loss may experience central auditory processing disorder. Temporal processing, an important component of central auditory processing, is the ability to perceive, sequence and process the temporal characteristics of auditory inputs. Children with hearing aids who have a temporal processing weakness may have difficulty perceiving rapid sequential sounds because they have difficulty distinguishing the temporal characteristics of speech sounds, and this may affect the children's reading and writing skills. The aim of this study is to examine the relationship between temporal processing skills and reading-writing performance of children using hearing aids. This study included a total of 45 children, 21 of whom had normal hearing and 24 of whom were using hearing aids, who were attending the 2nd, 3rd and 4th grades of primary school. The Frequency Pattern Test and Duration Pattern Test were administered to evaluate temporal processing skills, and the Reading-Writing Evaluation Battery was administered to evaluate reading-writing skills. Children who use hearing aids were found to have significantly lower performance in temporal processing and writing skills compared to their normally hearing peers (p<0.01). In addition, a significant positive correlation was found between temporal processing skills and reading-writing skills (p<0.01). A significant negative correlation was obtained between the age of device use and reading-writing and temporal processing skills (p<0.05). A positive and significant correlation was obtained between the duration of hearing aid use and rehabilitation service and reading-writing and temporal processing skills (p<0.05). In conclusion, children's temporal processing abilities have been shown to play an influential role in academic processes such as grammar, word recognition and comprehension. In addition, starting the use of hearing aids at an early age, regular use of hearing aids and regular auditory rehabilitation support have been found to be factors that positively affect temporal processing and literacy skills. These findings show that auditory processing skills play an important role in reading, comprehension and writing. Therefore, early adaptation, regular auditory rehabilitation and special education programs are of great importance for children with hearing loss.