Acil serviste sepsis/septik şok hastalarında End-tidal CO₂ (ETCO₂) düzeyinin prognostik değeri
Prognostic value of End-tidal CO₂ (ETCO₂ levels in sepsis and septic shock patients in the emergency department
  1. Tez No: 1013855
  2. Yazar: YASİN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Septik Şok, ETCO₂, Prognostik Değer, Laktat, MEWS, Sepsis, Septic Shock, ETCO₂, Prognostic Value, Lactate, MEWS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil serviste sepsis/septik şok hastalarında End-tidal CO₂ (ETCO₂) düzeyinin prognostik değeri Amaç: Sepsis, enfeksiyona karşı düzensiz bir konak yanıtının neden olduğu, hızlı tanı ve müdahale gerektiren mortalitesi yüksek organ işlev bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. End-tidal CO₂ (ETCO₂), solunum sonu ekshalasyonda nazal kanül ile non-invaziv olarak yan akım yöntemiyle de ölçülebilen karbondioksit düzeyi olup ventilasyon, perfüzyon ve metabolik durumu yansıtan kritik bir parametre olarak septik hastalarda prognostik gösterge potansiyeli taşımaktadır. Bizde bu çalışmada, sepsis ve septik şok hastalarında ETCO₂'nin mortalite, entübasyon, vazopressör ihtiyacı ve hipovolemiyi öngörmedeki performansını değerlendirmeyi, laktat ve MEWS gibi parametrelerle prognostik değerini karşılaştırılmayı amaçladık Yöntem: Tek merkezli, prospektif gözlemsel bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde Şubat– Ağustos 2025 tarihleri arasında yürütüldü. SSC kriterleri baz alınarak, enfeksiyon şüphesi veya varlığı olan, ≥2 organ yetmezliği bulgusu bulunan ve MEWS ≥5 olan, 18 yaş üzeri spontan soluyan hastalar dâhil edildi. Dışlama kriterleri; 6 saatlik protokolü tamamlayamama, entübasyon/NIMV ihtiyacı, interstisyel akciğer hastalığı, KOAH alevlenmesi ve sepsis dışı şok nedenleriydi. ETCO₂ ölçümleri Masimo marka monitöre entegre kapnograf cihazı (NomoLine ISA™ CO₂) ve NomoLine-O™ nazal kanül kullanılarak yan akım yöntemiyle gerçekleştirildi. Volüm durumu VCI ultrasonografisiyle değerlendirildi. Primer sonlanım 30 günlük mortalite, sekonder sonlanımlar entübasyon, vazopressör ihtiyacı, hipovolemi ve yoğun bakım yatışı olarak belirlendi. Bulgular: 163 hasta değerlendirildi; 43'ü dışlanarak 120 hasta analiz edildi. Hastaların %40'ında (n=48) mortalite gelişti. Mortalite grubu daha yaşlıydı (72,1'e karşı 61,2 yıl; p<0,01) ve DM ile mortalite arasında ilişki bulundu (p=0,04). Başvuru ETCO₂-0 değeri mortalite grubunda anlamlı derecede düşüktü (17 mmHg'ye karşı 25,5 mmHg; p<0,001). ROC analizinde ETCO₂-0 için EAA 0,82 bulundu. Optimal kesim noktası ≤20,5 mmHg olup duyarlılık %70,8, özgüllük %84,7 idi. Sekonder sonlanımlarda ETCO₂-0, YBÜ yatışı (EAA=0,780), entübasyon (EAA=0,763), vazopressör ihtiyacı (EAA=0,697) ve hipovolemi (EAA=0,726) için anlamlı öngörücüydü (tümü p<0,001). Seri ölçümlerde ölenlerde ETCO₂ sürekli düşük ve sabit (17–19,5 mmHg), sağ kalanlarda sürekli yüksek ve sabit (25,5–28 mmHg) seyretti (tüm zaman noktalarında p<0,001). Seri ölçümlerde ölenlerde Laktat yüksek kaldı (6. saatte 25'e karşı 19 mg/dL; p<0,001). MEWS başlangıçta benzerken, 6. saatte mortalite grubunda daha yüksek bulundu (p<0,001). ETCO₂, mortalite öngörmede laktat (EAA=0,682) ve MEWS'e (EAA=0,561) üstün bulundu (DeLong testi p<0,05). Sonuç: ETCO₂, sepsis ve septik şok hastalarında mortaliteyi öngörmede güçlü, non-invaziv bir biyobelirteçtir. Laktat ve MEWS'e kıyasla daha yüksek prognostik değeri, erken risk sınıflamasında klinik karar desteği sağlayabilir. Ancak tedaviye yanıtın takibinde tek başına yeterli değildir. Bulguların doğrulanması için geniş, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Prognostic Value of End-Tidal CO₂ (ETCO₂) Levels in Sepsis and Septic Shock Patients in the Emergency Department Objective: Sepsis is defined as a life-threatening organ dysfunction caused by a dysregulated host response to infection, requiring rapid diagnosis and intervention. End-tidal CO₂ (ETCO₂), measured non-invasively via nasal cannula with the sidestream method at the end of exhalation, reflects ventilation, perfusion, and metabolic status, and has the potential to serve as a prognostic marker in septic patients. In this study, we aimed to evaluate the performance of ETCO₂ in predicting mortality, intubation, vasopressor requirement, and hypovolemia in patients with sepsis and septic shock, and to compare its prognostic value with parameters such as lactate and MEWS. Methods: This single-center, prospective observational study was conducted in the Emergency Department of Kocaeli University Faculty of Medicine between February and August, 2025. Based on SSC criteria, patients aged ≥18 years with suspected or confirmed infection, ≥2 organ dysfunction findings, and MEWS ≥5, who were spontaneously breathing, were included. Exclusion criteria were failure to complete the 6-hour protocol, need for intubation/NIMV, interstitial lung disease, COPD exacerbation, and non-septic causes of shock. ETCO₂ was measured using a Masimo monitor integrated with a capnography device (NomoLine ISA™ CO₂) and a NomoLine-O™ nasal cannula via the sidestream method. Volume status was assessed with IVC ultrasonography. The primary outcome was 30-day mortality, and secondary outcomes were intubation, vasopressor requirement, hypovolemia, and ICU admission. Results: A total of 163 patients were evaluated; 43 were excluded, and 120 were included in the final analysis. Thirty-day mortality occurred in 40% (n=48) of patients. The mortality group was older (72.1 vs. 61.2 years; p<0.01), and DM was significantly associated with mortality (p=0.04). Baseline ETCO₂ (ETCO₂-0) was significantly lower in the mortality group (17 vs. 25.5 mmHg; p<0.001). ROC analysis revealed an AUC of 0.82 for ETCO₂-0. The optimal cutoff ≤20,5 mmHg had 70.8% sensitivity and 84.7% specificity. For secondary outcomes, ETCO₂-0 also predicted ICU admission (AUC=0.780), intubation (AUC=0.763), vasopressor requirement (AUC=0.697), and hypovolemia (AUC=0.726) (all p<0.001). Serial measurements showed persistently low ETCO₂ (17–19.5 mmHg) in non-survivors and persistently high ETCO₂ (25.5–28 mmHg) in survivors (p<0.001 for all time points). Lactate remained elevated in non-survivors at 6 hours (25 vs. 19 mg/dL; p<0.001). MEWS was similar at baseline but higher in the mortality group at 6 hours (p<0.001). ETCO₂ outperformed lactate (AUC=0.682) and MEWS (AUC=0.561) in predicting mortality (DeLong test p<0.05). Conclusion: ETCO₂ is a strong, non-invasive biomarker for predicting mortality in sepsis and septic shock patients. Its higher prognostic value compared to lactate and MEWS suggests its utility in early risk stratification and clinical decision-making. However, it is not sufficient alone for monitoring treatment response. Validation through large, multicenter studies with heterogeneous populations is needed.