GENEL ANESTEZİ UYGULANAN HASTALARDA HACİM KONTROLLÜ VE BASINÇ KONTROLLÜ VENTİLASYONUN MEKANİK GÜCÜNÜ KARŞILAŞTIRMAK
COMPARISON OF THE MECHANICAL POWER OF VOLUME-CONTROLLED AND PRESSURE-CONTROLLED VENTILATION IN PATIENTS UNDERGOING GENERAL ANESTHESIA
- Tez No: 1013860
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM NİL KAAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Mekanik güç, hacim kontrollü ventilasyon, basınç kontrollü ventilasyon, rinoplasti ameliyatı, genel anestezi, Mechanical power, volume-controlled ventilation, pressure-controlled ventilation, rhinoplasty surgery, general anesthesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay solunum, anestezi uygulamalarının vazgeçilmez bileşeni olmasına rağmen fizyolojik süreç olmadığı için bazı pulmoner komplikasyonlara neden olabilmektedir. Son yıllarda mekanik gücün (MP) ön plana çıkmasının nedeni, mekanik ventilasyonun akciğerlerde oluşturduğu hasarın tek bir parametreyle açıklanamayacağının anlaşılmasıdır. Geçmişte tidal volüm, PEEP, plato basıncı, peak basıncı, T-pause, solunum sayısı ve akım ayrı ayrı değerlendirilirken, güncel yaklaşım bu faktörlerin akciğere aktardığı toplam enerjinin daha belirleyici olduğunu göstermektedir. Çalışmamızın amacı, genel anestezi altında, akciğerlere ek basınç oluşturmayan rinoplasti cerrahisinde, tek doz kas gevşetici uygulanması eşliğinde sık tercih edilen hacim kontrollü ventilasyon (HKV) ve basınç kontrollü ventilasyon (BKV) sırasında ortaya çıkan MP verilerini karşılaştırmaktır. Etik Kurul onayından sonra, rinoplasti ameliyatı geçirecek, 18-60 yaş, ASA 1-2 hastalar çalışmaya alındı. Hastalar iki gruba randomize edildi. Ventilasyona HKV ile başlanan hastalar Grup I, BKV ile başlanan Grup II olarak sınıflandırıldı. Grup 1 ve grup 2 kendi içerisinde alt gruplara bölündü. Grup 1'de HKV kayıtları grup 1a, BKV kayıtları grup 1b. Grup 2'de BKV grup 2b, HKV kayıtları grup 2a. Grup 1'de HKV (grup 1a) modu ile başlatıldı, 0., 10. ve 20. dakikalarda ölçümler alındı, ardından BKV (grup 1b) moduna geçildi, 0., 10. ve 20. dakikalarda ölçümler alındı. Grup 2'de BKV (grup 2b) modu ile başlatıldı, 0., 10. ve 20. dakikalarda ölçümler alındıktan sonra HKV (grup 2a) moduna geçildi, 0., 10. ve 20. dakikalarda ölçümler alındı. Çalışma 111 hasta ile tamamlandı. İki grup oluşturuldu. Gruplar arasında demografik ve klinik verilerde anlamlı fark saptanmadı. HKV hesaplanan ortalama MP değerleri, BKV kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulundu (P<0,001). MP grup 1'de HKV 7,25±1,04 ve BKV 8,54±1,04. Grup 2'de HKV 7,44±1,39 ve BKV 8,48±1,54. Gruplar arası HKV ve gruplar arası BKV karşılaştırdığımızda anlamlı fark olmadı. HKV 1 grup ve 2 grup hastalarının 0'ıncı, 10'uncu, 20'nci dakika MP karşılaştırılmasında anlamlı bir fark saptanmadı, BKV modunda da anlamlı fark olmadı. Sonuçlara göre HKV'da ölçülen MP, BKV'ye kıyasla anlamlı derecede düşük bulundu (P<0,001). Bu farklılığın iki ventilasyon modunun akım karakteristiklerine bağlı olabileceğini düşünmekteyiz. BKV modunda uygulanan sürekli akımın, akciğere iletilen enerji miktarını artırarak MP'in yükselmesine katkıda bulunabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Although artificial ventilation is an indispensable component of anesthesia practice, it may lead to pulmonary complications because it is not a physiological process. In recent years, mechanical power (MP) has gained increasing attention due to the recognition that ventilator-induced lung injury cannot be explained by a single parameter. While tidal volume, positive end-expiratory pressure (PEEP), plateau pressure, peak pressure, inspiratory pause time, respiratory rate, and flow were previously evaluated separately, current evidence suggests that the total energy transferred to the lungs is a more comprehensive determinant. The aim of this study was to compare the mechanical power generated during volume-controlled ventilation (VCV) and pressure-controlled ventilation (PCV), two commonly preferred ventilation modes, in patients undergoing rhinoplasty surgery under general anesthesia with a single dose of neuromuscular blocking agent and without additional factors increasing intrathoracic pressure. After obtaining Ethics Committee approval, patients aged 18–60 years with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status I–II scheduled for rhinoplasty surgery were enrolled in the study. Patients were randomly assigned into two groups. Patients whose ventilation was initiated with VCV were allocated to Group I, whereas those whose ventilation was initiated with PCV were allocated to Group II. Each group was further divided into subgroups according to the ventilation mode applied. In Group I, VCV recordings were defined as Group 1a and PCV recordings as Group 1b. In Group II, PCV recordings were defined as Group 2b and VCV recordings as Group 2a. In Group I, ventilation was initiated with VCV (Group 1a), and measurements were recorded at 0, 10, and 20 minutes. Subsequently, the ventilation mode was switched to PCV (Group 1b), and measurements were repeated at the same time points. In Group II, ventilation was initiated with PCV (Group 2b), and measurements were obtained at 0, 10, and 20 minutes, after which the mode was changed to VCV (Group 2a), with measurements again recorded at 0, 10, and 20 minutes. The study was completed with 111 patients. Two groups were formed, and no significant differences were observed between the groups regarding demographic and clinical characteristics. The mean calculated MP values during VCV were significantly lower than those during PCV (P<0.001). In Group I, MP was 7.25 ± 1.04 J/min during VCV and 8.54 ± 1.04 J/min during PCV. In Group II, MP was 7.44 ± 1.39 J/min during VCV and 8.48 ± 1.54 J/min during PCV. No significant differences were found between the VCV measurements of Groups 1 and 2 or between the PCV measurements of Groups 1 and 2. Furthermore, no significant differences were observed among the 0-, 10-, and 20-minute MP measurements within either ventilation mode. According to our findings, MP measured during VCV was significantly lower than that measured during PCV (P<0.001). We believe that this difference may be related to the distinct flow characteristics of the two ventilation modes. The continuous flow pattern applied during PCV may increase the amount of energy delivered to the lungs, thereby contributing to higher MP values.