3 boyutlu yazıcı sistemleri ile üretilen kompozit restorasyonların klinik performanslarının direkt kompozit restorasyonlarla karşılaştırılması
Clinical performance assessment: Composite restorations produced by 3d printing systems and direct composite restorations
  1. Tez No: 1013861
  2. Yazar: HATİCE KARAGÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM EREN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozitler, Composites
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vivo çalışmanın amacı, posterior dişlerin restorasyonunda yeni bir yaklaşım olan 3B yazıcı ile üretilmiş indirekt kompozit rezin restorasyonlar ile direkt yöntemle uygulanan geleneksel kompozit restorasyonların 9 aylık klinik performanslarını Modifiye USPHS kriterleri kullanılarak karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu klinik çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan gönüllü hastalar alınmıştır. Güç analizi sonucunda her grupta 15 restorasyon bulunacak şekilde 30 restorasyon yapılmasına karar verilmiştir. Buna göre direkt ve indirekt restorasyonlar için standart preparasyonlar yapılmıştır. Birinci grupta direkt restorasyonlar için Filtek Z550 (3M ESPE, ABD) nanohibrit kompozit rezin, ikinci grupta ise indirekt restorasyonlar için 3B yazıcıda üretilen VarseoSmile TriniQ (BEGO, Almanya) reçinesi kullanılmıştır. Her iki grupta adeziv sistem olarak Scotchbond Universal Plus Adeziv (3M ESPE, St. Paul, ABD), indirekt restorasyonların yapıştırılması için ise 3M RelyX Universal Rezin Siman (3M ESPE, St. Paul, ABD) kullanılmıştır. Adeziv sistem uygulanmadan önce selektif asitleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Ek olarak indirekt restorasyon grubunda ımmediat dentin sealing (IDS) yaklaşımı uygulanmıştır. Restorasyonlar tedavi sonrasında 1., 3., 6. ve 9. aylarda Modifiye USPHS kriterlerine göre; renk uyumu, marjinal adaptasyon, anatomik form, yüzey pürüzlülüğü, marjinal renklenme, postoperatif hassasiyet, sekonder çürük ve kırık açısından değerlendirilmiştir. Çalışmamızda elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics Version 23.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programı kullanılarak Fisher Exact testi ile analiz edilmiştir (p<0,05). Bulgular: Kategorik değişkenler (gruplara ait veriler) frekans (yüzde) olarak sunulmuştur. Önem düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Dokuz aylık takip sonunda, değerlendirilen tüm klinik kriterler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Her iki gruptaki tüm restorasyonların renk uyumu, marjinal adaptasyon, yüzey pürüzlülüğü ve sekonder çürük kriterlerinde takip süresi boyunca alfa skorunu koruduğu saptanmıştır. Anatomik form, marjinal renklenme, postoperatif hassasiyet ve kırık kriterlerinde ise bazı restorasyonlarda zaman içerisinde alfa ve bravo skorları gözlenmiş olmakla birlikte, gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, 3B yazıcı ile üretilen indirekt kompozit restorasyonlar, 9 aylık takip süresi boyunca direkt kompozit restorasyonlarla benzer klinik performans göstermiştir. Bu bulgular, 3B yazıcı reçinelerinin posterior bölgede indirekt daimi restorasyon materyali olarak kısa dönem klinik kullanım potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak bu materyallerin uzun dönem klinik başarısının değerlendirilmesine yönelik daha geniş örneklemli ve daha uzun takip süreli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vivo study was to compare the 9-month clinical performance of indirectly fabricated composite resin restorations produced using three-dimensional (3D) printing, a novel approach for the restoration of posterior teeth, with that of conventionally placed direct composite restorations, using the Modified USPHS criteria. Materials and Methods: This clinical study included volunteer patients who presented to the Department of Restorative Dentistry, Faculty of Dentistry, Sivas Cumhuriyet University, for treatment and met the inclusion criteria. Based on the power analysis, a total of 30 restorations were planned, with 15 restorations allocated to each group. Standardized cavity preparations were performed for both direct and indirect restorations. In the first group, direct restorations were placed using a nanohybrid composite resin, Filtek Z550 (3M ESPE, USA). In the second group, indirect restorations were fabricated using VarseoSmile TriniQ resin (BEGO, Germany) produced with a three-dimensional (3D) printer. In both groups, Scotchbond Universal Plus Adhesive (3M ESPE, St. Paul, USA) was used as the adhesive system, while 3M RelyX Universal Resin Cement (3M ESPE, St. Paul, USA) was used for the cementation of indirect restorations. Selective etching was performed prior to adhesive application. Additionally, the Immediate Dentin Sealing (IDS) approach was applied in the indirect restoration group. The restorations were evaluated at 1, 3, 6, and 9 months after treatment according to the Modified USPHS criteria with respect to color match, marginal adaptation, anatomic form, surface roughness, marginal discoloration, postoperative sensitivity, secondary caries, and fracture. Statistical analysis of the data was performed using Fisher's Exact Test with IBM SPSS Statistics Version 23.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA), with the level of significance set at p < 0.05. Results: Categorical variables (group-related data) were presented as frequencies (percentages). The level of significance was set at p <0.05. At the end of the 9-month follow-up period, no statistically significant differences were found between the groups for any of the evaluated clinical criteria (p> 0.05). All restorations in both groups maintained an Alpha score throughout the follow-up period for color match, marginal adaptation, surface roughness, and secondary caries. Although both Alpha and Bravo scores were observed over time in some restorations with respect to anatomic form, marginal discoloration, postoperative sensitivity, and fracture, no significant differences were detected between the groups. Conclusion: According to the results of this study, 3D-printed indirect composite restorations demonstrated clinical performance comparable to that of direct composite restorations throughout the 9-month follow-up period. These findings suggest that 3D printing resins have the potential to be used as indirect definitive restorative materials in posterior teeth for short-term clinical applications. However, further clinical studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are required to evaluate the long-term clinical success of these materials.