Fetal kadavralarda musculus triceps brachii'nin morfometrisi ve klinikle ilişkisi
Morphometry and clinical relevance of the musculus triceps brachii in fetal cadavers
- Tez No: 1013862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN HIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetüs, kadavra, musculus triceps brachii, morfometri, üst ekstremite, klinik anatomi, Fetus, cadaver, musculus triceps brachii, morphometry, upper extremity, clinical anatomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Musculus triceps brachii, kolun posterior kompartmanını büyük ölçüde dolduran ve dirsek eklemi ekstansiyonunun temel motor gücünü oluşturan bir kastır. Caput longum, caput laterale ve caput mediale olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Çalışmamızda, gestasyonel yaşları 17-40 hafta arasında değişen ve inspeksiyonda herhangi bir konjenital anomali ya da patolojik bulgu saptanmayan 40 fetüste m. triceps brachii'nin morfometrik özellikleri incelendi. Çalışma materyali 20 kız ve 20 erkek fetüs dahil edildi. Tüm ölçümler bilateral olarak gerçekleştirildi. Araştırmamızda m. triceps brachii'nin caput longum, caput laterale ve caput mediale bölümlerine ait kas karnı uzunluğu, genişliği ve kalınlığı ile caput longum tendonunun uzunluk ve genişliği, caput laterale'nin humerus üzerindeki orijin alanının uzunluk ve genişliği, ayrıca ortak tendonun uzunluk ve genişlik ölçümleri değerlendirildi. Elde edilen veriler gestasyonel yaş, cinsiyet ve taraf farklılıkları açısından analiz edildi. İncelenen tüm parametrelerde gebelik haftasının ilerlemesiyle birlikte düzenli bir artış gözlendi. Kas başları arasında en fazla uzunluğun caput longum'da, en fazla genişliğin ise caput laterale'de bulunduğu tespit edildi. Sağ ve sol taraflar arasında yapılan karşılaştırmalarda ölçülen parametrelerin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Benzer şekilde kız ve erkek fetüsler arasında da anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmada ayrıca literatürde sınırlı olarak yer alan kas kalınlığı ölçümleri ile caput laterale'nin humeral orijin alanına ait morfometrik veriler ortaya konuldu. Elde edilen bulgular, m. triceps brachii'nin fetal dönemdeki büyüme ve gelişim sürecine ilişkin mevcut bilgileri desteklemekte ve genişletmektedir. Bu verilerin fetal üst ekstremite gelişiminin değerlendirilmesinde, prenatal görüntüleme bulgularının yorumlanmasında ve üst ekstremiteye yönelik anatomik ile cerrahi çalışmalarda yararlı olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca çalışmamızın, fetal dönemde m. triceps brachii'nin normal gelişimine ilişkin referans değerler sunarak ileride yapılacak araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The musculus triceps brachii is the principal extensor of the elbow joint and occupies most of the posterior compartment of the arm. It is composed of three heads: the long head (caput longum), lateral head (caput laterale), and medial head (caput mediale). This study evaluated the morphometric characteristics of the musculus triceps brachii in 40 fetuses between 17 and 40 weeks of gestation. Fetuses with congenital anomalies or pathological findings were excluded. The study group consisted of 20 female and 20 male fetuses. All measurements were obtained bilaterally. Measurements included the length, width, and thickness of the three muscle heads. Tendon length and width of the caput longum were also recorded. In addition, the dimensions of the humeral origin of the caput laterale and those of the common tendon were assessed. The results were evaluated according to gestational age, sex, and side. All measured parameters increased with advancing gestational age. The caput longum showed the greatest length, whereas the caput laterale had the greatest width. No significant differences were found between the right and left sides. Likewise, no sex-related differences were detected. The study also provides morphometric data on muscle thickness and the humeral origin of the caput laterale, which have received limited attention in previous studies. These findings provide additional information on the prenatal development of the musculus triceps brachii. The data may be useful for evaluating fetal upper-limb development, interpreting prenatal imaging findings, and supporting future anatomical and surgical studies. Furthermore, the study offers reference values for the normal development of the musculus triceps brachii during the fetal period.