Öğretmenlerin temel ilk yardım uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi: Van örneği
Determination of teachers' knowledge levels on basic first aid practices: The case of Van
- Tez No: 1013873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM YAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Aile Hekimliği, Child Health and Diseases, Emergency and First Aid, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, İlk Yardım, Bilgi Düzeyi, Sanatçı-öğretmen, Teacher, First aid, Knowledge levels, Level of knowledge, Artist-teacher
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Van ilinde görev yapan öğretmenlerin ilk yardım bilgi düzeylerini ölçme ve ilk yardım bilgi düzeyi ile ilişkili faktörleri belirleme amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu çalışmaya Van ilinde kamuya bağlı okullarda çalışan 412 öğretmen dahil edilmiştir. Veriler; katılımcıların demografik özelliklerini, ilk yardıma yönelik tutum ve deneyimlerini sorgulayan bir anket formu ile“Temel İlk Yardım Uygulamalarına İlişkin Bilgi Düzeyi Testi”kullanılarak toplanmıştır. Veri analizinde Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis, Ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerin ilk yardım bilgi skoru ortalaması 14,20±3,31 olarak bulunmuştur. Katılımcıların en düşük doğru yanıt oranına sahip olduğu konular sırasıyla; Ulusal Zehir Danışma Hattı numarası (%25), bilinci kapalı çocukta ilk değerlendirme (%62,6), yüksekten düşen çocukta omurga stabilizasyonu (%61,2) ve hayvan/böcek ısırıklarında ilk yardım uygulamaları (%62,9) olmuştur. Mesleki deneyimi 18-24 yıl arasında olan öğretmenlerin ilk yardım bilgi puanları, 0-5 yıl ve 25 yıl üzeri deneyime sahip olanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, ilk yardım eğitimi, daha önce ilk yardım gerektiren durumla karşılaşma açısından karşılaştırıldığında ilk yardım bilgi skorunda anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Öğretmenlerin ilk yardım bilgi düzeylerinin, literatürdeki benzer çalışmalara kıyasla zamanla artış gösterdiği, ancak halen yeterli seviyeye ulaşmadığı sonucuna varılmıştır. Sağlık çalışanı bulunan okulların oranı, göz önüne alındığında, öğretmenlerin bu konudaki donanımlarının artırılması gerektiği düşünülmüştür. İlk yardım bilgi skoru ile ilk yardım eğitimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaması, eğitimlerin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to measure the first aid knowledge levels of teachers working in Van province and to determine the factors associated with their first aid knowledge levels. Materials and Methods: A total of 412 teachers working in public schools in Van province were included in this cross-sectional study. Data were collected using a questionnaire inquiring about the demographic characteristics, attitudes, and experiences of the participants regarding first aid, along with the“Knowledge Level Test on Basic First Aid Practices.”Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and Chi-square tests were utilized for data analysis. Results: The mean first aid knowledge score of the teachers was determined to be 14.20±3.31. The topics for which the participants had the lowest correct response rates were the National Poison Information Hotline number (25%), initial assessment of an unconscious child (62.6%), spinal stabilization in a child following a fall from a height (61.2%), and first aid practices for animal/insect bites (62.9%), respectively. The first aid knowledge scores of teachers with 18-25 years of professional experience were found to be statistically significantly higher compared to those with 0-5 years and more than 25 years of experience. No significant difference was detected in the first aid knowledge scores concerning gender, age, prior first aid training, or previous encounters with situations requiring first aid (p>0.05). Conclusion: It was concluded that although teachers' first aid knowledge levels have shown an increase over time compared to similar studies in the literature, they still have not reached a sufficient level. Considering the proportion of schools with healthcare professionals on site, it is deemed necessary to enhance teachers' competencies in this area. The lack of a significant relationship between the first aid knowledge score and prior first aid training indicates that current training programs need to be improved