Dizilerde ürün yerleştirme kullanımı ve hukuki boyutu üzerine bir inceleme
An examination of product placement in tv series and its legal aspects
  1. Tez No: 1013874
  2. Yazar: SEMA KOÇAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDANE ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: RTÜK, Reklamcılık, Televizyon, Televizyon dizileri, Ürün yerleştirme, İdari yaptırımlar, Radio Television Broadcasting Commission, Advertising, Television, Television serials, Product placement, Administrative sanctions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Televizyon yayıncılığında izleyiciler tarafından geleneksel reklamlara karşı artan direnç dolayısıyla markalar, alternatif iletişim yöntemlerine yöneltmektedir. Ürün yerleştirme uygulamaları bunlardan birisi olarak, bir ürünün veya markanın belirli bir medya içeriğinde doğal bir şekilde görünmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu çalışma, Türkiye'de yayınlanan televizyon dizilerindeki ürün yerleştirme uygulamalarını, RTÜK Yayın Hizmeti Ulus ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğinde belirtilen hukuki çerçeve (aşırı vurgu, övücü ifadeler, doğrudan teşvik, tercih bildirimi) altında incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, belirlenen yayın dönemine ait dizilerden seçilen 146 ürün yerleştirme vakası içerik analizi tekniğiyle kodlanmıştır. Elde edilen verilerin (ürün yerleştirme türü, mekân, sektör, kategori, kamera odağı, senaryo uyumu) arasındaki ilişkiler, istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, ürün yerleştirmelerin büyük bir kısmının izleyiciyle kolayca ilişkilendirilebilen“Ev Ortamı”(%64,4) ve“Teknoloji/Bilişim/Beyaz Eşya”(%49,3) sektörü içerisinde yoğunlaştığını ortaya koymuştur. Tanımlayıcı veriler, genel olarak yasal bir uyum sağladığını göstermesine rağmen; özellikle“Temizlik ve Gıda”kategorilerinde senaryoya doğrudan müdahalede bulunarak ihlaller yapıldığı istatistiksel düzeyde kanıtlanmıştır. Yapılan analizler, hukuki ihlalleri tetikleyen durumların ürünün ekranda“41 Saniye ve Üzeri”kalması ve ürünün senaryoda doğrudan markaya“Yakın Çekim”yapılması gibi faktörler olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak incelenen dizilerdeki ürün yerleştirme türleri, ürün isminin kullanım biçimi, senaryo uyum biçimi, ekranda gösterimi, detaylı bilgi verme gibi tanımlayıcı verilerin sonuçları RTÜK kurallarına uygun yapıldığını gösterse de yapılan çapraz tablo analizlerinde bazı sektörlerde aşırı vurgu ve övücü ifadelerin ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to increasing viewer resistance to traditional television advertising, brands are turning to alternative communication methods. Product placement is one of these methods, allowing products or brands to appear naturally within media content. This study examines product placement practices in Turkish television series within the legal framework specified in the RTUK Broadcasting Service Principles and Regulations (excessive emphasis, laudatory expressions, direct encouragement, and preference statements). A total of 146 product placement cases selected from television series were coded using content analysis techniques. Relationships between variables such as product placement type, location, sector, category, camera focus, and script compatibility were analyzed using statistical software. Findings revealed that most product placements were concentrated in the“Home Environment”(64.4%) and“Technology/Information/Home Appliances”(49.3%) sectors. Although descriptive findings generally indicated legal compliance, statistical analyses showed violations, particularly in the“Cleaning”and“Food”categories, through direct interference with the script. Factors associated with legal violations included products remaining on screen for 41 seconds or more and close-up shots directly focusing on brands. In conclusion, while descriptive findings regarding product placement type, product name usage, script compatibility, on-screen presentation, and information provided indicated compliance with RTUK regulations, cross-tabulation analyses revealed that excessive emphasis and laudatory language in certain sectors constituted violations.