Üçüncü basamak bir merkezde izlenen adolesan idiopatik skolyozlu olguların demografik, sosyoekonomik, klinik ve radyografik özelliklerinin analizi: Retrospektif kesitsel çalışma
Analysis of the demographic, socioeconomic, clinical and radiographic characteristics of patients with adolescent idiopathic scoliosis in a tertiary center: A retrospective cross-sectional study
  1. Tez No: 1013875
  2. Yazar: METİN OKAY ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE GÜLSÜM İLLEEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Skolyoz, Retrospektif Çalışmalar, Adolesanlar, Adolescent, Scoliosis, Retrospective Studies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak bir merkezin fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniğinde izlenen adölesan idiyopatik skolyoz (AİS) olgularının ilk başvuru anına ait demografik, sosyoekonomik, klinik ve radyografik özelliklerini retrospektif olarak değerlendirmek ve bu parametreler arasındaki, özellikle eğrilik şiddetiyle ilişkili olan bağlantıları incelemektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve analitik nitelikteki bu çalışmaya, Eylül 2020–Ocak 2026 tarihleri arasında kliniğimiz skolyoz polikliniğine başvuran hastaların kayıtları tarandıktan sonra, verileri eksiksiz olan 254 AİS olgusu (10–18 yaş, Cobb açısı ≥10°) dahil edilmiştir. Olgular; Adams öne eğilme testi, Beighton hipermobilite skoru, skolyometre ile gövde rotasyon açısı (ATR), Cobb açısı, kifoz açısı, eğrilik apeksinin lokalizasyonu, Risser evresi ve uygulanan tedavi planı açısından değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Shapiro–Wilk, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, Bonferroni düzeltmeli Dunn, Ki-kare ve Spearman korelasyon testleri kullanılmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: İncelenen örneklem, AİS'in genel klinik profiliyle uyumlu biçimde belirgin bir kız cinsiyet üstünlüğü göstermiş (%70,1) ve büyük ölçüde hafif (%59,1) ve orta (%38,6) dereceli olgulardan oluşmuştur; şiddetli olgu oranı %2,4 ile sınırlı kalmıştır. Skolyozun ortalama fark edilme yaşı 12,44±2,50 yıl olup eğriliği en sık aile bireyleri (%42,1) ve sağlık personeli (%37,8), en az ise öğretmenler (%3,5) fark etmiştir. Klinik muayenede Adams öne eğilme testi olguların %87,4'ünde pozitif bulunmuş, ortalama maksimum gövde rotasyon (ATR) değeri 6,63±3,43° olarak ölçülmüş ve Cobb açısı ile maksimum ATR arasında çok güçlü pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,888; p<0,001). Eklem hipermobilitesi olguların %27,6'sında görülmüş, Beighton skoru kız bireylerde anlamlı düzeyde yüksek bulunmuş (p<0,001); ancak hipermobilite ile eğrilik şiddeti arasında anlamlı ilişki izlenmemiştir. Radyografik değerlendirmede ortalama Cobb açısı 19,14±8,23° olup eğrilik apeksi en sık torakal (%43,3), ardından lomber (%31,1) ve torakolomber (%13,8) bölgede yerleşmiştir. Olguların %36,6'sı hipokifotik bulunmuş ve eğrilik şiddeti grupları arasında kifoz açısı bakımından anlamlı fark saptanmış (p=0.010), şiddet arttıkça kifoz açısının azaldığı gözlenmiştir. Cobb açısı ile kifoz açısı arasında çok zayıf negatif korelasyon bulunmuştur. (r=-0,149; p=0,017). Tedavi yaklaşımında skolyoza spesifik egzersiz (SSE) önerilen grupta Cobb açısı ve maksimum ATR değerleri korse ve SSE grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olup ( p<0,001), tedavi kararının eğrilik şiddetine göre kademelendiği belirlenmiştir. Yaş ile Risser evresi arasında çok güçlü pozitif korelasyon (r=0,951; p<0,001) saptanmıştır. Şiddetli (n=6) ve cerrahi (n=3) alt gruplardaki olgu sayısının düşüklüğü nedeniyle bu gruplara ilişkin bulgular yalnızca betimleyici düzeyde değerlendirilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, üçüncü basamak bir merkeze ilk kez başvuran AİS olgularının demografik, sosyoekonomik, klinik ve radyolojik özelliklerini bütüncül bir veri seti içinde değerlendirerek kapsamlı bir kesit sunmaktadır. Bulgular; erken tanının, koronal ve sagital düzlemleri birlikte ele alan çok düzlemli radyolojik değerlendirmenin ve eğrilik şiddetine dayalı bireyselleştirilmiş tedavi planlamasının AİS yönetimindeki önemini desteklemektedir. Sonuçlarımız, AİS'in yalnızca koronal düzlemdeki deformiteyle sınırlı olmayan; büyüme, matürasyon, gövde rotasyonu, sagital profil ve eşlik eden kas-iskelet sistemi sorunlarıyla birlikte ele alınması gereken çok boyutlu bir durum olduğunu göstermektedir. Elde edilen veriler, gelecekte yürütülecek prospektif ve çok merkezli araştırmalar için bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the demographic, socioeconomic, clinical and radiographic characteristics, at first admission, of adolescent idiopathic scoliosis (AIS) patients followed at the physical medicine and rehabilitation clinic of a tertiary care institution, and to examine the relationships among these parameters, particularly those associated with curve severity. Materials and Methods: In this retrospective, cross-sectional and analytical study, after reviewing the records of patients admitted to our scoliosis outpatient clinic between September 2020 and January 2026, 254 AIS cases (aged 10–18 years, Cobb angle ≥10°) with complete data were included. Patients were assessed by the Adams forward bend test, Beighton hypermobility score, angle of trunk rotation (ATR) measured with a scoliometer, Cobb angle, kyphosis angle, curve apex localization, Risser stage and treatment plan. Shapiro–Wilk, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, Bonferroni-corrected Dunn, chi-square and Spearman correlation tests were used; a p value <0.05 was considered significant. Results: The sample showed a marked female predominance (70.1%), in line with the general clinical profile of AIS, and consisted largely of mild (59.1%) and moderate (38.6%) curves, with severe cases limited to 2.4%. The mean age at curve detection was 12.44±2.50 years, and the curve was most often first noticed by family members (42.1%) and health personnel (37.8%), and least often by teachers (3.5%). On clinical examination, the Adams forward bend test was positive in 87.4% of cases, the mean maximum angle of trunk rotation (ATR) was 6.63±3.43°, and a very strong positive correlation was found between Cobb angle and maximum ATR (r=0.888; p<0.001). Joint hypermobility was present in 27.6% of cases and the Beighton score was significantly higher in girls (p<0.001); however, no significant relationship was observed between hypermobility and curve severity. Radiographically, the mean Cobb angle was 19.14±8.23° and the curve apex was most frequently thoracic (43.3%), followed by lumbar (31.1%) and thoracolumbar (13.8%). Hypokyphosis was present in 36.6% of cases and a significiant difference in kphosis angle was observed across curve-severity groups(p=0.010), with kphosis angle decreasing as severity increased. A very weak negative correlation has been found between Cobb angle and kyphosis angle(r=-0.149; p=0.017). Regarding treatment, the Cobb angle and maximum ATR were significantly lower in the group prescribed scoliosis-specific exercises (SSE) than in the bracing-plus-SSE group (p<0.001), indicating that treatment decisions were graded according to curve severity. A very strong positive correlation was found between age and Risser stage (r=0.951; p<0.001). Because of the small number of cases in the severe (n=6) and surgical (n=3) subgroups, findings for these groups were evaluated only descriptively. Conclusion: This study offers a comprehensive cross-sectional snapshot by evaluating, within a single integrated dataset, the demographic, socioeconomic, clinical, and radiological characteristics of AIS cases presenting to a tertiary center for the first time. The findings support the importance of early diagnosis, multiplanar radiographic assessment evaluating both the coronal and sagittal planes, and individualized treatment planning based on curve severity in the management of AIS. Our results indicate that AIS is a multidimensional condition that should be considered together with growth, maturation, trunk rotation, sagittal profile and accompanying musculoskeletal characteristics, rather than being limited to a coronal-plane deformity alone. The data obtained provide a basis for future prospective and multicenter studies.