90 yaş ve üzeri hastalarda gastroskopi, kolonoskopi ve PEG takılma işlemlerinde kullanılan anestezik maddelerin etkileri ve hastaların klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Effects of anesthetic agents used in gastroscopy, colonoscopy, and PEG placement procedures in patients aged 90 and over, and retrospective evaluation of patients' clinical, laboratory, and radiological characteristics
  1. Tez No: 1013894
  2. Yazar: ERAY BEŞİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CUMHUR DÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal hemoraji, Helicobacter pylori, Gastrointestinal hemorrhage, Helicobacter pylori
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, 90 yaş ve üzerindeki hastalarda gastroskopi, kolonoskopi ve perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) işlemleri sırasında kullanılan anestezik ajanların etkilerini ve hastaların klinik, laboratuvar, görüntüleme ile biyopsi bulgularını retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 25 Ocak 2022 – 14 Mart 2024 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endoskopi Ünitesi'nde prosedürel sedasyon altında endoskopik işlem uygulanan 90 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Çalışma retrospektif olarak yürütüldü. İstatistiksel analizler SPSS 23.0 (Windows) yazılımı ile gerçekleştirildi; sayısal değişkenler ortalama ± standart sapma ve medyan (minimum–maksimum) olarak, kategorik değişkenler yüzde olarak ifade edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, Student t testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 135 hasta dahil edildi; yaş ortalaması 93,13 ± 3,09 (dağılım: 90–111) yıl olup hastaların %66,7'si kadındı. En sık saptanan komorbiditeler hipertansiyon (%74,1), Alzheimer hastalığı (%46,7) ve serebrovasküler hastalıktı (%40). En sık kullanılan anestezik ajan propofol olup 128 hastaya (%95) uygulandı. Propofol dozu ile AST düzeyleri arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki saptandı (p = 0,04); bu bulgu, karaciğer rezervi azalmış hastalarda daha düşük propofol dozu kullanıldığına işaret etmektedir. Diyabetes mellitusu olan hastalarda propofol dozlarının daha yüksek olduğu görüldü (p = 0,015). Gastroskopi uygulanan 124 hastanın 12'sinde (%9,68) kanama, 21'inde (%16,94) ülser ve 60'ında (%48,39) gastrit saptandı. Gastrointestinal kanama olgularında e-GFR düşük (p = 0,034), total bilirubin (p = 0,002) ve direkt bilirubin yüksek (p = 0,007), AST düşük (p = 0,031), PDW yüksek (p = 0,021), pH düşük (p = 0,007) ve standart bikarbonat düşük (p = 0,011) bulundu. Kolonoskopi uygulanan 27 hastanın %44,4'ünde divertikül, %14,81'inde soliter rektal ülser ve %14,81'inde kolon kanseri saptandı. Biyopsi yapılan 51 hastanın %13,7'sinde atrofi, %17,7'sinde metaplazi ve %13,7'sinde H. pylori pozitifliği tespit edildi. İşleme bağlı mortalite izlenmedi; 2 hastada perforasyon gelişti. Sonuç: 90 yaş ve üzeri bireylerde propofol güvenli bir anestezik ajan olarak yaygın kullanılmakta olup doz seçiminde karaciğer fonksiyon rezervi ve komorbid durumların gözetilmesi gerekmektedir. Diyabetik hastalarda propofol klerensindeki değişikliklere bağlı doz artışı ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir. Gastrointestinal kanama olgularındaki renal ve hepatik disfonksiyon bulguları ile metabolik asidoza işaret eden laboratuvar değişikliklerinin bu popülasyonda yakın takip gerektirdiği sonucuna ulaşılmıştır. H. pylori pozitiflik oranının literatüre kıyasla düşük olması, artmış proton pompa inhibitörü ve antibiyotik kullanımına bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, yaşlı bireylerde endoskopik işlemlerin uygun hasta seçimi ve bireyselleştirilmiş anestezi yönetimiyle güvenle uygulanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aimed to retrospectively evaluate the effects of anesthetic agents used during gastroscopy, colonoscopy, and percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) procedures, as well as the clinical, laboratory, imaging, and biopsy findings of patients aged 90 years and older. Materials and Methods: Patients aged 90 years and older who underwent endoscopic procedures under procedural sedation at the Endoscopy Unit of Giresun University Training and Research Hospital between January 25, 2022, and March 14, 2024, were included in this retrospective study. Statistical analyses were performed using SPSS 23.0 for Windows. Continuous variables were expressed as mean ± standard deviation and median (minimum–maximum), and categorical variables as percentages. Mann-Whitney U test, Student's t-test, and Chi-square test were used for group comparisons. Results: A total of 135 patients were included; mean age was 93.13 ± 3.09 years (range: 90–111), and 66.7% were female. The most common comorbidities were hypertension (74.1%), Alzheimer's disease (46.7%), and cerebrovascular disease (40.0%). Propofol was the most frequently used anesthetic agent, administered to 128 patients (95%). An inverse correlation was found between propofol dose and AST levels (p = 0.04), suggesting that patients with reduced hepatic reserve received lower propofol doses. Patients with diabetes mellitus received higher propofol doses (p = 0.015). Among the 124 patients who underwent gastroscopy, bleeding was detected in 12 (9.68%), ulcer in 21 (16.94%), and gastritis in 60 (48.39%). In gastrointestinal bleeding cases, e-GFR was low (p = 0.034), total bilirubin (p = 0.002) and direct bilirubin (p = 0.007) were elevated, AST was low (p = 0.031), PDW was elevated (p = 0.021), pH was low (p = 0.007), and standard bicarbonate was low (p = 0.011). Among 27 patients who underwent colonoscopy, diverticulosis was found in 44.4%, solitary rectal ulcer in 14.81%, and colon cancer in 14.81%. Among 51 patients who underwent biopsy, atrophy was detected in 13.7%, metaplasia in 17.7%, and H. pylori positivity in 13.7%. No procedure-related mortality occurred; perforation was observed in 2 patients. Conclusion: Propofol is a widely used and safe anesthetic agent in patients aged 90 years and older; however, dose selection should take into account hepatic function reserve and comorbid conditions. Diabetic patients may require higher propofol doses, potentially due to alterations in propofol clearance. The laboratory profile of gastrointestinal bleeding cases — characterized by renal and hepatic dysfunction alongside metabolic acidosis markers — underscores the need for close monitoring in this population. The low H. pylori positivity rate observed is likely attributable to increased use of proton pump inhibitors and antibiotics in elderly patients. Our findings suggest that endoscopic procedures can be safely performed in nonagenarians with appropriate patient selection and individualized anesthetic management.