Okul yöneticilerinin okullarda yapılan proje tabanlı etkinliklere okulların katılım durumlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An investigation of school administrators' views regarding the participation status of schools in project-based activities
  1. Tez No: 1013921
  2. Yazar: HACER ERMİŞ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE ÇİĞDEM GÖREN GOAS OSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim projeleri, Okul yöneticileri, TÜBİTAK, Uluslararası projeler, Education projects, School administrators, The Scientific and Technological Research Council of Türkiye, International projects
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Eğitim ekosisteminde projeler; öğrenci, öğretmen, veli ve yöneticiyi bir araya getiren, etkileşim ve iletişimin niteliğine dayalı dinamik süreçlerdir. Projelerin başlatılmasından sürdürülmesine kadar tüm aşamalarda koordinasyonu sağlayan okul yöneticileri, bu süreçlerin merkezinde yer almaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin görüşlerinden hareketle okulların proje tabanlı etkinliklere katılımlarını etkileyen nedenleri ortaya koymaktır. Araştırma, okul yöneticilerinin görüşlerine göre okullarda yürütülen proje tabanlı çalışmalar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla nitel araştırma yaklaşımıyla gerçekleştirilmiştir. Olgubilim deseninde tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme doğrultusunda belirlenen dördü kadın, 11'i erkek olmak üzere toplam 15 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış; elde edilen ham veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları; okul yöneticilerinin proje algısı, okullarda yürütülen proje çalışmaları, proje süreçlerinde yöneticilerin rolleri, paydaşların projelere katılım düzeyleri, proje tabanlı çalışmaların okula katkıları, karşılaşılan zorluklar, geliştirme önerileri ve okullar arası farklılıkların nedenleri başlıkları altında incelenmiştir. Araştırma bulguları, okul yöneticilerinin projeleri mutluluk kaynağı ve işlerinin merkezi bir unsuru olarak gördüklerini, bu sürece dair olumlu bir algıya sahip olduklarını göstermektedir. Okullarda en yaygın yürütülen faaliyetlerin Erasmus+ ve TÜBİTAK projeleri olduğu, ancak kurum bazlı özgün projelerin yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Yöneticilerin proje süreçlerinde idari, mali ve rehberlik odaklı çok boyutlu roller üstlendikleri tespit edilmiştir. Öğretmenlerin projelere karşı çekingen tutum sergilemesi nedeniyle yöneticilerin, ekipleri gönüllülük esasına göre kurdukları ve motivasyon için kişisel ilişkiler ile kazanım odaklı stratejiler kullandıkları görülmüştür. Projelerin; öğrencilere özgüven ve problem çözme gibi beceriler kazandırdığı, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklediği ve okulun kurumsal görünürlüğünü artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Süreçteki temel zorluklar; zaman ve uzmanlık eksikliği, isteksiz paydaşlar, ekonomik kısıtlar ve ders yoğunluğu olarak öne çıkmaktadır. Okullar arasındaki proje katılım farklılıklarının ise sosyoekonomik düzey, okul iklimi ve paydaş motivasyonu gibi değişkenlerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda; proje odaklı çalışmaların öğretim programlarına entegre edilmesi ve fiziksel altyapının iyileştirilmesi önerilmektedir. Okullar arası imkân farklılıklarını gidermek adına proje yarışmalarının okul türlerine göre kategorize edilmesi ve taşımalı eğitim yapılan kurumlarda özel proje saatlerinin planlanması önem arz etmektedir. Ayrıca, sürece katılımı artırmak amacıyla öğretmen ve öğrencilere yönelik mali teşviklerin sağlanması ve sürdürülebilir bir müfredat politikasının benimsenmesi temel öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the educational ecosystem, projects are dynamic processes based on the quality of interaction and communication, bringing together students, teachers, parents, and administrators. School administrators, who ensure coordination across all stages from initiation to sustainability, are at the heart of these processes. In this context, the aim of research is to reveal the factors affecting schools' participation in project-based activities based on the views of school administrators. This research was conducted using a qualitative research approach to determine the differences between project-based studies carried out in schools according to administrators' perspectives. Designed in a phenomenological pattern, the study group consists of 15 school administrators (4 female, 11 male) determined through criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. Data were collected via semi-structured interviews, and the raw data were analyzed using the descriptive analysis method. The research findings were examined under the headings of administrators' perceptions of projects, project studies conducted in schools, the roles of administrators in project processes, stakeholders' participation levels, the contributions of project-based studies to the school, challenges encountered, suggestions for improvement, and the reasons for differences between schools. The research findings indicate that school administrators perceive projects through a positive lens, viewing them as a source of professional satisfaction and a central element of their responsibilities. While Erasmus+ and TÜBİTAK projects are identified as the most prevalent activities in schools, it was found that institution-specific projects remain insufficient. The results reveal that administrators assume multidimensional roles in project processes, including administrative, financial, and guidance-oriented tasks. Due to the hesitant attitudes of teachers toward project work, administrators prioritize voluntary participation when forming project teams and employ strategies such as leveraging personal relationships and highlighting professional gains to enhance motivation. The study concludes that projects foster essential skills in students, such as self-confidence and problem-solving, while contributing to the professional development of teachers and increasing the institutional visibility of schools. Principal challenges encountered in the process include time and expertise constraints, reluctant stakeholders, economic limitations, and heavy course loads. Furthermore, disparities in project participation among schools are found to stem from variables such as socioeconomic status, school climate, and stakeholder motivation. In light of the research findings, it is recommended that project-based studies be integrated into curricula and physical infrastructures be improved. To address disparities among schools, project competitions should be categorized by school types, and dedicated project hours should be established in schools with bused education systems. Furthermore, providing financial incentives for teachers and students and adopting a sustainable curriculum policy are highlighted as key recommendations to enhance engagement in project processes.