Parkinson Modeli oluşturulmuş SH-SY5Y nöroblastoma hücrelerinde nöropeptid-w'nin sitoprotektif etkisinin incelenmesi
Investigation of the cytoprotective effects of neuropeptide w in SH-SY5Y neuroblastoma cells subjected to a rotenone-induced Parkinson's disease model
- Tez No: 1013988
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Tıbbi Biyoloji, Physiology, Neurology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, Nöropeptid-W, GPR7, SH-SY5Y, apoptoz, Apoptozis, Parkinson's disease, Neuropeptide W, GPR7, SH-SY5Y cells, apoptosis, Parkinson disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel Parkinson hastalığı (PH) modeli oluşturulmuş SH-SY5Y nöroblastoma hücrelerinde nöropeptid-W (NPW-23)'nin sitoprotektif etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada NPW-23'ün oksidatif stres ve apoptoz ile ilişkili süreçler üzerindeki olası koruyucu rolünün belirlenmesi ve Parkinson hastalığı için potansiyel terapötik bir ajan olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: SH-SY5Y hücreleri retinoik asit (RA) ile farklılaştırılarak nöronal fenotip elde edilmiştir. In vitro Parkinson hastalığı modeli rotenon uygulaması ile oluşturulmuştur. Hücre canlılığı MTT yöntemi ile değerlendirilmiştir. Oksidatif stres ve apoptoz ile ilişkili mekanizmalar Bax, Bcl-2, kaspaz-3, kaspaz-8 ve 4-hidroksinonenal (4-HNE) proteinlerinin akış sitometrisi ile analiz edilmesiyle incelenmiştir. Tirozin hidroksilaz (TH) ve nükleer faktör eritroid 2 ile ilişkili faktör 2 (NRF2) protein düzeyleri western blot yöntemi ile değerlendirilmiştir. Dopaminerjik özellikler TH immünofloresan boyaması ile doğrulanmıştır. NPW-23'ün reseptör aracılı etkileri GPR7 antagonisti CYM50769 kullanılarak araştırılmıştır. Bulgular: Rotenon uygulaması hücre canlılığında anlamlı azalmaya ve TH ile NRF2 protein düzeylerinde düşüşe yol açarken, 4-HNE, Bax, kaspaz-3 ve kaspaz-8 düzeylerinde artış ve Bcl-2 düzeyinde azalma oluşturmuştur. NPW-23 uygulaması hücre canlılığını artırmış, TH ve NRF2 protein düzeylerini yükseltmiş ve apoptotik belirteçleri azaltmıştır. CYM50769 ile birlikte uygulandığında NPW-23'ün koruyucu etkisinin kısmen baskılandığı belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, NPW-23'ün rotenon ile oluşturulan Parkinson hastalığı modeli üzerinde oksidatif stres ve apoptoz süreçlerini baskılayarak sitoprotektif etki gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca NPW-23'ün bu etkisinin reseptör aracılı mekanizmalar üzerinden gerçekleşebileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak; GPR7/NPW sistemi, klinik PH tedavisinde potansiyel bir hedef olarak potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the cytoprotective effects of neuropeptide W (NPW-23) in SH-SY5Y neuroblastoma cells subjected to an experimental Parkinson's disease (PD) model and to evaluate its potential protective role against oxidative stress and apoptosis-related processes. Method: SH-SY5Y cells were differentiated into a neuronal phenotype using retinoic acid (RA). An in vitro PD model was established by rotenone exposure. Cell viability was evaluated using the MTT assay. Apoptosis- and oxidative stress-related markers, including Bax, Bcl-2, caspase-3, caspase-8, and 4-hydroxynonenal (4-HNE), were analyzed by flow cytometry. Protein levels of tyrosine hydroxylase (TH) and nuclear factor erythroid 2–related factor 2 (NRF2) were determined by western blotting. Dopaminergic characteristics were confirmed by TH immunofluorescence staining. The involvement of NPW receptors was evaluated using the GPR7 antagonist CYM50769. Results: Rotenone exposure significantly reduced cell viability and decreased TH and NRF2 protein levels while increasing oxidative stress and apoptotic markers, including 4-HNE, Bax, caspase-3, and caspase-8, with decreased Bcl-2 levels. NPW-23 treatment increased cell viability, enhanced TH and NRF2 expression, and reduced apoptotic marker levels. Co-treatment with CYM50769 partially suppressed the protective effects of NPW-23. Conclusion: NPW-23 exerts cytoprotective effects in a rotenone-induced PD model by reducing oxidative stress and apoptosis-related pathways. The attenuation of NPW-23-mediated effects by CYM50769 suggests receptor-mediated mechanisms. It is considerable that GPR7 receptor / NPW-23 system could be a potential therapeutic target for the treatment of Parkinson's Disease.