Kinolin temelli yeni schiff bazı sentezi, karakterizasyonu ve florimetrik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of fluorimetric properties of a new quinoline based schiff base
  1. Tez No: 1014069
  2. Yazar: MAGHAN I CAMARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Floresans spektrofotometre, Kinolin, Schiff bazları, Fluorescence spectrophotometer, Quinoline, Schiff bases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı yapıdaki Kinolin temelli Schiff bazı reseptörlerin sentezlenmesi ve bu reseptörlerin farklı metal iyonları ile florimetrik davranışları incelenmiştir. Tez çalışmasında ilk olarak aldehit türevleri olan 5-kloro-8-hidroksikinolin-7-karbaldehit ve 5-bromo-8-hidroksikinolin-7-karbaldehit bileşiklerinin sentezi 5-kloro-8-hidroksikinolin ve 5-bromo-8-hidroksikinolin ile hegzametilentetraamin (HMTA) ve trifloroasetik asit (TFA) ortamında Duff reaksiyonuna göre gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen aldehit bileşikleri ile benzilhidrazitin kondensasyon reaksiyonu sonucu yeni kinolin temelli Schiff bazı reseptörlerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Tüm sentezlenen bileşiklerin kimyasal yapıları spektroskopik teknikler (1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR vb.) kullanılarak karakterize edilmiştir. Hazırlanan reseptörlerin DMSO/H2O çözücü ortamında metal iyonları ile florimetrik olarak seçimli olup olmadığı araştırılmıştır. Yeni Schiff bazı reseptörlerin metal iyonlarına karşı gerçekleştirilen seçimlilik çalışmaları sonucu reseptörlerin Al3+ ve Zn2+ katyonlarına karşı florimetrik olarak yanma (turn on) gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the preparation of quinoline-based Schiff base receptors with different structures and their fluorimetric behaviours towards various metal ions were investigated. In the thesis study, first, the synthesis of aldehyde derivatives, namely 5-chloro-8-hydroxyquinoline-7-carbaldehyde and 5-bromo-8-hydroxyquinoline-7-carbaldehyde, was carried out via the Duff reaction using 5-chloro-8-hydroxyquinoline and 5-bromo-8-hydroxyquinoline with hexamethylenetetramine (HMTA) in a trifluoroacetic acid (TFA) medium. New quinoline-based Schiff base receptors were synthesized through the condensation reaction of the synthesized aldehyde compounds with benzylhydrazine. The chemical structures of all synthesized compounds were characterized using spectroscopic techniques (1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, etc.). Whether the prepared receptors were fluorimetrically selective towards metal ions in a DMSO/H2O solvent medium was investigated. As a result of the selectivity studies conducted on the new Schiff base receptors against metal ions, it was determined that the receptors exhibited a fluorimetric 'turn-on' response towards the Al3+ and Zn2+ cation.