Kutanöz skuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinomlarda TROP-2 ve B7-H3 ekspresyonunun klinikopatolojik ve dermoskopik verilerle korelasyonu
Correlation of TROP-2 and B7-H3 expression with clinicopathological and dermoscopic data in cutaneous squamous cell carcinoma and basal cell carcinoma
- Tez No: 1014091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE YASAK GÜNER, DOÇ. DR. RAMAZAN OĞUZ YÜCEER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Karsinoma-bazal hücreli, Karsinoma-yassı hücreli, Patoloji-klinik, Carcinoma-basal cell, Carcinoma-squamous cell, Pathology-clinical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, melanom dışı deri kanserlerinden (MDDK) en sık görülenler olan bazal hücreli karsinom (BHK) ve kutanöz skuamöz hücreli karsinom(kSHK) olgularında histopatolojik olarak TROP-2 ve B7-H3 ekspresyonunun, olguların klinikopatolojik ve dermoskopik verileriyle olan farklılığını incelemektedir. TROP-2, birçok solid tümörde histopatolojik olarak düzeyinin arttığı gösterilmiş ve birtakım çalışmalarda agresif tümör davranışı, kötü prognoz ile ilişkilendirilmiş bir transmembran glikoproteindir. B7-H3'ün ise tümör mikro çevresinde genellikle T hücre yanıtını baskılayarak immün kaçışa hizmet ettiği kabul edilmektedir. Literatürde bu iki belirtecin kSHK ve BHK olgularının klinik-demografik özellikleri, histopatolojik özellikleri ve özellikle dermoskopik bulgularıyla ilişkisini değerlendiren çalışma sayısı çok sınırlıdır. Çalışmada kSHK ve BHK tanısı doğrulanmış hastaların retrospektif olarak incelenmesiyle klinik, dermoskopik ve histopatolojik özellikleri detaylı şekilde değerlendirilmiştir. Ayrıca TROP-2 ve B7-H3 ekspresyon düzeyleri immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen ekspresyon düzeyleri klinikopatolojik ve dermoskopik bulgularla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda TROP2 ekspresyon düzeyi ile BHK'de ve kSHK'de fitzpatrick deri tipi; yalnızca kSHK'de kSHK dışı deri kanseri öyküsü ve dermoskopik baskın renk dışında klinik, patolojik ve dermoskopik bulgular ile ekspresyon düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. B7-H3 ekpresyon düzeyi ile ise fitzpatrick deri tipi dışındaki klinik, patolojik, dermoskopik bulgular arasında hem BHK'de hem kSHK'de anlamlılık bulunmadı. TROP2 ekspresyon düzeyi açısından kSHK'de BHK'ye kıyasla anlamlı yükseklik saptanmıştır. TROP2 agresif tümör davranışı ve kötü prognozla bazı çalışmalarda ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle daha agresif seyir gösteren; rekürrens, metastaz potansiyeli daha yüksek olan kSHK'de TROP2 ekspresyon düzeyinin daha yüksek olması TROP2 ile ilişkilendirilen tümör davranışlarını desteklemektedir. Elde edilen bulguların dermoskopik inceleme ile immünhistokimyasal belirteçleri beraber değerlendirilmesi açısından literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Hem tanı hem tedavi açısından BHK ve kSHK gibi tümörlerin yönetimine katkı sağlayabilecek bu moleküler belirteçlerle ilgili gelecekte yapıacak çalışmalar bu konuda daha net veriler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the histopathological differences in TROP-2 and B7-H3 expressions in cases of basal cell carcinoma (BCC) and cutaneous squamous cell carcinoma (cSCC), the most common types of non-melanoma skin cancers (NMSC), and evaluates their correlation with clinicopathological and dermoscopic data. TROP-2 is a transmembrane glycoprotein whose histopathological levels have been shown to increase in many solid tumors and has been associated with aggressive tumor behavior and poor prognosis in several studies. B7-H3 is generally considered to facilitate immune evasion in the tumor microenvironment, typically by suppressing T-cell responses. In the literature, the number of studies evaluating the relationship of these two markers with the clinical-demographic characteristics, histopathological features, and particularly the dermoscopic findings of cSCC and BCC cases is highly limited. In this study, the clinical, dermoscopic, and histopathological characteristics of patients with confirmed diagnoses of cSCC and BCC were evaluated in detail through a retrospective analysis. Additionally, TROP-2 and B7-H3 expression levels were assessed immunohistochemically. The obtained expression levels were then compared with clinicopathological and dermoscopic findings. As a result of the comparison, no significant difference was found between TROP-2 expression levels and clinical, pathological, or dermoscopic findings, except for the Fitzpatrick skin type in both BCC and cSCC, and a history of non-cSCC skin cancer and dermoscopic dominant color exclusively in cSCC. Regarding B7-H3 expression levels, no significant correlation was found with any clinical, pathological, or dermoscopic findings in either BCC or cSCC, except for the Fitzpatrick skin type. Notably, TROP-2 expression levels were found to be significantly higher in cSCC compared to BCC. TROP-2 has been associated with aggressive tumor behavior and poor prognosis in certain studies. Therefore, the higher level of TROP-2 expression in cSCC, which exhibits a more aggressive course and a higher potential for recurrence and metastasis, supports the tumor behaviors associated with TROP-2. It is anticipated that these findings will contribute to the literature by concurrently evaluating dermoscopic examination and immunohistochemical markers. Future studies on these molecular markers, which may contribute to the management of tumors such as BCC and cSCC in terms of both diagnosis and treatment, could provide clearer data on this subject.