Port kateter iğnesi takılması sırasında lokal soğuk uygulamanın ağrı ve yaşam bulguları üzerine etkisi
Effect of local cold application on pain and vital signs during port catheter needle insertion
  1. Tez No: 1014135
  2. Yazar: YILMAZ BAYRAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN BASİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Hemşirelik, Kateterizasyon, Soğuk, Yaşam bulguları, Pain, Nursing, Catheterization, Cold
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Hastalarda intravenöz (IV) erişimi sağlamak için santral venöz port kateter (SVPK) kullanılmaktadır. Port kateter iğnesi takılırken hastalar belli bir düzeyde ağrı hissetmektedir. Oluşan bu ağrıyı azaltmak için çeşitli nonfarmakolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı port kateter iğnesi takılması sırasında lokal soğuk uygulamanın ağrı ve yaşam bulguları üzerine etkisi incelemektir. Bu çalışma randomize kontrollü olarak yapıldı. Araştırma verileri 4 Mart-8 Nisan 2025 tarihleri arasında, araştırmacı tarafından, yüz yüze olarak toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tıbbi onkoloji kliniği ayaktan kemoterapi bölümünde tedavi gören, port kateteri olan tüm hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemi ise dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 64 hastadan oluştu. Bilgiler araştırmacı tarafından Tanıtıcı Özellikler Formu, Vizüel Analog Skala (VAS) ve Yaşam Bulguları Tablosu kullanılarak toplandı. Çalışmada katılımcılar gruplara blok randomizasyon yöntemi ile atandı. Çalışma grupları soğuk uygulama grubu (n=32) ve kontrol grubu (n=32) şeklindedir. Soğuk uygulama grubuna port kateter iğnesi takılmadan önce 1 dakika boyunca soğuk uygulama yapıldı. Kontrol grubuna ise standart uygulama yapıldı. Soğuk uygulama grubuna lokal soğuk uygulama ve tüm gruplara port kateter iğnesinin takılması tıbbi onkoloji kliniğinde 3 yıllık deneyimi olan bir hemşire tarafından yapılmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için gerekli etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan yazılı onam alındı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, kolmogorov-smirnov testi ve nonparametrik testler kullanıldı. Araştırma sonucunda soğuk uygulama grubunun (medyan:1,35±1,48) ağrı puanının kontrol grubu (medyan:3,04±1,81) ağrı puanına göre daha düşük olduğu, farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (t=4,085, p=0,000) ve etki değerinin büyük olduğu (d=1,022) saptandı. Buna göre soğuk uygulama grubunun ağrı düzeyi kontrol grubuna göre daha azdır. Soğuk uygulama ve kontrol grubundaki hastaların yaşam bulgularının değerlendirilmesi sonucunda anlamlı fark saptanmadı. Port kateter iğnesi takılması sırasında yapılan soğuk uygulamanın ağrıyı azaltmada etkili olduğu; ancak yaşam bulguları üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Hemşireler port kateter iğnesi takılırken oluşan ağrıyı azaltmak için soğuk uygulamayı kullanabilir. Araştırmanın farklı örneklem grupları ve farklı nonfarmakolojik uygulamalar ile tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
A central venous port catheter (CVPC) is used to provide intravenous (IV) access in patients. During port catheter needle insertion, patients experience a certain level of pain. Various nonpharmacological methods are used to reduce this pain. This study aimed to examine the effect of local cold application on pain and vital signs during port catheter needle insertion. This study was conducted as a randomized controlled study. The research data were collected face-to-face by the researcher between March 4 and April 8, 2025. The population of the study consisted of all patients with port catheters receiving treatment in the outpatient chemotherapy unit of the medical oncology clinic of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital. The sample of the study consisted of 64 patients who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. The data were collected by the researcher using the Descriptive Characteristics Form, Visual Analog Scale (VAS), and Vital Signs Table. In the study, participants were assigned to groups using the block randomization method. The study groups were the cold application group (n=32) and the control group (n=32). A cold application was applied to the cold application group for 1 minute before the insertion of the port catheter needle. The control group received standard application. The local cold application to the cold application group and the insertion of the port catheter needle to all groups were performed by a nurse with 3 years of experience in the medical oncology clinic. For the conduct of the study, necessary ethics committee approval, institutional permission, and written consent were obtained from the participants. In the evaluation of the data, descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test, and nonparametric tests were used. As a result of the study, it was determined that the pain score of the cold application group (median: 1.35±1.48) was lower than the pain score of the control group (median: 3.04±1.81), the difference was statistically significant (t=4.085, p=0.000), and the effect size was large (d=1.022). Accordingly, the pain level of the cold application group is lower than that of the control group. As a result of the evaluation of the vital signs of the patients in the cold application and control groups, no significant difference was found. It was determined that the cold application performed during the insertion of the port catheter needle was effective in reducing pain; however, it had no significant effect on vital signs. Nurses can use cold application to reduce the pain occurring during port catheter needle insertion. It is recommended that the study be repeated with different sample groups and different nonpharmacological applications.