Volatility, Governance and Innovation Risk: A Comparative Analysis of AI Firms and R&D-Intensive Companies
Volatilite, Kurumsal Yönetişim ve İnovasyon Riski: Yapay Zekâ Şirketleri ile Ar-Ge Yoğun Şirketlerin Karşılaştırmalı Analizi
- Tez No: 1014134
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Volatilite, Yönetişim, R&, Volatility, Governance
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zekâ (AI) firmaları ile olgun araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) firmaları arasındaki farklılıkları incelemeyi, özellikle de daha güçlü kurumsal yönetişimin oynaklığı nasıl azaltabileceğine odaklanmayı amaçlamaktadır. Yapay zekâ ve kripto para gibi gelişmekte olan teknolojiler finansal piyasaları dönüştürdükçe, teknolojik sınırda faaliyet gösteren firmalar artan belirsizlik, spekülatif baskılar ve gelişmekte olan bir düzenleyici çerçeve ile karşı karşıya kalmaktadır. Araştırma üç soruya yanıt vermeyi amaçlamaktadır: Birincisi, yapay zekâ firmaları, Ar-Ge yoğun olgun firmalara kıyasla daha yüksek hisse senedi oynaklığı sergilemekte midir? İkincisi, yapay zekâ firmaları, Ar-Ge yoğun olgun firmalara kıyasla daha düşük kurumsal yönetişim puanlarına sahip midir? Üçüncüsü ve son olarak, daha güçlü kurumsal yönetişim bu örneklem içinde daha düşük hisse senedi oynaklığı ile ilişkili midir? Metodolojik olarak araştırma, her iki firma grubunu karşılaştırmak amacıyla nicel bir analiz benimsemektedir. Araştırmada korelasyon matrisi, tanımlayıcı istatistikler ve dağılım testleri (Wilcoxon testi, Welch ttesti ve Kolmogorov-Smirnov testi) dâhil olmak üzere çeşitli araç ve testler kullanılmakta; ayrıca rassal etkiler ve sabit etkiler modelleri birlikte uygulanmaktadır. Son olarak, sonuçların istatistiksel anlamlılığını ortaya koymak amacıyla pgmm tahmin edicisi de dâhil olmak üzere R yazılımı (tidyverse ve plm paketleri) kullanılmaktadır. Elde edilen bulgular, Ar-Ge firmalarının çeşitli nedenlerden dolayı yapay zekâ firmalarına kıyasla daha iyi kurumsal yönetişime ve dolayısıyla daha düşük oynaklığa sahip olduğunu göstermektedir; bu nedenle, daha güçlü kurumsal yönetişime sahip firmaların daha düşük oynaklığa sahip olduğu doğrulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the differences between artificial intelligence (AI) firms and mature research and development (R&D) firms, with a specific focus on how stronger governance can minimize volatility. As emerging technologies such as AI and cryptocurrencies transform financial markets, firms at the technological frontier face increased uncertainty, speculative pressure, and an evolving regulatory framework. The research aims to answer three questions: First, do AI firms exhibit higher equity volatility than R&D intensive firms? Second, do AI firms exhibit lower corporate governance scores than mature R&D in- tensive firms? Third and last, is stronger corporate governance linked with a lower equity volatility within this sample?. Methodologically, the research adopts a quantitative analysis to compare both firm groups. It uses a variety of tools and tests, including a correlation matrix, summary statistics, and distributional tests (Wilcoxon test, Welch's t-test, and the Kolmogorov- Smirnov test), and integrates both random and fixed effects. Finally, it uses R software (tidyverse and plm packages), including the pgmm estimator, to convey the significance of the outcomes. It was found that R&D firms have better governance and thus lower volatility than AI firms for various reasons; hence, it can be confirmed that firms with better governance have lower volatility.