Şeffaf plak tedavilerinde ataşman konumu ve aktif yüzey eğiminin maksiller santral dişlerin tork kontrolü üzerine etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of attachment position and active surface design on torque control of maxillary central incisors in clear aligner treatment using finite element analysis
  1. Tez No: 1014145
  2. Yazar: ZÜBEYDE KANTEMÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA BEŞER GÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Yüzey Eğimi, Ataşman, Direnç Merkezi, Sonlu Elemanlar Analizi, Şeffaf Plak, Tork Kontrolü, Active Surface Design, Attachment, Center Of Resistance, Clear Aligner, Finite Element Analysis, Torque Control
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, şeffaf plaklarla maksiller santral diş retraksiyonu sırasında ataşman konumu ve aktif yüzey eğiminin tork kontrolü üzerindeki etkisini sonlu elemanlar yöntemiyle değerlendirmektir. Bu doğrultuda farklı vertikal ataşman konumları ve direnç merkezi referans alınarak oluşturulan aktif yüzey eğimlerinin, santral dişte kök/kron hareket ilişkisi ve komşu dişlerde oluşan reaksiyonel hareketler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmada maksiller santral diş, periodontal ligament, alveoler kemik, ataşman ve şeffaf plak yapılarından oluşan üç boyutlu sonlu eleman modeli oluşturulmuştur. Maksiller santral dişe yarı elipsoid ataşman; servikal, orta ve insizal üçlü bölgelerinde konumlandırılmıştır. Ataşman aktif yüzey eğimleri, literatürde bildirilen veriler doğrultusunda tanımlanan direnç merkezi, direnç merkezinin 1 mm ön noktası ve 1 mm arka noktası referans alınarak tasarlanmıştır. Böylece toplam dokuz farklı senaryo modeli oluşturulmuştur. Tüm modellerde santral dişe 0,25 mm lingual retraksiyon ve 0,15 mm intrüzyon hareketi uygulanmış; kron ve kök bölgelerinde toplam yer değiştirme ile X, Y ve Z eksenlerindeki yer değiştirme değerleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Santral dişte en yüksek toplam kron yer değiştirme değeri Model VIII'de, en yüksek toplam kök yer değiştirme değeri ise Model IX'da elde edilmiştir. X ekseninde Model VII dışında tüm modellerde santral dişte distal tipping gözlenmiştir. Y ekseninde tüm modellerde santral dişin kron ve kök bölgelerinde lingual yönde yer değiştirme meydana gelmiştir. Santral dişte kök/kron yer değiştirme oranı en yüksek Model IX'da, en düşük Model VIII'de belirlenmiştir. Ataşman konumu açısından kök yer değiştirme değerleri en yüksek insizal üçlüde konumlandırılan modellerde saptanmıştır. Servikal ve orta üçlü bölgelerinde direnç merkezinin ön noktasına göre yapılan aktif yüzey açılandırmaları daha yüksek kök/kron oranı gösterirken, insizal üçlüde direnç merkezinin arka noktasına göre yapılan açılandırma en yüksek kök/kron oranını göstermiştir. Z ekseninde santral dişte tüm modellerde intrüzyon yönünde yer değiştirme meydana gelmiştir. Lateral ve kanin dişlerde tüm modellerde ekstrüzyon, labial yönde yer değiştirme ve mezial tipping gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları içinde, şeffaf plaklarla maksiller santral diş retraksiyonu sırasında ataşman konumu ve aktif yüzey eğiminin tork kontrolünü etkilediği görülmüştür. İntrüzyon bileşeni tüm modellerde kök hareketine eşlik etmiş olmakla birlikte, kök/kron hareket oranları ataşman konumu ve aktif yüzey eğimine göre farklılık göstermiştir. Servikal yerleşimli ataşmanlarda kök kontrolü daha sınırlı bulunurken, orta ve insizal yerleşimli ataşmanlarda daha dengeli kök/kron hareket ilişkisi elde edilmiştir. Ataşman eğiminden bağımsız olarak en yüksek kök yer değiştirme değerlerinin insizal bölgede gözlenmesi, ataşman konumunun tork kontrolü açısından önemli bir biyomekanik değişken olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of attachment position and active surface design on torque control during maxillary central incisor retraction with clear aligners using finite element analysis. Accordingly, the effects of different vertical attachment positions and active surface inclinations designed with reference to the center of resistance on the root/crown displacement relationship of the central incisor and the reactional movements occurring in adjacent teeth were investigated. Material and Method: In this study, a three-dimensional finite element model consisting of the maxillary central incisor, periodontal ligament, alveolar bone, attachment, and clear aligner was created. Semi-ellipsoid attachments were positioned on the maxillary central incisor in the cervical, middle, and incisal thirds. The active surfaces of the attachments were designed with reference to the center of resistance, the point 1 mm anterior to the center of resistance, and the point 1 mm posterior to the center of resistance, which were defined based on data reported in the literature. Thus, a total of nine different scenario models were created. In all models, 0.25 mm lingual retraction and 0.15 mm intrusion movements were applied to the central incisor. Total displacement and displacement values along the X, Y, and Z axes were evaluated in the crown and root regions. Results: The highest total crown displacement in the central incisor was obtained in Model VIII, whereas the highest total root displacement was obtained in Model IX. Distal tipping of the central incisor was observed in all models except Model VII along the X-axis. Along the Y-axis, lingual displacement occurred in both the crown and root regions of the central incisor in all models. The highest root/crown displacement ratio in the central incisor was determined in Model IX, while the lowest was observed in Model VIII. In terms of attachment position, the highest root displacement values were recorded in the models with attachments positioned in the incisal third. Active surfaces designed with reference to the point anterior to the center of resistance showed higher root/crown ratios in the cervical and middle thirds, whereas the active surface designed with reference to the point posterior to the center of resistance showed the highest root/crown ratio in the incisal third. Along the Z-axis, intrusion-direction displacement occurred in the central incisor in all models. Extrusion, labial displacement, and mesial tipping were observed in the lateral incisor and canine teeth in all models. Conclusion: Within the limitations of this study, attachment position and active surface design were found to affect torque control during maxillary central incisor retraction with clear aligners. Although the intrusion component was accompanied by root movement in all models, root/crown movement ratios differed according to attachment position and active surface design. Root control was more limited in cervically positioned attachments, whereas a more balanced root/crown movement relationship was obtained in middle and incisal attachment positions. The observation that the highest root displacement values, independent of active surface design, occurred in the incisal region indicates that attachment position is an important biomechanical variable for torque control.