Bir Altın Madeninde Surpac Tabanlı Açık Ocak Tasarımı ve Ekonomik Optimizasyonu
Open-Pit Mine Design and Economic Optimization Of a Gold Mine Using Surpac
  1. Tez No: 1014146
  2. Yazar: MOHAMEDELAMİN BABİKER ESHAG ADAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ocak tasarımı, Blok model, Ocak optimizasyonu, Lerchs–Grossmann algoritması, Whittle, Surpac, Altın madenciliği, Üretim planlaması, Ekonomik değerlendirme, Maden mühendisliği, Open pit design, block model, pit optimization, Lerchs–Grossmann algorithm, Whittle, Surpac, gold mining, production planning, economic evaluation, mining engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Sudan'ın kuzeydoğusunda Keraf Sütür Zonu içerisinde yer alan bir altın yatağı için Surpac tabanlı açık ocak tasarımı ve ekonomik optimizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, mevcut blok model verilerini kullanarak ekonomik açıdan işletilebilir nihai açık ocak sınırını belirlemek, mühendislik tasarımını oluşturmak ve güncel ekonomik parametreler doğrultusunda işletilebilir rezervi yeniden değerlendirmektir. Çalışma kapsamında jeoloji birimi tarafından oluşturulan üç boyutlu blok model GEOVIA Surpac yazılımında incelenmiş ve ekonomik değerlendirme için gerekli veriler GEOVIA Whittle yazılımına aktarılmıştır. Optimizasyon aşamasında LG algoritması kullanılarak farklı gelir faktörlerine göre alternatif ocak kabukları oluşturulmuş, teknik ve ekonomik değerlendirmeler sonucunda en uygun nihai açık ocak sınırı belirlenmiştir. Belirlenen optimum ocak sınırı daha sonra Surpac ortamına aktarılmış, jeoteknik tasarım kriterleri dikkate alınarak basamak geometrileri, şev açıları, basamak genişlikleri ve nakliye yolları tasarlanmıştır. Çalışmada ayrıca altın satış fiyatı ile madencilik maliyetlerindeki değişimlerin ekonomik performansa etkisini değerlendirmek amacıyla senaryo analizleri gerçekleştirilmiştir. Nihai açık ocak tasarımına göre toplam 905.000 ton cevher ve 3,5 milyon m3 dekapaj malzemesi belirlenmiştir. Üretim kapasitesi yıllık 450.000 ton cevher olarak planlanmış, buna bağlı olarak maden ömrü yaklaşık 2 yıl olarak hesaplanmıştır. Yapılan ekonomik değerlendirme sonucunda toplam gelir 164 milyon ABD$, toplam maliyet 87,9 milyon ABD$ ve net kâr 76,1 milyon ABD$ olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Surpac tabanlı açık ocak tasarımı ile ekonomik optimizasyonun birlikte uygulanmasının, teknik açıdan uygulanabilir ve ekonomik açıdan sürdürülebilir açık ocak projelerinin geliştirilmesinde etkin bir yaklaşım olduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar, benzer jeolojik özelliklere sahip altın madenlerinde açık ocak tasarımı, ekonomik optimizasyon ve yatırım kararlarının desteklenmesine yönelik uygulanabilir bir yöntem sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a Surpac-based open-pit mine design and economic optimization was carried out for a gold deposit located within the Keraf Suture Zone in northeastern Sudan. The primary objective of the study was to determine the economically mineable ultimate pit limit using the existing block model, develop the engineering design of the open pit, and re-evaluate the mineable reserve under current economic conditions. Within the scope of the study, the three-dimensional block model prepared by the geology department was examined in Surpac, and the required data for economic evaluation were transferred to Whittle. During the optimization stage, the Lerchs–Grossmann (LG) algorithm was applied to generate a series of nested pit shells based on different revenue factors. Following technical and economic evaluations, the optimum ultimate pit limit was selected. The optimized pit shell was subsequently imported into Surpac, where bench geometries, slope angles, berms, and haul roads were designed in accordance with geotechnical design criteria. In addition, scenario analyses were conducted to evaluate the effects of changes in gold price and mining costs on the economic performance of the project. According to the final open-pit design, the mine contains 905,000 tonnes of ore and 3,5m m³ of waste material. The annual ore production capacity was planned as 450,000 tonnes, resulting in an estimated mine life of approximately 2 years. The economic evaluation indicated a total gold sales revenue of $164 million, a total operating cost of $ 87.9 million, and a net profit of $76.1 million. In conclusion, the integrated application of Surpac-based open-pit mine design and economic optimization has proven to be an effective approach for developing technically feasible and economically sustainable open-pit mining projects. The results of this study provide a practical methodology for supporting open-pit mine design, economic optimization, and investment decision-making in gold deposits with similar geological characteristics.