Maksiller sütural genişletme uygulanan ratlarda diyabetin yeni kemik oluşumuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of diabetes on new bone formation in rats undergoing maxillary sutural expansion
- Tez No: 1014148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA BEŞER GÜL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Hızlı maksiller genişletme, Kemik yapımı, Midpalatal sütur, Bone formation, Diabetes mellitus, Maxillary expansion, Midpalatal suture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, STZ ile deneysel diyabet oluşturulan ratlarda maksiller sütural genişletme sonrası midpalatal sütur bölgesinde meydana gelen yeni kemik oluşumunun histolojik, histomorfometrik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 8–9 haftalık, 250–300 g ağırlığında toplam 32 adet erkek rat kullanıldı. Ratlar randomizasyonla her grupta 8 hayvan olacak şekilde kontrol, diyabet, ekspansiyon ve diyabet + ekspansiyon gruplarına ayrıldı. Diyabet oluşturulacak gruplara 60 mg/kg STZ intraperitoneal olarak uygulandı ve kan glikoz düzeyi 250 mg/dL'nin üzerinde olan ratlar diyabetik kabul edildi. Ekspansiyon gruplarında üst kesici dişler arasına 30 g kuvvet uygulayan zemberekler yerleştirildi; 5 günlük ekspansiyon sürecini takiben 12 gün retansiyon uygulandı. Deney sonunda elde edilen maksilla örnekleri histolojik, histomorfometrik ve immünohistokimyasal olarak incelendi. Kemik yapımı, osteoblast, osteoklast, damar sayısı, osteopontin ve osteokalsin skorları değerlendirildi. Bulgular: Kontrol ve diyabet gruplarında kemik yapımı, osteoblast, damar sayısı, osteopontin ve osteokalsin skorları düşük düzeyde izlendi. Ekspansiyon grubunda bu parametrelerin diğer gruplara göre daha yüksek olduğu saptandı. Diyabet + ekspansiyon grubunda kemik yapımı, osteoblast, damar sayısı, osteopontin ve osteokalsin skorları ekspansiyon grubuna göre daha düşük bulunurken, osteoklast skorları en yüksek düzeyde izlendi. Gruplar arasında değerlendirilen parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, maksiller sütural genişletmenin midpalatal sütur bölgesinde aktif kemik yapımı, vasküler yanıt ve mineralizasyon sürecini uyardığını; diyabetin ise genişletme sonrası gelişen osteojenik yanıtı sınırlayarak remodeling dengesini kemik yıkımı yönünde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to histologically, histomorphometrically, and immunohistochemically evaluate new bone formation in the midpalatal suture region following maxillary sutural expansion in rats with streptozotocin-induced experimental diabetes. Material and Method: A total of 32 male rats, aged 8–9 weeks and weighing 250–300 g, were used in the study. The rats were randomly divided into four groups, with eight animals in each group: control, diabetes, expansion, and diabetes + expansion. Experimental diabetes was induced by intraperitoneal administration of 60 mg/kg streptozotocin, and rats with blood glucose levels above 250 mg/dL were considered diabetic. In the expansion groups, springs applying 30 g of force were placed between the maxillary incisors. Following a 5-day expansion period, a 12-day retention period was applied. At the end of the experiment, the maxillary specimens were examined histologically, histomorphometrically, and immunohistochemically. Bone formation, osteoblast, osteoclast, blood vessel count, osteopontin, and osteocalcin scores were evaluated. Results: Bone formation, osteoblast, blood vessel count, osteopontin, and osteocalcin scores were low in the control and diabetes groups. These parameters were higher in the expansion group compared with the other groups. In the diabetes + expansion group, bone formation, osteoblast, blood vessel count, osteopontin, and osteocalcin scores were lower than those in the expansion group, while osteoclast scores were observed at the highest level. Statistically significant differences were found among the groups for the evaluated parameters. Conclusion: The findings of this study indicate that maxillary sutural expansion stimulates active bone formation, vascular response, and mineralization processes in the midpalatal suture region. However, diabetes may limit the osteogenic response following expansion and shift the remodeling balance toward bone resorption.