Capparıs spinosa ekstresinin hızlı üst çene genişletme sonrasında sutural kemikleşmeye etkisi
Effect of Capparis spinosa extract on sutural ossification after rapid maxillary expansion
- Tez No: 336734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BABACAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı üst çene genişletmesi, Kemik rejenerasyonu, Capparis Spinosa
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ortodontide sıklıkla karşılaşılan fonksiyonel ve estetik sorunlar çıkaran malokluzyon türü olan üst çene darlığını düzeltmek için hızlı üst çene genişletmesi gerçekleştirilir. Bu uygulama ile sutura palatina media ve posterior dentisyon genişliğinde artış meydana gelir. Daha sonrasında midpalatal suturda aktif kemik organizasyonu gerçekleşir.Ortodontik tedavi esnasında uygulanan Hızlı üst çene genişletmesi sonrasında sutur bölgesinde oluşan yeni kemiğin kalsifikasyonu için beklenen 6 aylık pekiştirme periyodunun tedavi süresini uzatması, hastaların tedaviden sıkılmaları ve ayrıca elde edilen durumun sabit kalmayıp nüks etmesi biz hekimleri zor durumda bırakmaktadır. Bu yüzden midpalatal suturdaki kemik formasyonunun hızlandırılması ve relapsın azaltılması amacıyla pek çok araştırma yapılmıştır.Çalışmamızın amacı osteoblastik aktiviteyi artırıcı özelliği taşıyan bioflavanoidleri ve Quarcetin'i içeren biyomoleküllere sahip Capparis Spinosa ekstresinin(CSE) ratlara uygulanan Rapid Maksiller Ekspansiyon(RME) sonrasında retansiyon süresindeki osteoblatik faaliyetleri stereolojik olarak incelemektir.Çalışmamızda 32 adet Wistar ratı kullanılmıştır. Denekler, 4 çalışma grubunda 8'er adet rat olacak şekilde ayrılmıştır. Bütün gruplardaki ratların maksiller kesici dişlerine ortopedik kuvvet uygulayacak şekilde zemberek takılarak 5 gün ekspansiyonuygulanmıştır. Sonrasında 1 ve 2. grupta 1 hafta retansiyonda beklenilmiş, 3 ve 4. Grupta 2 hafta retansiyonda beklenilmiştir. Retansiyon sürecinin ardından denekler sakrifiye edilmiştir.Cavalieri yöntemi ile yapılan stereolojik analizle elde edilen bulgulara göre yeni kemik alanı ve yeni kemik hacmi; bağ doku alanı ve bağ doku hacmi 2. grupta 1. gruptan fazla bulunmuş ve istatiksel olarak farklılık göstermiştir. 3 ve 4. grup yeni kemik alanı ve yeni kemik hacmi ; bağ doku alanı ve bağ doku hacmi yönünden sayısal olarak 4. grup 3. gruptan daha fazla iken, istatistikksel olarak farklılık bulunmamıştır. Damar hacmi ve damar alanı yönünden karşılaştırıldığında 1 ve 2. grup; 3 ve 4. Grup arasında farklılık önemsiz bulunmuştur.Sonuç olarak CSE'nin erken dönemde osteoblastik aktiviteyi iki katına çıkardığı, geç dönemde ise kontrol grubundaki kemiksel faaliyetlerin CSE grubunu yakaladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Functional and aesthetic problems, which are frequently encountered in orthodontics malocclusion type of rapid maxillary expansion is performed to correct the narrowness of the upper jaw. With this application, sutura palatina media and posterior dentition widen . After that in midpalatal sutura active bone formation occurs.Waiting 3-6 months for consolidation period after rapid maxillary expansion which is applied during orthodontic treatment which extends treatment duration, get bored bout treatment by patients and also recurrence of the situation makes doctors in a difficult position. Therefore, in order to accelerating bone formation and reduce relapse a lot of research had been done.The aim of this study was to increase osteoblastic activity with biomolecules containing that feature bioflavanoids and Quarcetin by Capparis Spinosa Extract (CSE) after Rapid Maxillary Expansion applied to rats (RME) given systemically during the retention period to examine osteoblastic activities stereologically.In our study, 32 Wistar rats were used. Subjects were divided into four working groups as each group has 8 rats. Orthopedic expansion force applied for 5 days to maxillary incisors by attaching spring. Then in group 1 and 2 waited one week forretention, in group 3 and 4 waited two weeks for retention. After the retention period subjects had been sacrificed.According to the findings made by the method of Cavalieri stereological analysis of new bone area and volume of new bone, connective tissue space and connective tissue volume was higher in group 2 than group 1. And it was statistically significantly different than the group 1. It was numerically higher mentioned criterias In group 4 than group 3. But no statistically significant difference was found. Compared in terms of the volume of blood vessels and vascular area in group 1 and 2; group 3 and 4 difference between the groups was not significant.As a result, CSE nearly doubled osteoblastic activity in the early period, in late period group activities not completely but nearly captured in the