Ayrılık kaygısı yaşayan kedilerde bazı hormon düzeylerinin araştırılması
Investigation of some hormone levels in cats experiencing separation anxiety
- Tez No: 1014154
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ayrılık kaygısı, Kediler, Kortizol, Oksitosin, Serotonin, Tiroid hormonları, Separation anxiety, Cats, Oxytocin, Serotonin, Thyroid hormones
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Evcil kediler uzun süre bağımsız ve sınırlı düzeyde sosyal etkileşim gereksinimi olan hayvanlar olarak değerlendirilmiş olsa da, güncel davranış ve nöroendokrin çalışmalar, kedilerin insanlarla güçlü bağlanma ilişkileri geliştirebildiğini göstermektedir. Bu bağlanma ilişkisi, kedilerin çevresel değişimlere ve özellikle sahiplerinden ayrılmaya karşı verdikleri davranışsal ve fizyolojik yanıtların şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında, ayrılık kaygısı yaşayan kedilerde kortizol, oksitosin, serotonin, tiroid uyarıcı hormon (TSH), triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) hormonlarının seviyelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya toplam 52 kedi dahil edilmiş ve kediler sahibinin yanında (Grup 1, n= 26) ve sahibinden ayrı (Grup 2, n= 26) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her bir kediden tek sefer olmak üzere kan ve idrar örnekleri alınmış, hormon seviyeleri ELISA yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca çalışmaya dâhil edilen kedi sahiplerine toplam 61 sorudan oluşan yüz yüze bir anket uygulanmış, elde edilen veriler doğrultusunda kedilerde ayrılık kaygısı gelişimi ile ilişkili olabilecek faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Grup 2'de yer alan kedilerin serum kortizol ve idrar kortizol seviyelerinin, Grup 1'deki kedilere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu belirlenmiştir (P<0.001). Buna karşılık, Grup 1'deki kedilerin serum oksitosin, idrar oksitosin, serum serotonin ve idrar serotonin düzeylerinin Grup 2'deki kedilere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla P<0.01, P<0.001, P<0.01, P<0.01). Serum T3, T4 ve TSH düzeyleri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Anket verilerinin analizleri sonucunda, yalnız kalındığında miyavlama, kum dışı dışkılama, ev içinde dolaşma/tekrarlayan hareketler, içine kapanma gibi davranış parametrelerinin çoğunda gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlenmiş, böylelikle her iki gruptaki kedilerin sahipleri ile benzer ilişkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu bulgular ayrılık kaygısı yaşayan kedilerde kortizol, oksitosin ve serotonin gibi hormonların stres yanıtında rol oynadığını ve sahibinden ayrılmanın bu hormon seviyelerini etkilediğini göstermektedir. Bu çalışma, kedilerde ayrılık kaygısının altında yatan nöroendokrin mekanizmaların anlaşılmasına katkı sağlamakta ve daha etkili tedavi ve yönetim stratejilerinin geliştirilmesi açısından önemli bir bilimsel temel sunmaktadır. Ayrıca, elde edilen veriler, kedilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları çevresel değişimlerin ayrılık kaygısının gelişiminde etkili olabileceğini ortaya koyarak, hayvan refahının artırılmasına yönelik uygulamalara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although domestic cats have long been considered independent animals with limited social interaction needs, recent behavioral and neuroendocrine studies have demonstrated that cats are capable of forming strong attachment bonds with humans. This attachment plays a significant role in shaping cats' behavioral and physiological responses to environmental changes, particularly separation from their owners. The aim of this study was to investigate the levels of cortisol, oxytocin, serotonin, thyroid-stimulating hormone (TSH), triiodothyronine (T3), and thyroxine (T4) in cats experiencing separation anxiety. A total of 52 cats were included in the study and divided into two groups: cats in the presence of their owners (Group 1, n= 26) and cats separated from their owners (Group 2, n= 26). Blood and urine samples were collected once from each cat, and hormone levels were analyzed using the ELISA method. Additionally, a face-to-face questionnaire consisting of 61 questions was administered to the cat owners, aiming to identify potential factors associated with the development of separation anxiety in cats. According to the findings, serum and urinary cortisol levels in cats in Group 2 were significantly higher than those in Group 1 (P<0.001). In contrast, serum oxytocin, urinary oxytocin, serum serotonin, and urinary serotonin levels were significantly higher in Group 1 compared to Group 2 (P<0.01, P<0.001, P<0.01, P<0.01, respectively). No statistically significant differences were found between the groups in terms of serum T3, T4, and TSH levels (P>0.05). Analysis of the questionnaire data revealed no statistically significant differences between the groups in most behavioral parameters, including vocalization when left alone, inappropriate defecation, excessive locomotion/repetitive behaviors within the home, and social withdrawal. This suggests that cats in both groups had similar levels of attachment to their owners. In conclusion, these findings indicate that hormones such as cortisol, oxytocin, and serotonin play a role in the stress response of cats experiencing separation anxiety, and that separation from the owner affects the levels of these hormones. This study contributes to a better understanding of the neuroendocrine mechanisms underlying separation anxiety in cats and provides a scientific basis for the development of more effective treatment and management strategies. Furthermore, the results suggest that environmental changes in cats' daily routines may contribute to the development of separation anxiety, thereby offering valuable insights for improving animal welfare.