Çok kanallı mikroakışkan çip sisteminde mezenkimal kök hücrelerin ekimi ve yaşamsal takibi
Seeding and viability monitoring of mesenchymal stem cells in a multi-channel microfluidic chip system
- Tez No: 1014180
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoloji, Moleküler Tıp, Bioengineering, Biology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yağ kök hücreleri, Fat stem cells
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kök Hücre Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, multi kanallı (örneğin 5 kanallı) bir çip üzerinde mezenkimal kök hücrelerinin ekimi ve yaşamsal takibini gerçekleştirmektir. Bunun için ilk olarak çip tasarımı ve üretimi yapılacaktır. Mezenkimal kök hücrelerinin ekimi ve takibi için uygun olan bir mikroakışkan çipin tasarımı ve üretimi yapılacaktır. Bu çip, hücre ekimi için uygun bölmeler, besin ve sıvı akışını sağlayacak kanallar ve hücrelerin canlılığını uygun protokollarla izlenecektir. Hücre ekimi ve yaşamsal takip protokollerinin geliştirilmesi için mezenkimal kök hücrelerinin çip üzerine başarılı bir şekilde ekilebilmesi için uygun protokoller geliştirilecektir. Ayrıca, hücrelerin canlılığını, proliferasyon, metabolik aktivitesini izlemek için yaşamsal takip protokolleri kurulacaktır. Hücre davranışlarının izlenmesi ve analizi için çip üzerinde ekilen mezenkimal kök hücrelerinin davranışları, mikroakışkan ortamda nasıl tepki verdikleri, çoğaldıkları ve etkileşimde bulundukları sürekli olarak izlenecek ve analiz edilecektir. Optimizasyon ve veri analizi için elde edilen veriler, çip üzerindeki hücre davranışlarını anlamak ve optimize etmek için kullanılacaktır. Bu kapsamda, çip tasarımı ve protokollerde gerekli iyileştirmeler yapılacak ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilecektir. Elde edilen sonuçlar, mezenkimal kök hücrelerinin mikroakışkan çip üzerindeki davranışları hakkında derinlemesine bir anlayış sağlayacaktır. Bu sonuçlar, hücresel terapötik uygulamaların geliştirilmesi ve biyomedikal araştırmalarda kullanılan mikroakışkan teknolojilerin iyileştirilmesi için bazı değerli bilgiler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to carry out the cultivation and vitality monitoring of mesenchymal stem cells on a multi-channel (e.g. 5-channel) chip. For this, the chip design and production will be done first. A microfluidic chip suitable for the cultivation and monitoring of mesenchymal stem cells will be designed and produced. This chip will have suitable compartments for cell cultivation, channels to provide nutrient and fluid flow, and the vitality of the cells will be monitored with appropriate protocols. In order to develop cell cultivation and vitality monitoring protocols, appropriate protocols will be developed for the successful cultivation of mesenchymal stem cells on the chip. In addition, vitality monitoring protocols will be established to monitor the vitality, proliferation, and metabolic activity of the cells. In order to monitor and analyze cell behavior, the behavior of mesenchymal stem cells cultivated on the chip, how they react, proliferate, and interact in the microfluidic environment will be continuously monitored and analyzed. The data obtained for optimization and data analysis will be used to understand and optimize cell behavior on the chip. In this context, necessary improvements will be made in the chip design and protocols and the obtained data will be analyzed statistically. The obtained results will provide an in-depth understanding of the behavior of mesenchymal stem cells on the microfluidic chip. These results will provide some valuable information for the development of cellular therapeutic applications and the improvement of microfluidic technologies used in biomedical research.