Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Pprogramı'nın erken çocuklukta düşünme becerileri üzerindeki etkisi
The impact of the International Baccalaureate Primary Years Program on thinking skills in early childhood
  1. Tez No: 1014203
  2. Yazar: DENİZ ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme becerileri, erken çocukluk, nra doldurulacaktır, Thinking skills, early childhood, IB- PYP ktır
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Daha soÖZET ULUSLARARASI BAKALORYA İLK YILLAR PROGRAMI'NIN ERKEN ÇOCUKLUKTA DÜŞÜNME BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ“Kimseye hiçbir şey öğretemem, sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim.”Sokrates Günümüzde bilgi kaynaklarının çeşitlenmesi ve teknolojik ivmelenme, düşünme becerilerinin eğitim sistemlerinin merkezine yerleşmesini zorunlu kılmıştır. Özellikle 0-6 yaş aralığı, zihinsel şemaların mimarisinin oluştuğu kritik bir dönemdir. Bu araştırmanın temel amacı, Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı'nın (IB-PYP) erken çocukluk dönemindeki öğrencilerin düşünme becerileri üzerindeki etkisini ve programın metodolojik yaklaşımlarının etkinliğini incelemektir. Araştırmada, nicel ve nitel süreçlerin bütünleşik yürütüldüğü karma araştırma yöntemi (mixed methods) benimsenmiştir. Çalışma grubu; İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan, PYP uygulayan bir özel okul, PYP uygulayan bir devlet okulu ve standart MEB programı takip eden bir devlet okulundaki 60-72 aylık ana sınıfı öğrencilerinden oluşmaktadır. Nicel boyutta“Düşünme Ölçeği”kullanılarak 12 haftalık uygulama öncesi ve sonrası veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Nitel boyutta ise doküman analizi yöntemiyle MEB ve IB-PYP programları karşılaştırılmış; öğrenci portfolyo çıktıları analoji, sınıflama ve sıralama gibi alt boyutlar çerçevesinde içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları, PYP kapsamında uygulanan sorgulama temelli öğrenme yaklaşımının, çocukların düşünme becerilerinin geliştirilmesinde anlamlı düzeyde etkili olduğunu göstermiştir. Bu yaklaşımın özellikle analitik düşünme, karşılaştırma yapabilme ve yönerge izleme gibi üst düzey bilişsel yetkinlikleri desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaABSTRACT THE IMPACT OF THE INTERNATIONAL BACCALAUREATE PRIMARY YEARS PROGRAM ON THINKING SKILLS IN EARLY CHILDHOOD“I cannot teach anyone anything, I can only make them think.”Socrates In the contemporary era, the diversification of information sources and technological acceleration have necessitated the integration of thinking skills into the core of educational systems. The early childhood period, specifically ages 0–6, represents a critical phase where the architecture of mental schemas is constructed. The primary objective of this research is to investigate the impact of the International Baccalaureate Primary Years Programme (IB-PYP) on the thinking skills of early childhood students and to evaluate the effectiveness of the program's methodological approaches. The research adopts a mixed-methods approach, integrating quantitative and qualitative processes. The study group consists of 60–72-month-old preschool students from three distinct institutions in the Üsküdar district of Istanbul: a private school implementing the PYP, a state school implementing the PYP, and a state school following the standard Ministry of National Education (MEB) curriculum. In the quantitative dimension, data collected via a“Thinking Scale”were analyzed using SPSS software to compare pre- and post-application results over a 12-week period. In the qualitative dimension, the MEB and IB-PYP curricula were compared through document analysis; subsequently, student portfolio outputs were subjected to content analysis within the framework of sub-dimensions such as analogy, classification, and sequencing. Research findings demonstrate that the inquiry-based learning approach applied within the scope of the PYP is significantly effective in developing children's thinking skills. It is concluded that this approach particularly supports high-level cognitive competencies such as analytical thinking, comparative reasoning, and following complex instructions.