Bilgisayarlı tomografi görüntülerinde petroklival bölge ve kraniyoservikal bileşkenin morfometrik analizi ve sinus sphenoidalis ile ilişkisinin incelenmesi
Morphometric analysis of the petroclival region and craniocervical junction and its relationship with sphenoid sinus pneumatization using computed tomography
- Tez No: 1014204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY AÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, İskeletsel maloklüzyon, Kraniyoservikal bileşke, Petroklival bölge, Sinus sphenoidalis pnömatizasyonu, Computed tomography, Craniocervical junction, Petroclival region, Skeletal malocclusion, Sphenoid sinus pneumatization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada petroklival bölge ve kraniyoservikal bileşkenin (KSB) morfometri ve morfolojisinin ayrıntılı incelenmesi sonucu elde edilen verilerin cinsiyet, yaş ve lateralizasyon ilişkisine ek olarak sinus sphenoidalis sagittal pnömatizasyon (SSSP), Welcher bazal açı (WBA) ve iskeletsel maloklüzyon (İM) sınıflandırmalarına göre değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu retrospektif çalışmada 18-83 yaş aralığındaki 208 hastanın (104 kadın, 104 erkek) Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntüleri değerlendirildi. Clivus, foramen magnum (FM), petroklival bölge ve KSB'ye ait lineer ve açısal ölçümler yapıldı, 3D Slicer yazılımı kullanılarak sinus sphenoidalis hacmi ölçüldü ve SSSP tipleri belirlendi. Ayrıca FM morfolojisi, basilar invaginasyon (BI), canalis basilaris medianus (CBM) ve fossa navicularis magna (FNM) varlığı kaydedildi. Ayrıca, SSSP, WBA ve IM sınıflandırmaları yapıldı. Elde edilen veriler SPSS 25 kullanılarak istatistiki açıdan analiz edildi. Çalışmamızda en sık postsellar SSSP tipi saptandı (%39,4). Olguların %34,1'i sellar, %26,4'ü presellar tip olarak değerlendirildi. Yaş ilerledikçe postsellar tip oranında azalma, sellar ve presellar tiplerde ise göreceli artış eğilimi izlendi. Sağ-sol karşılaştırmasında petroklival açı (PCA) ve canalis acusticus internus açısı (CAIA) anlamlı farklılık gösterdi. SSSP tiplerine göre clivus uzunluk (CU) ve yükseklik (CY), FM transvers çapı (FMtç) ve Chamberlain hat uzunluğu (CHU) ortalama değerlerinin postsellar grupta daha yüksek olduğu görüldü. FM morfolojisinde SSSP tiplerine göre anlamlı farklılık saptanırken, BI, CBM ve FNM dağılımlarında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Lineer morfometrik verilerin erkeklerde daha büyük ve açısal değerlerin kadınlarda daha büyük olduğu gözlendi. WBA tiplerine göre İM dağılımında; Class II bireylerin Tip I, Class I bireylerin Tip II, Class III bireylerin Tip III ile birliktelik gösterdiği tespit edildi. Class II grubunda CU, CY, C-DAA, KTA, CKA, O-C2A, OP-MH ve ANB değerlerinin, Class III grubunda ise BoA, CHU, MKTA, PIA, MA ve WBA değerlerinin daha yüksek olduğu saptandı. Petroklival bölge ve KSB morfometri ve morfolojisinin literatürde yapılan çalışmalarla uyumlu olarak cinsiyet ve yaşa göre farklılık göstermesinin yanında SSSP, WBA ve İM sınıflandırmalarına göre de önemli ölçüde farklılıklar gösterdiği tespit edildi. Bu bulgular, petroklival bölge ve KSB'ye yönelik preoperatif değerlendirmede yalnız bölgesel morfometrinin değil, SSSP, WBA ve İM tiplerinin de birlikte göz önünde bulundurulmasının yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to evaluate the relationship between the data obtained from a detailed examination of the morphometry and morphology of the petroclival region and the craniocervical junction (CCJ)—in addition to their association with gender, age, and lateralization—and changes in sagittal pneumatization of the sphenoid sinus (SSSP), Welcher basal angle (WBA), and skeletal malocclusion (SM) classifications. In this retrospective study, computed tomography (CT) images of 208 patients (104 females, 104 males) aged 18–83 years were evaluated. Linear and angular measurements of the clivus, foramen magnum (FM), petroclival region, and CCJ were performed; the volume of the sphenoid sinus was measured using 3D Slicer software, and SSSP types were determined. Additionally, the morphology of the FM, the presence of basilar invagination (BI), the median basilar canal (CBM), and the fossa navicularis magna (FNM) were recorded. Furthermore, SSSP, WBA, and IM classifications were performed. The obtained data were statistically analyzed using SPSS 25. In our study, the postsellar type of SSSP was the most common (39.4%). The sellar type accounted for 34.1% of cases, and the presellar type for 26.4%. As age increased, the proportion of the postsellar type decreased, while the sellar and presellar types showed a relative increase. In the right-left comparison, the petroclival angle (PCA) and the internal acoustic canal angle (CAIA) showed significant differences. Compared to other SSSP types, the mean values of clivus length (CU) and height (CY), FM transverse diameter (FMtç), and Chamberlain line length (CHU) were found to be higher in the postsellar group. While significant differences were detected in FM morphology according to SSSP types, no significant relationship was found in the distributions of BI, CBM, and FNM. It was observed that linear morphometric values were larger in males, while angular values were larger in females. Regarding SM distribution by WBA types, it was determined that Class II individuals were associated with Type I, Class I individuals with Type II, and Class III individuals with Type III. It was found that CU, CY, C-DAA, KTA, CKA, O-C2A, OP-MH, and ANB values were higher in the Class II group, while BoA, CHU, MKTA, PIA, MA, and WBA values were higher in the Class III group. It was found that, in line with studies in the literature, the morphometry and morphology of the petroclival region and the CCJ not only vary by sex and age but also show significant differences according to SSSP, WBA, and SM classifications. These findings suggest that in the preoperative evaluation of the petroclival region and CCJ, it may be beneficial to consider not only regional morphometry but also the SSSP, WBA, and SM types together.