Video yardımlı torakoskopik cerrahi yapılmış hastalarda pulmoner rehabilitasyonun solunum fonksiyonları egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effectiveness of pulmonary rehabilitation on pulmonary functions exercise capacity and quality of life in patients undergoing video assisted thoracoscopic surgery
  1. Tez No: 1014202
  2. Yazar: NUR BETÜL ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Onkoloji, Göğüs Cerrahisi, Physiotherapy and Rehabilitation, Oncology, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nefes egzersizleri, Pulmoner rehabilitasyon, Breathing exercises, Pulmonary rehabilitation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri dünya genelinde en çok tanı alan ve en ölümcül kanserdir. Akciğer kanserlerinin tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra cerrahi tedavide uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemler arasında torakotomi ile birlikte son yıllarda yaygın olarak yapılan Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi tercih edilmektedir. Akciğer kanserlerinde hastalığın kendisi, tedavinin yan etkileri ve komorbiditeler sebebiyle dispne, yorgunluk, öksürük ve balgam, ağrı, anksiyete ve depresyon, fiziksel inaktivite gibi bir çok semptom gelişmektedir. Semptomların yönetimi ve hastaların egzersiz kapasitelerinin korunmasında pulmoner rehabilitasyon tedavinin temel bir parçasını oluşturmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı tarafından Video yardımlı torakoskopik cerrahi yöntemi ile ameliyat edilen 18-80 yaş aralığındaki 40 akciğer kanserli hastanın yarısına operasyondan 3 gün önce ve operasyon sonrası 3 gün pulmoner rehabilitasyon uygulanırken, diğer yarısına sadece operasyon sonrası pulmoner rehabilitasyon uygulanmıştır. Kanserli hastalarda ameliyat öncesi ve sonrasında yapılan değerlendirme ve pulmoner rehabilitasyon uygulamalarıyla ameliyat sonrası azalmış veya kaybolmuş solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, fiziksel aktivite seviyesi ve yaşam kalitesinin restore edilerek hastanın eski fonksiyonel düzeye kavuşması amaçlanmıştır. Yaşam kalitesi, Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi (EORTC QLQ (C.30) ile yorgunluk, Yorgunluk Şiddet Seviyesi Ölçeği ile, fonksiyonel kapasite 6 Dakika Yürüme Testi ile değerlendirildi. Solunum Fonksiyon Testi Contec SP10 Dijital Spirometre ile yapıldı. Hastaların yaşam kalitesi, yorgunluk, solunum fonksiyonları, dispne ve ağrı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmezken ameliyat sonrası hastanede kalış süresi prehabilitasyon alan grupta daha az bulunmuştur. Gönüllüler ameliyat sonrası komplikasyon yaşamamıştır. Pulmoner rehabilitasyonun preoperatif veya postoperatif olarak fark etmeksizin hastalara fayda sağladığı açıktır. Daha uzun süreli ve geniş bir gönüllü topluluğuyla gelecekte daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the most diagnosed and deadliest cancer worldwide. In addition to medical treatment, surgical treatment is also used in the treatment of lung cancer. Among the surgical methods, thoracotomy and Video Assisted Thoracoscopic Surgery, which has been widely performed in recent years, are preferred. Many symptoms such as dyspnea, fatigue, cough and sputum, pain, anxiety and depression, physical inactivity develop in lung cancers due to the disease itself, the side effects of treatment and comorbidities. Pulmonary rehabilitation is an essential part of treatment in the management of symptoms and the maintenance of exercise capacity of patients. Half of the 40 lung cancer patients between the ages of 18-80, who were operated on by Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery, using the Video-assisted thoracoscopic surgery method, received pulmonary rehabilitation for 3 days before the operation and 3 days after the operation, while the other half received pulmonary rehabilitation only after the operation. With pre- and post-operative evaluation and pulmonary rehabilitation practices in cancer patients, it is aimed to restore the respiratory functions, exercise capacity, physical activity level and quality of life that have decreased or lost after the surgery, and to help the patient regain his/her former functional level. Quality of life was evaluated with the European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire Core 30 (EORTC QLQ (C.30), fatigue with the Fatigue Severity Level scale, and functional capacity with the 6 Minute Walk Test. Respiratory Function Test was performed with Contec SP10 Digital Spirometer. While there was no statistically significant change in the patients' quality of life, fatigue, respiratory functions, dyspnea and pain values, the duration of hospital stay after surgery was found to be less in the group receiving prehabilitation. Volunteers did not experience postoperative complications. It provides the benefits of pulmonary compatibility regardless of whether it is pre-operative or post-operative. Better results can be achieved in the future with a longer and larger volunteer community.