Alchemilla caucasica buser ekstraktlarının fenolik bileşiminin, biyoaktivitelerinin ve insan MCF-7 hücre hattı üzerine sitotoksik ve apoptotik etkilerinin araştırılması
Investigation of phenolic composition, bioactivities and cytotoxic and apoptotic effects of Alchemilla caucasica buser extracts on human MCF-7 cell line
  1. Tez No: 1014209
  2. Yazar: GİZEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA ALKAN TÜRKUÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Alchemilla caucasica, MCF-7, Apoptoz, α-Glukozidaz inhibisyonu, LC-MS/MS, Alchemilla caucasica, MCF-7, Apoptosis, α-Glucosidase inhibition, LC-MS/MS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Alchemilla caucasica bitkisinin kök, gövde, yaprak ve sepal kısımlarından elde edilen ekstraktların biyolojik aktiviteleri kapsamlı olarak araştırılmıştır. Bu kapsamda toplam fenolik içerik belirlenmiş, antioksidan kapasiteleri ABTS, DPPH ve FRAP yöntemleri ile değerlendirilmiş ve özellikle α-glukozidaz enzimi üzerinden enzim inhibitör aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca ekstraktların kimyasal bileşimi LC-MS/MS analizi ile karakterize edilmiş, MCF-7 hücre hattı üzerindeki etkileri MTT yöntemi ile belirlenmiş; apoptotik mekanizmalar üzerindeki etkileri ise Bax ve Bcl-2 gen ekspresyonu ile protein düzeyinde ELISA analizleri ile ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, bitkinin farklı kısımlarının fenolik ve flavonoid bileşikler açısından zengin olduğunu ve bu bileşiklerin biyolojik aktivite üzerinde belirleyici rol oynadığını göstermiştir. Antioksidan analizlerde kök ekstraktının daha yüksek aktivite sergilediği belirlenirken, α-glukozidaz inhibisyonu çalışmalarında yaprak ekstraktının daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, bitkinin biyolojik etkilerinin ekstraktın elde edildiği kısma bağlı olarak değiştiğini ortaya koymuştur. Hücre kültürü çalışmaları kapsamında, Alchemilla caucasica ekstraktlarının MCF-7 hücre hattı üzerindeki antiproliferatif etkileri MTT yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, ekstraktların hücre canlılığı üzerinde doza ve zamana bağlı baskılayıcı etki gösterdiğini ve bu etkinin özellikle yaprak ve sepal ekstraktlarında daha belirgin olduğunu göstermiştir. Apoptotik mekanizmaların aydınlatılması amacıyla gerçekleştirilen gen ekspresyon analizlerinde, 48 saatlik uygulamalarda Bax gen ekspresyonunun arttığı, Bcl-2 gen ekspresyonunun ise azaldığı veya değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Buna paralel olarak Bax/Bcl-2 oranındaki artış, ekstraktların apoptotik süreci aktive ettiğini ortaya koymuştur. Protein düzeyinde ELISA yöntemi ile yapılan analizlerde de gen ekspresyon bulgularını destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. Özellikle Bax protein düzeyinde artış ve Bax/Bcl-2 oranındaki değişimler, ekstraktların apoptoz üzerindeki etkisinin moleküler düzeyde doğrulandığını göstermiştir. Sonuç olarak, Alchemilla caucasica bitkisinin farklı kısımlarının güçlü antioksidan, enzim inhibitör ve antiproliferatif aktivitelere sahip olduğu, bu etkilerin büyük ölçüde içerdiği fenolik ve flavonoid bileşiklerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışma, literatürde Alchemilla caucasica türü üzerinde gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırmalardan biri olup, bitkinin hem hücresel hem de moleküler düzeyde antikanser potansiyelinin ilk kez ortaya konulduğu özgün bir çalışma niteliğindedir. Bu yönüyle elde edilen bulgular, doğal kaynaklı terapötik ajan geliştirilmesi açısından önemli bir bilimsel temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the biological activities of extracts obtained from the root, stem, leaf, and sepal parts of Alchemilla caucasica were comprehensively investigated. This included determining the total phenolic content, evaluating antioxidant capacities using ABTS, DPPH, and FRAP methods, and examining enzyme inhibitory activities, particularly through the α-glucosidase enzyme. Furthermore, the chemical composition of the extracts was characterized by LC-MS/MS analysis, their effects on the MCF-7 cell line were determined by the MTT method, and their effects on apoptotic mechanisms were revealed through ELISA analyses at the protein level using Bax and Bcl-2 gene expression. The findings showed that different parts of the plant are rich in phenolic and flavonoid compounds, and that these compounds play a decisive role in biological activity. While the root extract exhibited higher antioxidant activity, the leaf extract was found to be more effective in α-glucosidase inhibition studies. These results demonstrate that the biological effects of the plant vary depending on the part from which the extract is obtained. In cell culture studies, the antiproliferative effects of Alchemilla caucasica extracts on the MCF-7 cell line were evaluated using the MTT method. The results showed that the extracts exhibited a dose- and time-dependent suppressive effect on cell viability, and this effect was particularly pronounced in leaf and sepal extracts. In gene expression analyses performed to elucidate apoptotic mechanisms, it was determined that Bax gene expression increased and Bcl-2 gene expression decreased or varied after 48 hours of application. In parallel, the increase in the Bax/Bcl-2 ratio revealed that the extracts activated the apoptotic process. Protein-level analyses performed using the ELISA method also yielded results supporting the gene expression findings. In particular, the increase in Bax protein levels and the changes in the Bax/Bcl-2 ratio showed that the effect of the extracts on apoptosis was confirmed at the molecular level. In conclusion, it has been determined that different parts of the Alchemilla caucasica plant possess strong antioxidant, enzyme inhibitory, and antiproliferative activities, and these effects largely stem from the phenolic and flavonoid compounds it contains. Furthermore, this study is one of the first comprehensive studies conducted on the Alchemilla caucasica species in the literature, and it is a unique study that reveals the anticancer potential of the plant at both the cellular and molecular levels for the first time. In this respect, the findings obtained constitute an important scientific basis for the development of naturally derived therapeutic agents.