Bazı Alchemilla L. türlerinin mukayeseli anatomisi
Morphological and anatomical studies of species of Alchemilla (Rosaceae) in Trabzon and Artvin
- Tez No: 78134
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEYAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alchemilla, Sistematik, Anatomi, Alchemilla, Systematic, Anatomy
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışmada Alchemilla (Rosacace) cinsine dahil 5 tür morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. Araştırma alanı olarak Trabzon ve Artvin ilinin çevresi seçilmiştir. 1996 yılında yapılan arazi çalışmaları ile bu bölgeden toplanan materyaller herbaryum ve fıksasyon örnekleri şeklinde alınmıştır. Herbaryum örnekleri üzerinde yapılan incelemelerle, birçok önemli morfolojik karakterler belirlenmiştir. Flora kitapları ve bazı özel çalışmalar yardımıyla bu gruplar teşhis edilerek Alchemilla türlerinin tanımlanmasında rol oynayan bazı önemli karakterlerin her bir türe ait orijinal şekilleri çizilmiştir. Anatomik çalışmalarda türlerin gövdelerinden ve yapraklarından enine kesitler alınarak daimi preparatlar hazırlanmıştır. Bu preparatlar yardımıyla her türün anatomik özellikleri belirlenerek karşılaştırmalar yapılmıştır. Anatomik şekiller mikroskoba takılı çizim tüpüyle orijinal olarak çizilmiştir. İncelene türlerin gövde ve yaprak anatomilerinin karşılaştırılmaları sonucunda, türler arasında büyük farklılıkların olmadığı gözlenmiştir. Bununla beraber gövdede iletim demetleri dışında yer alan sklerankima halkasının kalınlığı iletim demetlerinin genişliği ve yapraklardaki demet kını hücrelerinin özellikleri şeklinde bazı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 5 Alchemilla species which are collected in Trabzon and Artvin in 1996 were examined inpoint o morphological and anatomic features. Morphological studies were carried out from herbarium specimens and anatomic features were determined from stock materials. The figures of some important charachters roled on the identification of PJchemilla species were drawn. During anatomical examinations, cross section were taken from the stem and leaves and the permanent slides were prepared. Anatomical features of each species were determined from these permanent slides and compared with each other. Finally, leaf and stem anatomy of each examined species didn't show any major differences among species. However, some differences such as, in the thickness of scleren chyma ring, the wiclenes of vascular bundles and bundle sheet cells were clearly observed.